Η Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στον τ/σ “ANT1” για

«Μπροστά μας έχουμε μία οικονομική ύφεση η οποία θα είναι βαθιά. Το κρίσιμο είναι πώς αντιδρούμε σε αυτή την εξέλιξη», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στον ΑΝΤ1 σημειώνοντας ότι «πρέπει να ληφθούν εξ αρχής γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα, για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και το εισόδημα των εργαζομένων και να δοθεί ρευστότητα στην αγορά. Η κυβέρνηση, δυστυχώς, κινείται με το “βλέποντας και κάνοντας”».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «στα εργασιακά λαμβάνονται μέτρα στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει ανάγκη η κοινωνία. Η μία επιλογή της κυβέρνησης είναι ένας μηχανισμός απολύσεων, με αναστολή των συμβάσεων και μετατροπή των εργαζομένων σε άνεργους επιδοματούχους, με ένα έκτακτο επίδομα 530 ευρώ το μήνα. Και όταν η παρένθεση κλείσει η επιχείρηση υποχρεούται μόνο να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για αντίστοιχο διάστημα, όχι τους ίδιους, όχι με τις ίδιες σχέσεις εργασίας και τους ίδιους μισθούς».

Η δεύτερη επιλογή της κυβέρνησης, πρόσθεσε, «είναι η εκ περιτροπής εργασία, όπου οι επιχειρήσεις θα απασχολούν τους εργαζόμενους τις μισές μέρες με τον μισό μισθό. Οι δύο αυτές επιλογές παράγουν περισσότερους ανέργους και μειώνουν τους μισθούς αυτομάτως στο 50%, είναι καταστρεπτικές και για τους εργαζόμενους και για την οικονομία την επόμενη μέρα. Όταν πληρώνουν την κρίση οι εργαζόμενοι πέρα από το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται παρατείνεται και η ύφεση».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή έχουν δραματική μείωση τζίρου και δεν μπορούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους, προτείνει «κάτι πολύ συγκεκριμένο και μετρήσιμο. Το κράτος να αναλάβει να καταβάλει πλήρως τους μισθούς των εργαζομένων και η επιχείρηση να υποχρεωθεί όταν ανοίξει να έχει το ίδιο προσωπικό, με τις ίδιες σχέσεις εργασίας και τους μισθούς. Το κόστος γι’ αυτό είναι 330 εκατ. παραπάνω, για έναν μήνα, από αυτά που δίνει η κυβέρνηση. Είναι ποσό εφικτό και ρεαλιστικό με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα. Αυτή τη στιγμή το σύμφωνο σταθερότητας έχει ανασταλεί, δεν υπάρχουν στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα, οι δαπάνες για τον κορωνοϊό εξαιρούνται και στα ταμεία υπάρχει ρευστότητα».

Σημείωσε ακόμα ότι «για τις επιχειρήσεις προτείνουμε ένα γενναίο πρόγραμμα άτοκου δανεισμού και εγγυοδοσίας από το κράτος», υπογραμμίζοντας ότι σε τέτοια μέτρα όπως και σε κάλυψη των μισθών προχωρούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Αναφερόμενη στους αυτοαπασχολούμενους και ιδίως τους επιστήμονες που η κυβέρνηση αποκλείει από το επίδομα των 800 ευρώ, παραπέμποντάς τους σε πρόγραμμα κατάρτισης για να πληρωθούν και τα ΚΕΚ, σημείωσε ότι είναι «εμπαιγμός για τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων τη στιγμή που καταρρέει το εισόδημά τους». Υπογράμμισε, τέλος, ότι «η πρότασή μας για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι να τους καταβληθεί μηνιαίο επίδομα ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος, με κατώφλι τον κατώτατο μισθό και ταβάνι που θα ορίσει η κυβέρνηση. Κατ’ εκτίμηση με τα δηλωθέντα εισοδήματα, για τους 550.000 επαγγελματίες που ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι χρειάζονται βοήθεια, είναι περίπου 400 εκατ. για ένα μήνα. Δεν είναι ασήμαντο ποσό, αλλά είναι εφικτό και ζήτημα πολιτικής βούλησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025