Την έντονη δυσφορία τους στην απόφαση του Eurogroup να παγώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εκφράζουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ. Ο Γάλλος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί

εισερχόμενος στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η Επιτροπή συνεχίζει την αξιολόγηση των μέτρων, που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, και αυτά δεν πρέπει να θεωρηθούν υπερβολικά.

Συνεχίζοντας, ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι όσοι έχουν μια τέτοια άποψη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο ίδιος ανέφερε ότι, η απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους είναι συμπαγής στη βάση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητείται: «Ο παράμετροι αυτοί παραμένουν σε ισχύ» είπε, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον να αντιτάσσαμε την ελάφρυνση του χρέους, που είναι απαραίτητη, με την κοινωνική συνοχή.

Ερωτηθείς εάν η άποψη της Επιτροπής είναι ότι η απόφαση του Eurogroup δεν είναι έγκυρη, ανέφερε ότι στο Eurogroup μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, η Επιτροπή από την πλευρά της όμως, ενδιαφέρεται για το κοινό συμφέρον και έχει διαφορετική άποψη.

Σουλτς: Αδιανόητο να προκληθεί πρόβλημα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την Ευρώπη

Απόλυτη στήριξη στις ελληνικές θέσεις παρείχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» να προκληθεί πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης, στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναγκαία την εξεύρεση λύσης το συντομότερο, «για το καλό όλης της Ευρώπης, σε μια περίοδο αβεβαιότητας». Και, εξειδικεύοντας στη συνέχεια, παρατήρησε πως μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στα πρωτογενή πλεονάσματα στην ελληνική πρόταση 2,5%+1%.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπε ότι πρέπει να αποφασίσει, πρέπει όμως να γνωρίζει ότι «η Ελλάδα είναι Ευρώπη», και άρα, εδώ, υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, και όχι νέα μέτρα.

Ενώ επανέλαβε -σε απάντηση προφανώς και της αντίδρασης του Eurogroup- ότι αποτελούν «δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, τα μέτρα στήριξης που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε πολύ θετικό κλίμα, όπως μεταφέρουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, συμφώνησε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση στην πρόταση 2,5%+1%. Εξάλλου, για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ήταν στη γραμμή Μοσκοβισί.

Χαρακτήρισε μάλιστα αδιανόητο να υπάρξει πρόβλημα για τους παραπάνω λόγους, ένα πρόβλημα που, προσέθεσε, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη. Και, κλείνοντας, ο Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να βρεθεί λύση το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο.

Σαπέν: «Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εφαρμοσθούν»

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν αμφισβήτησε την απόφαση της προεδρίας του Eurogroup να αναστείλει τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, υπενθυμίζοντας ότι τα μέτρα αυτά είχαν υιοθετηθεί «χωρίς κανέναν όρο».

«Οι μεμονωμένες απόψεις δεν αποτελούν συλλογικές απόψεις του Eurogroup», δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σε μία έμμεση αναφορά στη Γερμανία, τη χώρα που ζήτησε την αναστολή των μέτρων.

«Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εφαρμοσθούν», επέμεινε ο Μισέλ Σαπέν, υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση αυτή είναι «το πρώτο βήμα εκ μέρους των χωρών του Eurogroup προκειμένου να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα».

Ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι παρανοήσεις θα αρθούν το συντομότερο δυνατόν», υπογραμμίζοντας ότι «καμία κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει» όσο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Πιτέλα: Ντροπιαστική η απόφαση του Eurogroup

Ντροπιαστική και απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα. Στηρίζουμε την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό κα τις ελληνικές αρχές τόνισε ο κ. Πιτέλα.

Κείμενο Μοσκοβισί στους FT: Δεν μπορεί να επιβληθούν στην Ελλάδα πολιτικά αδύνατες απαιτήσεις

Ο επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ απαντάει στην κριτική που ασκεί το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, προειδοποιώντας ότι δεν μπορεί να επιβληθούν στην Ελλάδα πολιτικά αδύνατες απαιτήσεις, γράφουν οι Financial Times.

Ο Πιερ Μοσκοβισί με άρθρο του στην Βρετανική εφημερίδα, αντικρούει του ισχυρισμούς αξιωματούχου του ΔΝΤ, ο οποίος με άρθρο του χαρακτηρίζει το ελληνικό πρόγραμμα μη βιώσιμο και ζητά περεταίρω φορολογικές μεταρρυθμίσεις και μειώσεις συντάξεων.

«Στην εποχή της πολιτικής της «μετά-αλήθειας» είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ να μην αφήνουμε συγκεκριμένους ισχυρισμούς να περνάνε χωρίς απάντηση» γράφει ο Μοσκοβισί προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρωτοφανείς προσπάθειες συμπεριλαμβανομένων σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό, στη φορολογία των εισοδημάτων και τον ΦΠΑ.

Τα σχόλια του Μοσκοβισί αντανακλούν την μακρά ενόχληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πείσμα του ΔΝΤ να μην αναγνωρίζει την βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα.

Αλλά τα σχόλια αυτά θέτουν σε κίνδυνο την ήδη τεταμένη σχέση με το ΔΝΤ και τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στην καρδιά της διαμάχης βρίσκεται η απαίτηση από την ΕΕ για στόχο 3,5% των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2018 και τη διατήρησή τους για μία περίοδο που μπορεί όπως επιθυμεί το Βερολίνο να φθάσει τα δέκα χρόνια. Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι ο στόχος του 3,5% είναι ιδιαίτερα υψηλός και για να επιτευχθεί θα πρέπει η Ελλάδα να πάρει νέα σκληρά μέτρα για να γεμίσει το κρατικό θησαυροφυλάκιο. Σε αντίθεση με αυτό, ζητάει την νομοθέτηση αυτών των μέτρων για να μην υπάρξει αμφιβολία ότι εάν χρειαστεί θα υπάρξει πολιτική βούληση για την λήψη των συγκεκριμένων μέτρων.

Το Ταμείο επίσης ζητάει σαρωτικές αλλαγές στο φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα υποστηρίζοντας ότι δεν είναι βιώσιμα. Πολλά σημεία της ανάλυσή του, έχουν απορριφθεί ως απαισιόδοξα από την Επιτροπή και έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ελλάδας.

«Είναι ζωτικής σημασίας η συμφωνία να γίνει σε αξιόπιστους δημοσιονομικούς στόχους» για τα χρόνια μετά το 2018 γράφει ο Μοσκοβισί.

Αυτοί οι στόχοι πρέπει να μην «υπερεκτιμούν την δυνατότητα της Ελλάδας να τους πετύχει χωρίς να υποτιμάμε την ανάπτυξη… αλλά θα πρέπει να βασίζονται σε διαβούλευση και αισιόδοξες προβλέψεις, ή να στηρίζονται σε απαιτήσεις που είναι πολιτικά αδύνατες, οικονομικά ανεπιθύμητες και κοινωνικά απαράδεκτες» τονίζει ο Γάλλος Επίτροπος.

Τα σχόλια του Μοσκοβισί αντανακλούν μία διευρυμένη ανησυχία για το χάσμα που ακόμη αναζητείται τρόπος να γεφυρωθεί, ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, εάν το Ταμείο τελικά θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που αναμένεται να αποφασίσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Η συμμετοχή του ΔΝΤ θεωρείται κρίσιμη για την επιτυχία του προγράμματος, την ώρα που αυξάνεται η ανησυχία για την έγκριση δόσεων του δανείου προς την Ελλάδα, από τα κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας, εάν δεν υπάρχει πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ο Μοσκοβισί είπε επίσης ότι μία συμφωνία για τους στόχους του προϋπολογισμού θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. «Οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρωζώνης και οι θεσμοί – δανειστές της Ελλάδας πρέπει τώρα να αναλάβουν την πρωτοβουλία. Χρειαζόμαστε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αναλάβουν την κοινή ευθύνη για να γίνει αυτό κατορθωτό» έγραψε ο Μοσκοβισί.

topontiki