: Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών και – Γ. : Μοναδική υπεύθυνη για το αλαλούμ και τις κενές θέσεις η Κυβέρνηση – Οι αρμόδιοι δεν ξέρουν, δε θέλουν ή δε μπορούν να δώσουν λύση;

Η πιθανότητα να βρεθούν χιλιάδες παιδιά εκτός των προγραμμάτων φύλαξης  σε παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ αποτελεί ένα γεγονός για το οποίο τη μοναδική ευθύνη φέρει η Κυβέρνηση και οι χειρισμοί των συναρμόδιων υπουργών της.

Όπως επιβεβαιώνεται με δηλώσεις του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Δημήτρη Καρέλα, σύμφωνα με το σημερινό σχεδιασμό μένουν εκτός προγράμματος παιδικών σταθμών περίπου 35.000 παιδιά.

Η αναφορά της κ. Φωτίου, ότι τα παιδιά θα μείνουν εκτός δομών καθώς δεν υπάρχουν δεν έχει καμία σχέση με τη πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά θα μείνουν εκτός επιδοτούμενων θέσεων λόγω των παραλήψεων και των άστοχων διαδικασιών που ακολουθούνται από τους υπουργούς της κυβέρνησης οι οποίοι αρνούνται συστηματικά να κάνουν δεκτές τις προτάσεις μας.

Το σχετικό πρόβλημα απασχόλησε και τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ξάνθη. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να διατυπωθεί το αίτημα προς τους συναρμόδιους υπουργούς να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να μη μείνει κανένα παιδί δικαιούχων εκτός δομών. Επιπλέον συμφωνήθηκε το επόμενο διάστημα να υπάρξει αίτημα για συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς προκειμένου να βρεθεί λύση.

Η ΚΕΔΕ με παραστάσεις διαμαρτυρίας και με αλλεπάλληλές επιστολές της όλους τους προηγούμενους μήνες είχε καταγγείλει τις παραλείψεις και τις αδυναμίες θεσμικού πλαισίου με βάση το οποίο γίνεται η κατανομή των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς οι οποίοι επιδοτούνται μέσω της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής 2018-2019».

Η ΚΕΔΕ πρότεινε και προτείνει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα συγκεκριμένες προτάσεις που θα έπρεπε να υλοποιηθούν. Ειδικότερα ζητά:

1. Διεύρυνσή των κριτηρίων κατανομής των με βασικό στόχο την κάλυψη κενών θέσεων σε δομές

2. Αύξηση του ποσού που έχει προϋπολογιστεί για το πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής 2018-2019, με βασικό στόχο την κάλυψη 100% στους δικαιούχους.

 

3. Αντικατάσταση της διαδικασίας απόδοσης της επιδότησης μέσω voucher. Όπως έχει αποδειχθεί για 3η συνεχή χρονιά η διάθεση θέσεων με τη χορήγηση voucher έχει αποτύχει. Όπως διαπιστώνεται υπάρχουν περιοχές π.χ. ορεινές και νησιωτικές στις οποίες ο αριθμός των voucher είναι πλεονασματικός, ενώ σε άλλες περιοχές δεν μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση.

4. Να δοθεί η δυνατότητα στις δομές των δήμων να καλύψουν τις επιδοτούμενες οικογένειες στο 100% των προσφερόμενων θέσεων τους και όχι στο 70% που προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

5. Τα συμπληρωματικά voucher να δοθούν άμεσα ενός του 1ου δεκαημέρου του Σεπτέμβρη στους γονείς και όχι σε μια δεύτερη φάση τον Οκτώβριο. Σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο γονείς που είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν το ποσό να καταφεύγουν στη λύση του ιδιωτικού σταθμού.

 

Γ. Πατούλης: Είναι εκτός τόπου και χρόνου όσοι υποστηρίζουν ότι για το πρόβλημα ευθύνονται οι δήμοι

 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στη Ξάνθη ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης σχολιάζοντας τις αναφορές της κ. Φωτίου ότι για τα κενά ευθύνονται οι δήμοι επισήμανε ότι «δυστυχώς τα μέλη της Κυβέρνησης αποδεικνύονται για μια ακόμη φορά κατώτερα των περιστάσεων και των αναγκών που έχουν χιλιάδες οικογένειες της χωράς μας. Κινούνται με ερασιτεχνισμό, όπως έγινε και με την περίπτωση των 4χρονων και την υποχρεωτική ένταξη τους στην προσχολική εκπαίδευση, χωρίς προηγουμένως να διασφαλισθούν οι απαραίτητες δομές και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Αναρωτιέμαι, δεν ξέρουν, δεν θέλουν η δεν μπορούν να βρουν λύσεις;

Είναι εκτός τόπου και χρόνου όσοι υποστηρίζουν ότι για το πρόβλημα ευθύνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού. Όσοι το υποστηρίζουν αυτό είτε δε γνωρίζουν τι ακριβώς έχει συμβεί, είτε το κάνουν σκόπιμα για να πετάξουν το μπαλάκι των ευθυνών σε κάποιον άλλο. Για τη σημερινή κατάσταση και το αλαλούμ που έχει προκληθεί μοναδική υπεύθυνη είναι η Κυβέρνηση. Έστω και καθυστερημένα η Κυβέρνηση οφείλει να βρει λύση για να μη βρεθεί καμία οικογένεια που είναι δικαιούχος εκτός προγράμματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025