Οι διαφωνίες αυτές σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις αποκλίνουσες εκτιμήσεις των κεντρικών τραπεζιτών για την περαιτέρω πορεία του πληθωρισμού.
Διχασμένη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τόσο για την πορεία του πληθωρισμού και κυρίως για το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) το οποίο ενδιαφέρει άμεσα και την Ελλάδα.
Έτσι, την ίδια ώρα που δημοσιεύματα θέλουν την ΕΚΤ να ετοιμάζει ένα «διάδοχο πρόγραμμα του ΡΕΡΡ» το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναμένει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του δ.σ της ΕΚΤ δείχνουν ότι ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες πίεσαν ακόμη και για τον άμεσο τερματισμό του προγράμματος πανδημίας.
Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος – το οποίο είναι το μόνο στο οποίο μετέχουν τα ελληνικά ομόλογα – η ΕΚΤ έχει αγοράσει κρατικούς τίτλους αξίας 32 δισ. ευρώ, οι οποίοι αντιστοιχούν στο περίπου 35% του διαπραγματεύσιμου δημόσιου χρέους της Ελλάδος. Στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ της ΕΚΤ στις αρχές Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αγοράς των ομολόγων. Ωστόσο όπως φαίνεται από τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες πρότειναν να υπάρξει πιο γενναία μείωση των αγορών από την ΕΚΤ, ενώ οι πιο «ακραίοι» υποστήριξαν ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να τερματιστεί «εδώ και τώρα», χωρίς μάλιστα να προκριθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες στην αγορά.
Οι διαφωνίες αυτές σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις αποκλίνουσες εκτιμήσεις των κεντρικών τραπεζιτών για την περαιτέρω πορεία του πληθωρισμού. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στις αρχές Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε καθησυχαστική. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα και ο διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος δήλωσε (στο Βloomberg) ότι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη είναι σαφώς καλύτερες εκείνων στις ΗΠΑ και στο Ην. Βασιλείο.
Ωστόσο, το μέλος του δ.σ της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία της, αναφέροντας ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού – τον περασμένο μήνα εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο 3,4%, των τελευταίων 13 ετών – ίσως να μην είναι μία «παροδική ριπή». Μάλιστα, όπως καταγράφεται στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του δ.σ., ορισμένοι από τους συμμετέχοντες εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την ακρίβεια των μοντέλων που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ προκειμένου να προβλέψει την εξέλιξη του πληθωρισμού.
Στις «φωνές» των συντηρητικών της ΕΚΤ, οι οποίοι υπό τον φόβο του πληθωρισμού πιέζουν για ταχύτερη απόσυρση των έκτακτων μέτρων, προστέθηκε σήμερα και το ΔΝΤ. Σε έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα για τα δημοσιονομικά (Fiscal Monitor) κάλεσε τις κυβερνήσεις να αρχίσουν να σχεδιάζουν την επιστροφή σε λιγότερο ελλειμματικούς Προϋπολογισμούς (βιώσιμους).
Οι αποδόσεις των ομολόγων
Τα παραπάνω δεδομένα δεν ευνοούν τις αγορές των ομολόγων, με αποτέλεσμα και σήμερα οι αποδόσεις να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα.
Στην εγχώρια αγορά, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κυμάνθηκε σήμερα στο επίπεδο του 0,87% – 0,90%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκε περαιτέρω στο 0,095% από 0,074% και του 15ετούς στο 0.988% από 0,96%.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 62 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,87% έναντι -0,19% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,06%.
Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται ελαφρώς και σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα, με αποτέλεσμα να τελεί υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στο 1,1566 δολ. από το 1,1554 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρω/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1562 δολ..