που γεννήθηκαν την περίοδο 2019 – 2023 μέσω προγραμμάτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, τέως ΟΑΕΔ),

Σύμφωνα με το capital, όπως , κος Σπύρος Πρωτοψάλτης, κατά την παραπάνω περίοδο σημειώθηκε ρεκόρ δημιουργίας επιδοτούμενων νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη της ΔΥΠΑ, κατά τα έτη 2019 έως 2023 (συγκεκριμένα από την 1η Αυγούστου 2019 έως και την 31η Ιανουαρίου 2023), η Δ.ΥΠ.Α. προκήρυξε συνολικά 27 προγράμματα απασχόλησης, που αφορούν στην δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας (16 προγράμματα), στην Απόκτηση Εργασιακής – Επαγγελματικής Εμπειρίας (7 προγράμματα), αλλά και στην δημιουργία Νέων Επιχειρήσεων (4 προγράμματα):

Πού δημιουργήθηκαν οι

 

Συνολικά, τα νέα αυτά προγράμματα αφορούν σε 136.719 προκηρυχθείσες νέες θέσεις εργασίας, με τις 12.120 να αφορούν σε προγράμματα επιχειρηματικότητας. Τα ανωτέρω προγράμματα είχαν ως αποτέλεσμα την πρόσληψη2 78.872 ανέργων και την έγκριση 9.455 επιχειρηματικών σχεδίων ή σύσταση νέας επιχείρησης (έναρξη σε Δ.Ο.Υ.), με το συνολικό αριθμό ωφελούμενων να ανέρχεται στους 88.327. Κατά την περίοδο αναφοράς, βρίσκονταν επίσης σε εξέλιξη και 13 προγράμματα Νέων Θέσεων Εργασίας & Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας και 1 πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών τα οποία είχαν προκηρυχθεί προηγούμενα έτη.

Τα προγράμματα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την πρόσληψη 13.877 ανέργων και την έγκριση 6.833 επιχειρηματικών σχεδίων. Ο αριθμός των ωφελούμενων αυτών ανέρχεται στους 20.710.

Κατά συνέπεια, την περίοδο αναφοράς έχουν ωφεληθεί συνολικά 109.037 άνεργοι, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.

Ωφελούμενοι ανά Μέγεθος επιχείρησης (σε σχέση με τον αριθμό απασχολούμενων)

Η κατανομή των ωφελούμενων βάσει μεγέθους των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στα νέα προγράμματα της περιόδου αναφοράς δείχνει σαφώς ότι κυρίως οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (1 έως 9 απασχολούμενοι) είναι αυτές που αιτούνται την συμμετοχή τους στα προγράμματα. Το ποσοστό προσλήψεων σε αυτές ανέρχεται στο 90%. Ακολουθούν οι μικρές επιχειρήσεις (10 έως 49 απασχολούμενοι) με πολύ χαμηλότερο ποσοστό (7%).

Ωφελούμενοι ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας

Βάσει της δραστηριότητας που ασκούν οι επιχειρήσεις, οι ωφελούμενοι κατανέμονται στους Τομείς Οικονομικής Δραστηριότητας, ως ακολούθως: Το υψηλότερο ποσοστό, 33%, κατέχει το Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών. Ακολουθούν οι Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες με 15% και, με μονοψήφια πλέον ποσοστά, η Μεταποίηση με 9%, οι Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης με 8% και οι Δραστηριότητες σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα με 8%. Ακολουθούν οι λοιποί τομείς με ποσοστά χαμηλότερα του 5%.

Συμμετέχουσες Επιχειρήσεις

Όπως προαναφέρθηκε, οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Νέων Θέσεων Εργασίας και Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας/Προεργασίας στα προγράμματα της Δ.ΥΠ.Α. το διάστημα αναφοράς, είναι 80.6539 . Ο αριθμός των επιχειρήσεων που συμμετείχαν, ανεξαρτήτως του αριθμού προγραμμάτων στα οποία έχουν συμμετάσχει, ανέρχεται στις 47.816. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων, 69% (32.940) συμμετείχαν με έναν (1) ωφελούμενο. Ο μέσος αριθμός ωφελούμενων ανά επιχείρηση είναι 1,7, η δε ενδιάμεση τιμή 1 ωφελούμενος. Ο μέγιστος αριθμός είναι 42 ωφελούμενοι. Το 93% των επιχειρήσεων συμμετείχε με 1 έως 3 ωφελούμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025