Τι προβλέπει το πρόγραμμα με επίδομα 400 ευρώ – Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επιλογής προγραμμάτων μέσω της ΔΥΠΑ για τους ωφελούμενους-εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν κατάρτιση σε «πράσινες δεξιότητες», εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και επίδομα που φτάνει τα 400 ευρώ.

Πρόκειται για περισσότερα από 600 προσφερόμενα προγράμματα που εμφανίζονται ανάλογα με το εκπαιδευτικό επίπεδο των ωφελούμενων και με τα λοιπά ακαδημαϊκά προσόντα που έχουν δηλώσει.

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 80 ωρών και μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε έως 400 ευρώ μικτά (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).

Το πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) για συνολικά 75.000 εργαζόμενους υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και έχει ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης της οικονομίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω gov.gr, στη διεύθυνση:

Εγγραφή στο Μητρώο Ωφελούμενων σε «Προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης για αναβάθμιση πράσινων δεξιοτήτων 50.000 ανέργων».

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τις διευθύνσεις:

Τι προβλέπεται μετά την κατάρτιση

Η πρόσκληση που έχει δημοσιεύσει η ΔΥΠΑ καθορίζει τις επιπλέον προϋποθέσεις συμμετοχής, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε προγράμματος κατάρτισης.

Κάθε ωφελούμενος που ολοκληρώσει το πρόγραμμα και αποκτήσει την Πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων, σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης, δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα το οποίο ανέρχεται σε 5 €/ώρα κατάρτισης, μη συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες βαρύνουν τον Πάροχο Κατάρτισης.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη συμμετοχή του ωφελούμενου σε εξετάσεις πιστοποίησης (ανεξαρτήτως του αποτελέσματος), ο ωφελούμενος δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών. Εφόσον επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης δικαιούται το 100% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών.

Τα προγράμματα ΣΕΚ θα υλοποιηθούν με τη διαδικασία του συστήματος παροχής επιταγών κατάρτισης (training vouchers) και θα αφορούν πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, διάρκειας 80 ωρών (12 ώρες δια ζώσης εκπαίδευση, τουλάχιστον 48 ώρες σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έως 20 ώρες ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση). Την κατάρτιση θα ακολουθεί πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων, μέσω επιταγών (certification voucher). Το προγράμματα προσφέρονται ανάλογα το εκπαιδευτικό επίπεδα (απόφοιτος υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κ.λπ.) και τα Ακαδημαϊκά προσόντα του ωφελούμενου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025