Δύο διαφορετικοί κόσμοι συνυπάρχουν στο Μάτι, έξι ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Από τη μία, τα συνεργεία συνεχίζουν να αποκαθιστούν τις ζημιές, οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων μοιράζουν τρόφιμα στους πυρόπληκτους, οι εθελοντές εξακολουθούν με αμείωτο ρυθμό και μεγάλη προθυμία να παρέχουν είδη πρώτης ανάγκης και φυσικά οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι που προσπαθούν να συνέλθουν από το κακό που τους βρήκε.
Από την άλλη, ξένοι τουρίστες καταλύουν στα ξενοδοχεία της περιοχής, αψηφώντας τη ζοφερή εικόνα που τους περιβάλλει. Στην πισίνα ενός από τα παλαιότερα ξενοδοχεία της περιοχής άλλοι έκαναν μπάνιο και άλλοι βρίσκονταν στις ξαπλώστρες, κάνοντας ηλιοθεραπεία, με φόντο στο βάθος σκάφη του Λιμενικού και εθελοντές διασώστες που αναζητούσαν αγνοούμενους στην παρακείμενη ακτή.
Υπάλληλοι του ξενοδοχείου ανέφεραν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι μετά την πυρκαγιά υπήρξαν μεν ακυρώσεις κρατήσεων, ωστόσο συνεχίζονται αυτές τις μέρες να υπάρχουν νέες κρατήσεις, αν και με μειωμένο ρυθμό σε σχέση με το παρελθόν.
Λίγα μέτρα πιο πέρα, στην έδρα του τοπικού Ναυταθλητικού Ομίλου, που βρίσκεται στο λιμάνι, έχουν συγκεντρωθεί είδη πρώτης ανάγκης από τις προσφορές των πολιτών και εκατοντάδες εθελοντές μοιράζουν πακέτα με νερά, τρόφιμα, ρούχα και απορρυπαντικά σε όσους τα έχουν ανάγκη.
Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, εργάζονται εντατικά, με σκοπό την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της περιοχής. Εναερίτες είναι ανεβασμένοι σε κολόνες, όπου έχουν κολληθεί κηδειόσημα που προαναγγέλλουν την ταφή ατόμων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας. Ανάμεσα σε αυτά και η σημερινή τριπλή κηδεία του Γρηγόριου Φύτρου, της 13χρονης κόρης του Εβίτας και του 11χρονου γιου του Ανδρέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα Κυριακή αναμένεται να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο μέρος της παραλιακής ζώνης της περιοχής.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για την εύρεση αγνοουμένων τόσο στην ξηρά όσο κυρίως στη θάλασσα. Εθελοντής της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων (ΟΔΙΚ), που συμμετέχει στις έρευνες, ανέφερε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι από την επομένη της πυρκαγιάς, βρίσκεται συνεχώς στην περιοχή από τις 3.00 το απόγευμα που σχολάει από τη δουλειά του έως αργά το βράδυ. «Ανταμοιβή δεν υπάρχει και δεν την επιδιώκουμε. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε με την ψυχή μας», τονίζει.
Εκτός από τους εθελοντές, φαγητό παρέχει στους πυρόπληκτους και ο Στρατός, ο οποίος έχει στήσει μαγειρείο σε οικόπεδο επί της οδού Περικλέους, ενώ η διανομή γίνεται στην άλλοτε ψαροταβέρνα στην Αργυρά Ακτή.
Σημαντική είναι η βοήθεια και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εργάτες του Δήμου Ραφήνας– Πικερμίου απομακρύνουν από τα οικόπεδα τα καμένα δέντρα και τα κλαδιά και καθαρίζουν τον περιβάλλοντα χώρο. Στους γύρω δρόμους κινούνται υδροφόρες, απορριμματοφόρα και εθελοντές που έχουν προσφερθεί από άλλους δήμους.
Οι άνδρες και οι γυναίκες της αστυνομίας είναι πανταχού παρόντες/ούσες για να αποτρέψουν τυχόν κλοπές στα εγκαταλειμμένα σπίτια. Οι λιγοστοί κάτοικοι εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές τους, ενώ τώρα ζουν με τον φόβο των πλημμυρών και γι’ αυτό ορισμένοι έχουν τοποθετήσει σακιά στις εισόδους των κατοικιών τους.
Τέλος,την Κυριακή το πρωί, στον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μάτι, τελέστηκε θεία λειτουργία, χοροστατούντος του μητροπολίτη Κηφισιάς, κ. Κυρίλλου, υπέρ ενισχύσεως και παρηγορίας των πυρόπληκτων ενοριτών και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της πυρκαγιάς.