Νέο σοκ που φέρνει πάνω από 150.000 ετεροεπαγγελματίες αντιμέτωπους με το δίλημμα της υποχρεωτικής αποποίησης μέρους ή και του συνόλου της αγροτικής έκτασης που διαθέτουν, αλλιώς τους περιμένει «κόφτης» 60% στην κύρια και την επικουρική τους σύνταξη, και χαράτσι εισφορών στον , κρύβει η εφαρμογή του άρθρου 20 για την απασχόληση των συνταξιούχων μετά το νόμο Κατρούγκαλου.

Το , σύμφωνα με πληροφορίες του eleftherostypos.gr στην πρόσφατη εγκύκλιο που έβγαλε προέβλεψε απαλλαγή από τον «κόφτη» της σύνταξης, μόνο για όσους ήταν ασφαλισμένοι και συνταξιοδοτήθηκαν από το και συνεχίζουν -μετά τη συνταξιοδότηση- να ασκούν το ίδιο επάγγελμα, παραμένοντας δηλαδή αγρότες. Αυτό θα ελέγχεται και θα αποδεικνύεται από τη δήλωση καλλιέργειας που υποβάλλουν κάθε χρόνο για να έχουν και τα δικαιώματα ενίσχυσης που τους αναλογούν.

Στα… σκαριά όμως είναι και μια δεύτερη εγκύκλιος που θα φέρει τα πάνω-κάτω για όλους τους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν και χωράφια τα οποία αξιοποιούν και εισπράττουν εισόδημα είτε από επιδότηση είτε από αγοραπωλησία προϊόντων.

Η νέα εγκύκλιος, σύμφωνα με πληροφορίες που αποκαλύπτει ο «Αγροτικός Τύπος», θα προβλέπει:

1. Την επιβολή εισφορών υπέρ του για τους συνταξιούχους που από 1/1/2017 αποκτούν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα. Οι εισφορές είναι πιθανό να επιβάλλονται και στους αγρότες, εφόσον μετά τη συνταξιοδότησή τους συνεχίζουν την αγροτική ενασχόληση και αποκτούν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα. Το δώρο είναι ότι παίρνουν απαλλαγή από τη μείωση της σύνταξης, αλλά υπάρχει ανοιχτό θέμα για τις εισφορές, αφού ο νόμος δεν εξαιρεί κανένα συνταξιούχο από την υποχρέωση να πληρώνει εισφορές στον ΕΦΚΑ αν αποκτά εισόδημα από εργασία από το 2017 και μετά. Το «τυράκι» στις εισφορές είναι ότι θα προσμετρηθούν για να βελτιώσουν τη σύνταξη, αλλά το ποσοστό είναι πολύ μικρό, μόλις 0,075% της ετήσιας εισφοράς τους θα επιστρέφεται στη σύνταξη.

2. Την υπό όρους ποινή μείωσης της σύνταξης κατά 60% στους ετεροεπαγγελματίες συνταξιούχους, δηλαδή σε όσους πήραν σύνταξη από ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ κ.λπ. και έχουν χωράφια, που αξιοποιούν μετά τις 13/5/2016. Το υπουργείο Εργασίας στην πρώτη εγκύκλιο που έβγαλε δεν τους εξαίρεσε από τον «κόφτη», με το κριτήριο ότι δεν συνταξιοδοτήθηκαν ως αγρότες, αλλά συνταξιοδοτήθηκαν ασκώντας άλλο επάγγελμα (γιατρός, στρατιωτικός, δάσκαλος, τραπεζικός υπάλληλος κ.λπ.) και η ενασχόληση με το χωράφι θεωρείται ανάληψη νέας εργασίας που υπόκειται στους περιορισμούς του νόμου. Οι 150.000 και πλέον ετεροεπαγγελματίες αγρότες που ενεργοποιούν δικαιώματα θα έχουν δύο επιπτώσεις: α) την επιβολή εισφορών υπέρ του ΕΦΚΑ από φέτος και β) την υπό όρους ποινή μείωσης της κύριας και επικουρικής τους σύνταξης κατά 60%. Η εισήγηση έχει γίνει και εκείνο που εξετάζεται στο υπουργείο Εργασίας είναι αν μπορεί να βρεθεί μια νομική ερμηνεία που να τους δίνει μια μικρή έστω περίοδο χάριτος, όχι όμως ως το 2024. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως η ποινή 60% δεν θα μπορεί να ισχύσει και για κανέναν από τους συνταξιούχους που αναλαμβάνουν εργασία, μη αγροτική μετά τις 13/5/2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025