Ένα ανιχνευτής ψευδών ειδήσεων (fake news detector) έχει μία προφανή χρησιμότητα και επικαιρότητα στην εποχή του κορονοϊού. Όμως, η συγκεκριμένη πρόταση σχεδιάστηκε σε προ καραντίνας εποχή και υλοποιήθηκε από μαθητές. Είναι μία από τις 100 παρουσιάσεις που θα γίνουν από τις 12 έως τις 15 Μαΐου στο 12ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο, λόγω της πανδημίας, διεξάγεται φέτος διαδικτυακά.

Οι μαθητές από 70 σχολικές μονάδες κάθε βαθμίδας (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Ειδικά σχολεία, ΕΠΑΛ) θα παρουσιάσουν εργασίες, οι οποίες -μεταξύ άλλων- αφορούν έναν ρομποτικό σκύλο- φύλακα που με τους αισθητήρες του εντοπίζει κάθε ύποπτη κίνηση ή θόρυβο, έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή που κατασκευάστηκε με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, ένα αυτόνομο όχημα, έναν εκτυπωτή Braille για όσους έχουν προβλήματα όρασης, ένα έξυπνο θερμοκήπιο, ένα αυτόνομο όχημα περισυλλογής απορριμμάτων, έναν έξυπνο κάδο, ένα φανάρι κίνησης για άτομα με ειδικές ανάγκες, ένα σύστημα διεξαγωγής ερευνών ή ψηφοφορίας για φορητές συσκευές.

Η διοργάνωση έχει ομαδοποιηθεί σε έντεκα θεματικές συνεδρίες μέσα στο τετραήμερο. Στην αρχή κάθε συνεδρίας, το προεδρείο θα συνδέεται σε μία μίνι τηλεδιάσκεψη με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς των εργασιών της συνεδρίας, οι οποίοι θα ενημερώνουν για τον τίτλο της εργασίας και τους μαθητές συντελεστές της εργασίας τους. Αμέσως μετά θα συνεχίζεται η ροή των τηλεδιασκέψεων- εργασιών, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Στο τέλος της συνεδρίας, το προεδρείο θα κάνει ένα απολογισμό των εργασιών.

Το μαθητικό συνέδριο πληροφορικής διοργανώνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το ΝΟΗΣΙΣ. Το εκθεσιακό μέρος του συνεδρίου, δηλαδή τα θεματικά πάρκα Roboland, Gameland και e-posters, επειδή απαιτούν φυσική παρουσία, μεταφέρονται στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2020, ώστε να γίνει με ασφάλεια η προσέλευση εκπαιδευτικών και μαθητών.

«Η διά ζώσης παρουσίαση εργασιών είναι μία διαδικασία ανεκτίμητη για τους μαθητές και σίγουρα δεν μπορεί να υποκατασταθεί από οποιαδήποτε άλλη. Όμως, μέσα από όλη αυτή τη πρωτόγνωρη εμπειρία παρουσιάσεων, αναδεικνύονται οι αστείρευτες δυνάμεις των μαθητών και εκπαιδευτικών μας», αναφέρει στο μήνυμά της η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025