Μέχρι τις 14 Ιουνίου πρέπει να έχει ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση τα προαπαιτούμενα έτσι ώστε να μπορέσει το Eurogroup στις 21 Ιουνίου να λάβει τις τελικές αποφάσεις για την εκταμίευση, το χρέος και το μετα- μνημονιακό πλαίσιο της Ελλάδας σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο στις Βρυξέλλες.
Από τα 88 προαπαιτούμενα, δέκα έχουν νομοθετηθεί, πολλά είναι σε προχωρημένο στάδιο, ενώ 50 απαιτούν νομοθέτηση. Ανησυχία προκαλούν αυτά που έχουν να κάνουν με υλοποίηση από τρίτους παράγοντες και αυτά που αφορούν εφαρμοστικές πράξεις όπως η αναπροσαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών για τον ΕΝΦΙΑ και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Οι βασικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα δεν είναι άλλες από την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής εσόδων, τον διορισμό διευθυντικού προσωπικού στο δημόσιο τομέα και τέλος την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας.
Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να έρθει το 2019 το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου από το 2020 και πως και τέτοιο «έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι».
Όσον αφορά το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων τόνισε ότι προ το 2009, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις οδηγούσαν σε κόστος πολύ πέραν της παραγωγικότητας και σε συστημική ανεργία άνω του 10% ακόμα και στις καλές εποχές, οδηγώντας μαθηματικά στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Σημείωσε ότι η τρόικα εξετάζει αυτή τη στιγμή το πως επιστρέφοντας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα πιστοποιηθεί η συλλογικότητα της εκπροσώπησης και το πως το νέο σύστημα δεν θα εγκλωβίζει την οικονομία μόνο σε αυξήσεις.
Το πόσο θα είναι ο κατώτατος μισθός μετά την λήξη του προγράμματος αυτό βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και ο πρώτος γύρος διαπραγμάτευσης θα γίνει τον ερχόμενο Ιανουάριο. Ο αξιωματούχος εκτιμά ότι είναι προφανές ότι θα προκύψουν αυξήσεις, αλλά θα συζητηθεί το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό. Η Ελλάδα σήμερα είναι ακριβώς στον κοινοτικό μέσο όρο με ανεργία άνω του 25%, για αυτό αν γίνουν αυξήσεις θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές.
Από την μια είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο να πετύχει του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 και το 2019, αλλά προειδοποίησε ότι δεν εκκαθαρίζονται όσο γρήγορα θα
έπρεπε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υποδοχή 1δισ που εκρεμμεί από την 3η αξιολόγηση. Στις 4 Ιουνίου αναμένεται η δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου και αν δεν είναι ικανοποιητική, μετά τις 15 Ιουνίου το 1 δισ. της υποδόσης θα επιστρέψει πίσω στο πρόγραμμα και «αυτό θα είναι απογοητευτικό».