– Μεγάλες αλλαγές σχεδιάζει η ΔΥΠΑ ώστε να γίνει πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό για τους ανέργους το επίδομα ανεργίας. Αν και σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία απόφαση, με όλα τα σενάρια να βρίσκονται στο τραπέζι.

Αναλυτικότερα, παρόλα αυτά ήδη η ΔΥΠΑ έχει ξεκινήσει, με τεχνική βοήθεια από τον ΟΟΣΑ, να αναζητεί τρόπους που θα μπορούσαν να διευρύνουν το πλέγμα προστασίας των ανέργων και ιδιαίτερα όσων ανέργων έχουν πάνω από 12 και έως 24 μήνες εργασίας.

Ο σκοπός είναι το νέο επίδομα ανέργων να είναι πιο δίκαιο, να ξεκινάει τους πρώτους μήνες σε ένα πιο υψηλό επίπεδο και στη συνέχεια αυτό να μειώνεται.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρο Πρωτοψάλτη που μίλησε στην Καθημερινή και ανέφερε ότι «αυτό που θα επιδιωχθεί είναι το επίδομα ανεργίας να είναι πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο». Ενώ ακόμα ανέφερε σύμφωνα με την «Κ» ότι «εξετάζουμε πως θα μπορούσε το επίδομα ανεργίας να είναι υψηλότερο, κυρίως τους πρώτους μήνες ανεργίας, ώστε να μην είναι τόσο απότομη η μείωση του εισοδήματος, ανάλογα με το ασφαλιστικό βίο του ανέργου, τα έτη εργασίας και τα ένσημα που έχει πληρώσει, τις εισφορές ασφάλισης κατά της ανεργίας».

Τι ισχύει για τους μακροχρόνια ανέργους

Σήμερα το επίδομα για μακροχρόνιους ανέργους έχει καταστεί σχεδόν ανενεργό λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων. Συνολικά υπολογίζονται ότι 25.000 άνεργοι λαμβάνουν επίδομα ύψους 200 ευρώ. Αυτοί φαίνεται ότι θα ενσωματωθούν στο επίδομα ανεργίας καθώς αυτό θα επεκταθεί και μετά τους 12 μήνες με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΥΠΑ κ. Πρωτοψάλτη, επειδή το επίδομα για τους μακροχρόνιους ανέργους το λάμβαναν πολύ λίγοι λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων, σήμερα εξετάζεται το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης τους στο επίδομα ανεργίας που θα λειτουργήσει ανταποδοτικά. Αυτό θα ισχύσει κυρίως σε ανέργους που εργάζονταν για χρόνια και έχουν πληρώσει πολλά χρήματα μέσω του συστήματος ασφάλισης κατά της ανεργίας.

Οι πόροι που έχουν εξασφαλιστεί αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ τα οποία προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025