από το νέο έτος –  Το ποσό που θα λαμβάνει ο άνεργος, θα συνδεθεί με τους μισθούς που έπαιρνε ως εργαζόμενος, ενώ μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης θα δίνονται ευκαιρίες εξεύρεσης εργασίας πριν λήξει η επιδότηση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, σημαντικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας αναμένεται να υλοποιηθούν εντός του 2024 επηρεάζοντας χιλιάδες ανέργους.

Το ποσό του επιδόματος θα πλησιάζει πιο κοντά στον κατώτατο μισθό και δεν θα είναι πλέον ενιαίο για όλους. Το βασικό σενάριο που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει ότι ο άνεργος θα λαμβάνει τους πρώτους μήνες (π.χ. 6μηνο) επίδομα που θα υπολογίζεται ως ποσοστό (50 ή 55%) του μέσου όρου των αποδοχών του, των τελευταίων ετών, ενώ θα τεθεί παράλληλα και ανώτατο όριο.

Στη συνέχεια η επιδότηση θα μειώνεται σταδιακά φτάνοντας στα σημερινά επίπεδα (479 ευρώ). Το νέο πλαίσιο θα συνδέεται επίσης με προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης των ανέργων.

«Καθημερινά σχεδιάζουμε δράσεις για να δώσουμε στους άνεργους και στους εργαζόμενους τις δεξιότητες που χρειάζονται για να βρουν δουλειά», επισημαίνει ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Για παράδειγμα, άνεργος με μέσες μηνιαίες αποδοχές 1.100 ευρώ την τελευταία 3ετία θα λαμβάνει με το νέο σύστημα (και ποσοστό αναπλήρωσης 55%) επίδομα 605 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες ανεργίας, δηλαδή 126 ευρώ πάνω από το ποσό που ισχύει σήμερα. Για τους υπόλοιπους μήνες η επιδότηση θα ανέρχεται στα 479 ευρώ με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων

Αλλαγές δρομολογούνται επίσης στο επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας. Αν και οι άνεργοι άνω του 12μήνου ήταν -ΚΑΡΤΑ 4- τον περασμένο Σεπτέμβριο σύμφωνα με την ΔΥΠΑ πάνω από 488 χιλιάδες (488.714) ελάχιστοι είναι εκείνοι που λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα λόγω των κριτηρίων που ισχύουν. Εξετάζονται επίσης κίνητρα προκειμένου να ενισχυθεί το μειωμένο σήμερα ενδιαφέρον των μακροχρόνια ανέργων να ενταχθούν σε προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων.

Οι αλλαγές στην επιδότηση ανεργίας αναμένεται να οριστικοποιηθούν το πρώτο 3μηνο του 2024 και να τρέξουν αρχικά μέσω πιλοτικού προγράμματος προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025