Στη μείωση της θα προχωρήσει η κυβέρνηση μέσα στο 2020.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, όλα θα κριθούν από τα δημοσιονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού, που θα φανούν τον Μάιο.

Μάλιστα, από το ΥΠΟΙΚ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η μείωση να ισχύσει για τα εισοδήματα του 2019 και να αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων, που θα υποβληθούν από τους φορολογούμενους.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση που καταγραφεί υπερπλεόνασμα άνω των 250 εκατ. ευρώ το 2020 δεν αποκλείεται να διατεθεί προκειμένου να μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης κατά 10% στα εισοδήματα του 2019 και 10% στα εισοδήματα του 2020.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτοι που θα δουν τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι μέσω της μειωμένης μηνιαίας παρακράτησης φόρου.

Τα τρία σενάρια για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

– Σταδιακή (αρχική) μείωση της εισφοράς Αλληλεγγύης που παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις κάθε μήνα, από τα μέσα της χρονιάς (7/2020 και εφεξής).

– Αναδρομική μείωση της εισφοράς Αλληλεγγύης από 1.1.2020. Αν δηλαδή εξελιχθούν καλύτερα τα ως τότε δεδομένα, να επιστραφεί και μέρος από τις κρατήσεις του α΄εξαμήνου, με την εκκαθάριση φόρου εισοδήματος του 2020 που θα γίνει την Άνοιξη του 2021.

– Ταχύτερη μείωση, αναδρομικά από φέτος. Το ιδανικό σενάριο προβλέπει ξεκίνημα των μειώσεων στην εισφορά Αλληλεγγὐης από την Άνοιξη του 2020, με τα εκκαθαριστικά φόρου που θα εκδοθούν τότε για τα εισοδήματα του 2019.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025