Αλλαγές που αφορούν βελτιώσεις στο όριο για τις e-δαπάνες, πριν κατατεθεί η τελική ρύθμιση του φορολογικού νομοσχεδίου, εξετάζει το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών.

Η υποχρέωση συλλογής ηλεκτρονικών ίσες με το 30% του εισοδήματος θεωρείται ανέφικτη από πολλούς φορολογούμενους και τα σχόλια στο opengov, όπου έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του, πέφτουν βροχή.

Οι βασικές ενστάσεις των φορολογούμενων επικεντρώνονται στον μη υπολογισμό του και της διατροφής στα έξοδα για την υποχρέωση συγκέντρωσης e-αποδείξεων στο 30% του εισοδήματος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ένας πολίτης, έχει εισόδημα 1.100 ευρώ, εκ των οποίων δίνει 450 διατροφή στην πρώην σύζυγό του και 300 ευρώ για ενοίκιο. Δεδομένου ότι αυτές οι δαπάνες δεν αφαιρούνται από το εισόδημα, για τον υπολογισμό του 30%, ακόμη κι αν ξοδεύει ολόκληρο το εναπομείναν ποσό των 350 ευρώ κάθε μήνα σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, πάλι δε θα φτάσει το όριο των 4.620 ευρώ, που απαιτείται εν προκειμένω. Έτσι, θα κληθεί να πληρώσει και φορο-πέναλτι στο 22% επί της διαφοράς των ζητούμενων αποδείξεων που πρέπει να μαζέψει ο φορολογούμενος με αυτές που τελικά συγκέντρωσε.
Τα σενάρια και τα «αγκάθια»

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στο εξετάζουν τη δυνατότητα να «μετράνε» διπλά ή τριπλά, ηλεκτρονικές πληρωμές σε επαγγελματίες, που σύμφωνα με τη λίστα του υπουργείου, βρίσκονται ψηλά στη «βαθμολογία» της παραβατικότητας. Επίσης, το διπλό ή τριπλό bonus εξετάζεται να επεκταθεί και στη φορολοταρία ή και να υπάρχει κάποιου είδους ανταπόδοση στο φορολογούμενο κατά τη συναλλαγή, αν και ανάλογη σκέψη στο παρελθόν για άμεση «επιστροφή» φόρου, είχε «φρενάρει» καθώς έβρισκε νομικά εμπόδια.

Μεγάλα «αγκάθια» στο πλαίσιο συλλογής των ηλεκτρονικών αποδείξεων θεωρούνται η διατροφή και το ενοίκιο. Μετά τις έντονες αντιδράσεις των φορολογούμενων, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σοβαρά το να αφαιρείται το ποσό της διατροφής από το εισόδημα, βάσει του οποίου θα υπολογίζεται το 30% για τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ωστόσο, στο θέμα του ενοικίου θεωρείται πολύ δύσκολο να αλλάξει κάτι, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι θέτουν και άλλα ζητήματα, όπως την αφαίρεση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και των δανειακών υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπάρχουν σκέψεις ακόμα και να μειωθεί το όριο από το 30% στο 20 ή 25% για να είναι πιο εύκολο για τους πολίτες να πιάσουν το όριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025