Μέσα στο μήνα, πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή η πιλοτική φάση του νέου επιδόματος ανεργίας από τη ΔΥΠΑ, η οποία θα αφορά περισσότερους από 15.000 ανέργους.
Οι δικαιούχοι θα επιλεγούν μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος με τυχαία διαδικασία, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αξιολόγησης του νέου μηχανισμού στήριξης, που θα καθορίσει και τον τρόπο καθολικής εφαρμογής του στο μέλλον.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το ανώτατο ποσό του επιδόματος που θα προσφέρει η ΔΥΠΑ μπορεί να φτάσει τα 1.297,45 ευρώ, με διάρκεια έως και 16 μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιδότηση μπορεί να επεκταθεί έως και 24 μήνες, ανάλογα με τα κριτήρια που πληροί ο κάθε δικαιούχος. Παρότι το ανώτατο όριο είναι αυξημένο, το κατώτερο ποσό για την πιλοτική εφαρμογή θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, με την κυβερνητική δέσμευση ότι κανένας δικαιούχος δεν θα λάβει χαμηλότερο επίδομα από ό,τι ισχύει σήμερα.
Ένα βασικό χαρακτηριστικό του νέου επιδόματος είναι η εμπροσθοβαρής καταβολή του. Κατά την πρώτη τρίμηνη περίοδο χορήγησης, το επίδομα θα ξεκινά από τα 650 ευρώ, μειούμενο σταδιακά όσο περνούν οι μήνες. Στο μέλλον, στο πλαίσιο της πλήρους εφαρμογής του προγράμματος, οι άνεργοι που κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου εργάζονταν με χαμηλούς μισθούς ή μερική απασχόληση θα λαμβάνουν αισθητά μικρότερα ποσά, σύμφωνα με το euro2day.
Η φιλοσοφία του νέου επιδόματος βασίζεται σε ένα ανταποδοτικό σύστημα, το οποίο ευνοεί όσους είχαν σταθερή και μακροχρόνια απασχόληση. Η ανταποδοτικότητα αυτή θεωρείται δικαιότερη, καθώς οι δικαιούχοι που έχουν εργαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα θα λαμβάνουν υψηλότερη επιδότηση σε σχέση με εκείνους που εργάζονταν περιστασιακά ή μερικώς.
Δείτε επίσης Γονείς και τεχνολογία: Πώς να κατανοήσετε τον ψηφιακό κόσμο των παιδιών σας
Παράλληλα, οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα γίνονται αυστηρότερες. Συγκεκριμένα, για να δικαιούται κάποιος το νέο επίδομα, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον επτά μήνες εργασίας ή 175 ημέρες ασφάλισης κατά τη διάρκεια του τελευταίου 14μήνου. Αυτό σημαίνει αύξηση των απαιτήσεων σε σχέση με το ισχύον σύστημα, το οποίο προβλέπει πέντε μήνες εργασίας ή 125 ημέρες ασφάλισης. Εφόσον η πιλοτική εφαρμογή ολοκληρωθεί και το νέο σύστημα τεθεί σε πλήρη ισχύ, χιλιάδες εργαζόμενοι με ευέλικτες μορφές εργασίας, όπως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, καθηγητές φροντιστηρίων και εκπαιδευτικοί ξένων γλωσσών, ενδέχεται να βρεθούν εκτός των δικαιούχων.
Το νέο επίδομα ανεργίας διαρθρώνεται σε τρία επιμέρους μέρη: το σταθερό, το μεταβλητό και το προσαυξημένο. Το «σταθερό» μέρος απευθύνεται σε όλους τους ανέργους που πληρούν τις προϋποθέσεις των επτά μηνών εργασίας. Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται βάσει του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών των δικαιούχων κατά την κρίσιμη 14μηνη περίοδο πριν από την ανεργία. Το ποσό αυτό μειώνεται σταδιακά με την πάροδο των μηνών. Για παράδειγμα, ένας άνεργος με αποδοχές ίσες ή μεγαλύτερες από τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνει 648 ευρώ τον πρώτο τρίμηνο (70% του κατώτατου μισθού). Το ποσό αυτό θα μειωθεί στα 370 ευρώ το τέταρτο τρίμηνο (40% του κατώτατου) και στα 185,35 ευρώ (20% του κατώτατου) κατά το δεύτερο εξάμηνο του δεύτερου έτους επιδότησης.
Το δεύτερο σκέλος, το «μεταβλητό», αφορά όσους έχουν πάνω από τέσσερα χρόνια ασφάλισης και έως είκοσι. Η επιδότηση αυτή παρέχεται σε όσους έχουν τουλάχιστον 900 ημέρες ασφάλισης με εισφορές ανεργίας στη ΔΥΠΑ κατά την τετραετία που προηγείται της απόλυσης ή λήξης της εργασίας. Παράλληλα, πρέπει οι αποδοχές τους σε αυτήν την περίοδο να ήταν ίσες ή υψηλότερες από τον κατώτατο μισθό. Η μεταβλητή αυτή παροχή καταβάλλεται μαζί με το σταθερό επίδομα για μέγιστο διάστημα 12 μηνών. Το ποσό του εξαρτάται τόσο από τα έτη ασφάλισης (από το τέταρτο έως το εικοστό) όσο και από τον μέσο όρο των αποδοχών τους κατά τη διάρκεια αυτών των ετών. Ο συνδυασμός του σταθερού και του μεταβλητού σκέλους μπορεί να οδηγήσει σε συνολικό επίδομα έως 1.298 ευρώ μηνιαίως για τους πρώτους τρεις μήνες της επιδότησης.
Το τρίτο μέρος, το «προσαυξημένο», αφορά όσους έχουν έμμεσα ασφαλισμένα μέλη, δίνοντας έμφαση στις μονογονεϊκές οικογένειες. Η προσαύξηση αυτή λειτουργεί ως πρόσθετη οικονομική στήριξη για οικογένειες που αντιμετωπίζουν αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις.
Το πιλοτικό πρόγραμμα προγραμματίζεται να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Εφόσον τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής εφαρμογής κριθούν θετικά και γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις, το νέο σύστημα επιδότησης ανεργίας αναμένεται να εφαρμοστεί καθολικά το 2026, καλύπτοντας όλους τους ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ και πληρούν τα αναγκαία κριτήρια. Η νέα αυτή προσέγγιση φιλοδοξεί να συνδυάσει την κοινωνική προστασία με την ανταποδοτικότητα, ενισχύοντας οικονομικά όσους είχαν σταθερή εργασιακή πορεία, ενώ παράλληλα αυστηροποιεί τις προϋποθέσεις, περιορίζοντας την πρόσβαση για τους περιστασιακά εργαζόμενους.
Δείτε επίσης Έρχεται ΝΕΟ «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» – Αυξημένη επιδότηση και περισσότεροι δικαιούχοι