Μία παγκόσμια έρευνα για λογαριασμού του Toyota Mobility Foundation, αναφέρει την ανάγκη για καινοτομία στις ζωές των ΑμεΑ με κινητικά προβλήματα και ειδικότερα στον χώρο της βοηθητικής τεχνολογίας για καλύτερη πρόσβαση και παραγωγή στον χώρο εργασίας.

Υπολογίζεται ότι οι νέες τεχνολογίες – καινοτομίες, θα μπορέσουν να βοηθήσουν μέχρι και 65 εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να γίνουν πιο παραγωγικοί. Ειδικότερα για όσους κινούνται με ειδικό αμαξίδιο, όχι μόνο θα εξυπηρετηθούν οι ίδιοι από τις καινοτομίες αυτές, αλλά θα προσφέρουν και σημαντική άνοδο στους δείκτες της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν άνθρωποι από πέντε διαφορετικές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Αμερική, Ιαπωνία, Ινδία και Βραζιλία) που χρησιμοποιούν βοηθητικό αμαξίδιο για τις μετακινήσεις και την εργασία τους. Όπως προέκυψε, δύο στους πέντε ανθρώπους (39%) δήλωσε πως δεν μπορεί να εργαστεί λόγω ελλείψεων στην προσβασιμότητα της εργασίας τους. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 54%.

Η έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Toyota Mobility Foundation και το χρηματοδοτούμενο project του Mobility Unlimited Challenge, πραγματοποιήθηκε με στόχο την βαθύτερη κατανόηση που αντιμετωπίζουν οι ΑμεΑ στην καθημερινότητα τους και δη στον χώρο εργασίας τους.

Το Mobility Unlimited Challenge έχει σκοπό να χρηματοδοτήσει ιδέες, πατέντες και λοιπές εφευρέσεις που θα βοηθήσουν τις ζωές των ΑμεΑ, δίνοντας σε εταιρίες, start-ups και ιδιώτες μέσω διαγωνισμού ένα συνολικό ποσό που φτάνει τα 4 εκατομμύρια δολάρια – και αφορά κυρίως ΑμεΑ που χρίζουν βοηθείας στα άνω και κάτω άκρα. Τρεις στους τέσσερις ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα, έχουν δηλώσει απογοητευμένοι με το γεγονός ότι η υπάρχουσα τεχνολογία που αφορά την μετακίνηση των ΑμεΑ θεωρείται πλέον ξεπερασμένη.

Εννέα στους δέκα χρήστες βοηθητικού αμαξιδίου, δήλωσαν πως έχουν βιώσει επιπτώσεις και συνέπειες λόγω της έλλειψης καινοτομίας στην εργασία τους όταν δουλεύουν ή κάνουν κάποια εξωτερική δραστηριότητα (89%). Τρεις στους δέκα, αναφέρουν πως αισθάνονται ότι το ταλέντο τους χαραμίζεται με τις υπάρχουσες συνθήκες (29%) ενώ ένα σχετικά παρόμοιο ποσοστό αναφέρει πως με τα σημερινά δεδομένα δεν βλέπουν εξέλιξη στην καριέρα τους (28%). Τέλος το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων στην έρευνα, αναφέρει δεν τους δίνονται αρκετές αρμοδιότητες εξαιτίας της κατάστασής τους.

Ο επικεφαλής designer του Pinterest και πρώην επικεφαλής στο Xbox, August de los Reyes, ανέφερε σχετικά με την έρευνα: «Προσπαθώ να φανταστώ πόσο μεγαλύτερη και διαφορετική θα ήταν η καριέρα μου αν δεν αντιμετώπιζα τις καταστάσεις που έχω βιώσει μέχρι σήμερα. Από την έρευνα και μόνο προκύπτει πως υπάρχουν ακόμα δυσκολίες στις μετακινήσεις για όσους κινούνται με βοηθητικό αμαξίδιο. Σαν designers καλούμαι συχνά να συναντηθώ με πελάτες ώστε να συζητήσω και να σχεδιάσω υπηρεσίες και προϊόντα που έχουν κάτι να πουν. Δεν υπάρχουν υπηρεσίες και προσβασιμότητα για τους ΑμεΑ που θα τους βοηθήσουν στην καθημερινότητά τους. Χρειαζόμαστε προϊόντα και τεχνολογίες που θα αλλάξουν τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη».

Το Mobility Unlimited Challenge στοχεύει στο να επιλύσει όλα αυτά τα προβλήματα, επιβραβεύοντας τις τεχνολογίες και τις εφευρέσεις που θα αλλάξουν την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων. Οι λύσεις του μέλλοντος θα μπορούν να περιλαμβάνουν από ειδικούς εξωσκελετούς, μέχρι τεχνητή νοημοσύνη και λοιπές άλλες smart συσκευές για την αλλαγή των υπαρχόντων συνθηκών. Οι εφευρέσεις αυτές δεν θα είναι μία λύση μόνο για τους ΑμεΑ, αλλά ένα τεράστιο βήμα για όλη την κοινωνία.

Ο Ryan Klem, Διευθυντής Προγράμματος του Toyota Mobility Foundation σχολίασε: «Με εκατομμύρια ανθρώπους να δυσκολεύονται να μετακινηθούν καθημερινά και να μην μπορούν να δουλέψουν, σημαίνει ότι χρειαζόμαστε άμεσα καινοτομία στον χώρο της βοηθητικής τεχνολογίας ώστε να καλυτερέψουμε τις ζωές τους».

Οι εγγραφές για τον χρηματοδοτούμενο διαγωνισμό του Mobility Unlimited Challenge είναι διαθέσιμες μέχρι τις 15 Αυγούστου 2018. 500.000 δολάρια θα διατεθούν σε πέντε φιναλίστ ξεχωριστά τον Ιανουάριο του 2019, ενώ ένας μεγάλος νικητής θα κερδίσει μία χρηματοδότηση ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Ο νικητής αυτός θα αποκαλυφθεί το 2020 στους Παραολυμπιακούς του Τόκιο.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος τύπος»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025