Σοβαρές καταγγελίες για την κατάσταση των υποδομών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) έφερε στη Βουλή η βουλευτής Β’ Πειραιά, Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου, με ερώτησή της προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Στην παρέμβασή της, περιγράφονται τραγικές εικόνες καθημερινότητας για φοιτητές και εργαζόμενους, με αμφιθέατρα χωρίς θέρμανση, πλημμυρισμένους χώρους, προβληματικές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και σοβαρές ελλείψεις σε πυρασφάλεια και αντισεισμική προστασία.
Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, η εικόνα εγκατάλειψης στο ιστορικό ίδρυμα αποδίδεται κυρίως στη μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης – κατά 63,6% την τελευταία δεκαετία. Η κατάσταση αυτή έχει αντίκτυπο στη συντήρηση των υποδομών, αλλά και στη γενικότερη λειτουργία των πανεπιστημιακών εργαστηρίων, όπου φοιτητές και προσωπικό εργάζονται υπό επισφαλείς και ανθυγιεινές συνθήκες. Την ίδια στιγμή, καταγγελίες κάνουν λόγο για ατυχήματα που οφείλονται στην κακή συντήρηση, καθώς και για εξοπλισμό που παραμένει εκτός λειτουργίας.
Η κ. Ασημακοπούλου ζητά απαντήσεις για τα άμεσα σχέδια του Υπουργείου σχετικά με την αναβάθμιση των υποδομών του ΕΜΠ, την αύξηση της χρηματοδότησης, τα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφάλεια φοιτητών και εργαζομένων και το χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισης των καταγεγραμμένων προβλημάτων.
Το Υπουργείο Παιδείας παραπέμπει στις ευθύνες της διοίκησης των ΑΕΙ
Στην απάντησή του, το Υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ως αυτοδιοικούμενα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, φέρουν την πλήρη ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία τους, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών τους. Ιδίως, τονίζεται ότι ο Πρύτανης έχει την ευθύνη για την ασφάλεια και την προστασία φοιτητών και προσωπικού, καθώς και για την εκτέλεση έργων μέσω συμβάσεων.
Παράλληλα, γίνεται αναφορά στον τρόπο κατανομής της δημόσιας επιχορήγησης, η οποία βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια όπως ο αριθμός φοιτητών, το κόστος σπουδών, η διάρκεια των προγραμμάτων και δείκτες ποιότητας. Συνεπώς, η οικονομική ενίσχυση των ΑΕΙ δεν κατανέμεται αυθαίρετα, αλλά βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών.
Προγράμματα χρηματοδότησης και έργα σε εξέλιξη στο ΕΜΠ
Σύμφωνα με το Υπουργείο, το ΕΜΠ έχει ενταχθεί σε πολλαπλά χρηματοδοτικά προγράμματα στο πλαίσιο του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΤΠΑ) 2021-2025. Συγκεκριμένα, έχουν εγκριθεί έργα ύψους 10.823.000 ευρώ για εκσυγχρονισμό και αναβαθμίσεις κτηριακών εγκαταστάσεων, ενώ για την περίοδο 2025-2026 έχει εκδοθεί πρόσκληση για νέες προτάσεις χρηματοδότησης ύψους 700.000 ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το Ίδρυμα χρηματοδοτήθηκε επιπλέον με 8.859.033,64 ευρώ μέσω της πρόσκλησης «Πανεπιστήμια Αριστείας», ενώ από ίδιους πόρους (ΕΛΚΕ ΕΜΠ) έχουν διατεθεί ποσά για τις ανάγκες των σχολών. Ενδεικτικά, μόνο για το 2025, έχουν προβλεφθεί 500.000 ευρώ για συντηρήσεις και βελτιώσεις.
Μετσόβειο – Ποια έργα υλοποιήθηκαν ήδη
Ανάμεσα στα έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί από τη διοίκηση του ΕΜΠ περιλαμβάνονται:
- Αντικατάσταση πίνακα Μέσης Τάσης μετά από 60 χρόνια.
- Εγκατάσταση αντλιών θερμότητας και φωτοβολταϊκών πλαισίων.
- Εκσυγχρονισμός τηλεφωνικού δικτύου.
- Τοποθέτηση φωτιστικών LED σε κοινόχρηστους χώρους.
- Ανακαίνιση αμφιθεάτρων και εργαστηρίων.
- Ασφαλτόστρωση του περιφερειακού δρόμου της Πολυτεχνειούπολης.
- Προμήθεια οχημάτων για τις ανάγκες φύλαξης.
Το Υπουργείο παραπέμπει επίσης στον απολογισμό πεπραγμένων της διοίκησης του ΕΜΠ για την ακαδημαϊκή περίοδο 2023-2024, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά τα έργα και οι παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.
Δείτε Οικονομική απαξίωση των πανεπιστημιακών καθηγητών – Μια διαρκής πραγματικότητα