Επικεντρωμένο αποκλειστικά στη Νέα Γενιά, σε συνέχεια των αποφάσεων που είχε λάβει στις 8 Μαρτίου 2017, συνεδρίαση σήμερα σε ευρεία σύνθεση το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.), υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αντιπροεδρίας, ο κ. Δραγασάκης «υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του Προγράμματος και του σχεδιασμού της επόμενης περιόδου για την Ελλάδα του 2030, με τη συγκρότηση για πρώτη φορά Ολιστικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής, η Νεολαία αποκτά κεντρική θέση, με στόχο να καταστεί πρωταγωνιστής της επόμενης ημέρας για τη χώρα».

Στην κατεύθυνση αυτή, το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.:

Ενέκρινε το πλαίσιο της Στρατηγικής «Νεολαία ΄17-΄27», που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς και Δια βίου Μάθησης, Παυσανίας Παπαγεωργίου. Η Στρατηγική αναπτύσσεται σε 7 πυλώνες-στόχους για την εδραίωση συνθηκών αυτονομίας και ισότητας των νέων:

-Προσιτή και ποιοτική εκπαίδευση – κατάρτιση – μαθητεία

-Προαγωγή της ανεξαρτησίας των νέων και διευκόλυνση της μετάβασής τους στην ενήλικη ζωή

-Αξιοπρεπής εργασία και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας

Υγεία, πρόνοια και ευεξία

-Ενίσχυση της συμμετοχής στη δημοκρατική ζωή

Μείωση ανισοτήτων

-Πόλεις φιλικές στους νέους και δημογραφική ανανέωση της υπαίθρου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι πυλώνες-στόχοι διαπερνώνται από τις οριζόντιες προτεραιότητες για ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, συμμετοχή στο πολιτιστικό γίγνεσθαι και άρση εμποδίων πρόσβασης και ένταξης που αντιμετωπίζουν ειδικές ομάδες πληθυσμού».

Το ΚΥΣΚΟΙΠ αποφάσισε τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ως φορέα συντονισμού, υλοποίησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης της Στρατηγικής, στη βάση της εισήγησης του αρμόδιου Υπουργού, Κώστα Γαβρόγλου. Επίσης, δρομολόγησε τη διοργάνωση θεματικού συνεδρίου για τη Νέα Γενιά, σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη.

«Στην ανοιχτή αυτή και συμμετοχική διαδικασία κοινωνικής διαβούλευσης, μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν οι εξειδικευμένες πολιτικές και δράσεις που το κάθε Υπουργείο αναλαμβάνει, στο πλαίσιο της Στρατηγικής «Νεολαία ΄17-΄27», αναφέρεται.

Κατά την εισήγηση του στη συνεδρίαση, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι «στο Eurogroup της 27ης Απριλίου, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε την Ολιστική Αναπτυξιακή Στρατηγική της χώρας», η οποία αποτελεί «ένα κείμενο το οποίο καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλές ανάγκες και προτεραιότητες: από τη μία, στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και από την άλλη, στις προτεραιότητες που θέτουν οι θεσμοί, τα κράτη-μέλη και οι αγορές σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία ολοκλήρωσης του Προγράμματος και εξόδου από το καθεστώς των μνημονίων».

Επισήμανε ότι «το κείμενο αυτό, το οποίο συντάχθηκε σε άμεση συνεργασία με τα Υπουργεία, συμπυκνώνει στοιχεία από προηγούμενες επεξεργασίες και διαβουλεύσεις επί της αναπτυξιακής στρατηγικής καθώς και στοιχεία από τη σημαντική εμπειρία των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων».

Τόνισε ότι «συνολικά, η κυβέρνηση διαθέτει πλέον ένα ολοκληρωμένο κείμενο το οποίο περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των κυβερνητικών προτεραιοτήτων στα θέματα της ανάπτυξης και της κοινωνικής πολιτικής και το οποίο συνοδεύεται από έναν αναλυτικό οδικό χάρτη υλοποίησης». Εξήγησε ότι «στο πλαίσιο αυτό, τα συλλογικά κυβερνητικά όργανα (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. -ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) καλούνται να συμβάλουν στην εξειδίκευση και εφαρμογή της Αναπτυξιακής Στρατηγικής» και πως η σημερινή συνεδρίαση εντάσσεται σε αυτή την κατεύθυνση.

Προανήγγειλε ότι στο άμεσο μέλλον θα συνεχιστούν αντίστοιχες θεματικές συσκέψεις για:

-4η βιομηχανική επανάσταση

-Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή

-Κλιματική αλλαγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025