Εισφορά αλληλεγγύης Ειδήσεις: Προεξέχουσα θέση στις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη έχει η οριστική εξάλειψη της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει σήμερα 2,3 εκατομμύρια φορολογουμένους.
Εισφορά αλληλεγγύης – Τα σενάρια
Πληροφορίες ανέφεραν πως το πρώτο μεγάλο «κούρεμα» της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία δημοσιονομικά εισφέρει 1,163 δισ. ευρώ, θα ανακοινωνόταν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου ενώ παράλληλα θα παρουσιαζόταν και το χρονοδιάγραμμα για την κατάργησή της.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως υπάρχουν σκέψεις για ματαίωση της ΔΕΘ, λόγω την πανδημίας του κορωνοϊού.
Σε ό,τι αφορά στην εισφορά αλληλεγγύης, που επιβαρύνει σήμερα τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα, δύο είναι τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να υποβάλει τις προτάσεις του και να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Το πρώτο αφορά στη μείωση της εισφοράς κατά 30% και το δεύτερο αφορά στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.
Αυτά τα σενάρια έχουν ως εξής:
-Μείωση της εισφοράς κατά 30% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021. Το επόμενο ψαλίδι προβλέπεται για το 2022, ενώ το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης θα έχει καταργηθεί οριστικά από τον φορολογικό χάρτη.
-Πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα με παράλληλη μείωσή της για υψηλότερα εισοδήματα κατά 10% έως 20%.