Για την Άνγκελα Μέρκελ πάλι, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν η εγγύηση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε η Ελλάδα με τους διεθνείς δανειστές της. Χωρίς αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο να εξασφαλίσει τη συναίνεση των βουλευτών της στη βουλή για την έγκριση των μνημονίων και την καταβολή των δόσεων.
«Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας μετά από αίτημα των μελών μας»
Τι γίνεται όμως σήμερα που η Ελλάδα φαίνεται να οδεύει προς την έξοδο των μνημονίων; Υπάρχουν ακόμη φωνές από την ΕΕ που υποστηρίζουν ότι η ευρωζώνη θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση χωρίς το ΔΝΤ. Άλλοι πάλι του καταλογίζουν άγνοια γύρω από το πως λειτουργεί μια νομισματική ένωση. Οι ισχυρισμοί τέθηκαν υπόψη του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ράις σε πρόσφατη ενημέρωση του τύπου, ο οποίος και τις απέρριψε.
«Έχουμε ξανακάνει λόγο γι αυτού του είδους τις φήμες και στο παρελθόν» ανέφερε. «Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας έπειτα από αίτημα των κρατών μελών μας. Αυτό ήταν και παραμένει η περίπτωση της Ελλάδας. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, για το καλύτερο αποτέλεσμα στα κράτη μέλη μας. Αυτό προϋποθέτει σημαντικές προσπάθειες, φυσικά πρώτα και κυρίως από την Ελλάδα και τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Όμως παράλληλα σημαντικές προσπάθειες έγιναν και από το ίδιο το ΔΝΤ. Συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα όσο καιρό η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και των στόχων που η ίδια έχει θέσει σε ό,τι αφορά τη βιώσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης, τις θέσεις εργασίας και άλλα».
«Εξαιρετικές οι σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους»
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν θέλησε να σχολιάσει επισήμανση δημοσιογράφου ότι η ΕΕ βρίσκεται στα μαχαίρια με το Ταμείο, ότι στις Βρυξέλλες λέγονται τα χειρότερα, για παράδειγμα ότι άνθρωποι του Ταμείου δεν μπορούν να καταλάβουν τους Ευρωπαίους, ότι οι απεσταλμένοι του απορούν στην Αθήνα. Πως ο ίδιος βλέπει τις σχέσεις του ΔΝΤ με την ΕΕ και πως χαρακτηρίζει τη συνεργασία μαζί της;
«Νομίζω ότι διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις με τους Ευρωπαίους, έτσι θα χαρακτήριζα τις σχέσεις μας» δήλωσε. «Ξέρετε, έχουμε σχέσεις με τα μέλη μας στην Ευρώπη σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και σε ένα ευρύ φάσμα κρατών. Αυτό συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα φυσικά, αλλά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτήν. Γι αυτό θα χαρακτήριζα αυτές τις σχέσεις πολύ υγιείς, σε διαρκή εξέλιξη. Βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο».