Ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές «βλέπει» ο Economist στην Ελλάδα, σύμφωνα με άρθρο το οποίο αναλύει τις τρεις αιτίες που… δείχνουν πολιτική αναταραχή.

Το άρθρο εντοπίζει την καθυστέρηση στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και τις νέες απαιτήσεις των δανειστών, τις πιέσεις που δέχονται πολλές ευρωπαϊκές χώρες από ακροδεξιούς και λαϊκιστές και τη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για το μείγμα των μέτρων που πρέπει να ληφθούν και ειδικά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ως παράγοντες που συμβάλλουν στην καλλιέργεια κλίματος εκλογών στην Ελλάδα.

Πρώτος στη σειρά λόγος είναι η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να περάσει τα μέτρα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς, όπως τονίζει το άρθρο ήδη η κοινωνία βρίσκεται στα όριά της.

Ο δεύτερος λόγος είναι οι πολιτικές πιέσεις ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων σε χώρες της Ευρώπης και τα αιτήματα να σταματήσει η βοήθεια προς την Ελλάδα.

Ως τρίτο λόγο και σημαντικό εντοπίζει τη μακροχρόνια διαφωνία ΔΝΤ- Ευρωπαίων με το Ταμείο να επιμένει ότι η συμφωνία για την Ελλάδα δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα, καθώς το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο.

Η Ευρώπη δεν το αποδέχεται αυτό, καθώς σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναίο «κούρεμα», μία διαδικασία η οποία είναι απίθανο να γίνει αποδεκτή από τα κοινοβούλια και τους λαούς της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, ιδιαίτερα στο τρίτο αυτό σκέλος, υπάρχει το απόλυτο αδιέξοδο.

Ο Economist κάνει αναφορά στις δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, στις 30 Ιανουαρίου, ο οποίος τόνισε ότι η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τη λήξη της διορίας για την απελευθέρωση του ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης. Το ίδιο διάστημα θα πρέπει να έχουν γίνει αποδεκτοί και οι όροι της συμφωνίας από το ΔΝΤ, το οποίο επιβάλλεται να συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα.

Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη το δανεισμό, καθώς έως τον Ιούλιο του 2017, καλείται να καταβάλει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ σε δανειακές υποχρεώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025