«Ν. Σαντορινιός: Η συνεχής ενδυνάμωση και βελτίωση του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου, αποτελεί απόδειξη των νέων ευκαιριών για τις νησιωτικές πολιτικές, μέσα στο νέο Μεταμνημονιακό Περιβάλλον»

Συνεχίζοντας την ενημέρωση των πολιτών και των επιχειρηματιών των νησιών, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, επισκέφθηκε, την Πέμπτη 1/11/2018, το νησί της Λέσβου, όπου συμμετείχε σε ανοιχτή εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Επιμελητήριο Λέσβου, με θέμα την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Ζούμε σε μια εποχή που τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο

«Η 21η Αυγούστου αποτελεί ένα ορόσημο στη σύγχρονη μεταπολιτευτική ζωή του τόπου μας. Η χώρα μας αποκτά βαθμούς ελευθερίας, αποκτά και πάλι τη δυνατότητα να νομοθετεί και να ορίζει την τύχη της. Μετά από τα 8 δύσκολα χρόνια Μνημονίων, με 5% ύφεση και 27% ανεργία, βλέπουμε ότι κάτι πάει να αλλάξει. Οι δείκτες- απτά νούμερα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν-, μας υποδεικνύουν ότι αυξάνεται η κατανάλωση, οι επενδύσεις, οι εξαγωγές».

«Ο φετινός προϋπολογισμός, που σύντομα θα ψηφιστεί, δεν περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων, περιλαμβάνει τις μειώσεις των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, κατά 30% τουλάχιστον, περιλαμβάνει τη σταδιακή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και μια σειρά από άλλα μέτρα και δικαιώματα, που χάθηκαν μέσα στα 8 χρόνια που πέρασαν και τώρα μπορούμε να τα επαναφέρουμε».

Μέσα στο νέο περιβάλλον, ιδιαίτερη σημασία στις νησιωτικές πολιτικές: Μεταφορικό Ισοδύναμο

«Παρά το γεγονός ότι παγκοσμίως η ακτοπλοϊκή μεταφορά θεωρείται ως η πιο φθηνή μεταφορά, στην Ελλάδα- όταν δηλαδή χρησιμοποιείται σε μικρές κλίμακες- η ακτοπλοϊκή μεταφορά είναι πολλή ακριβή. Η φιλοσοφία του Μεταφορικού Ισοδύναμου συνίσταται στο να μην πληρώνει περισσότερο κόστος μεταφοράς, ο νησιώτης, η νησιωτική επιχείρηση ή ο καταναλωτής καυσίμου, από ό,τι πληρώνει ο κάτοικος της ηπειρωτικής Ελλάδας».

«Το ΜΙ έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες όπως στη Σκωτία, τη Νορβηγία, τη Δανία και στη Γαλλία, ενώ στην Ελλάδα συζητιόταν εδώ και 40 χρόνια, αλλά ποτέ ως τώρα δεν είχε γίνει κανένα βήμα προς την πραγμάτωσή του. Εμείς μέσα σε έξι μήνες έχουμε κάνει κανονική εφαρμογή του μέτρου με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Άξιο αναφοράς είναι όμως το γεγονός ότι στην Ευρώπη δεν υπήρχε αντίστοιχο μέτρο για τα εμπορεύματα. Πρωτοποριακά εφαρμόζεται στην Ελλάδα και μάλιστα επεκτείνεται και στα καύσιμα».

«Πιστεύω ακράδαντα, πως όλοι μαζί, σαν νησιώτες θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε το μέτρο αυτό ένα πραγματικό εργαλείο για την ανάπτυξη των νησιών μας. Εμείς είμαστε εδώ για να συνεισφέρουμε θεσμικά και ουσιαστικά ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί η προσπάθεια αυτή».

Στοχευμένες παρεμβάσεις για ενδυνάμωση του Μεταφορικού Ισοδύναμου

«Για τα εμπορεύματα έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις, η οποία θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Ήδη, στην πιλοτική εφαρμογή, έχουν εγγραφεί περί τις 1.700 επιχειρήσεις, ενώ για 700 έχει ξεκινήσει η διαδικασία χρηματοδότησης. Από τα στατιστικά του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου παρατηρούμε ότι οι νησιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να λαμβάνουν, μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου, μέχρι και το 60% του μεταφορικού τους κόστους. Αυτό, για μια μικρή επιχείρηση μεταφράζεται στο ποσό των 2.000 ανά τρίμηνο. Μια μικρή επιχείρηση, δηλαδή, θα λάβει 8.000 ευρώ το χρόνο, για μεταφορικά κόστη, μέγεθος που θα αποτελέσει στήριξη της βιωσιμότητάς της αλλά κίνητρο για να πέσει η τιμή στο ράφι. (σημ. με σημερινά στοιχεία, η επιδότηση της νησιωτικής επιχείρησης ανέρχεται σε 2.600/ τρίμηνο)».

«Σκοπός μας, να αποκτήσει το μέτρο τέτοια ευκολία εφαρμογής που να αποτελέσει ουσιαστικό σύμμαχο της επιχειρηματικότητας και της Νησιωτικότητας. Μια από τις πρόσφατες παρεμβάσεις προς τη βελτίωση της χρήσης του μέτρου είναι ότι πλέον δεν απαιτείται το σκανάρισμα και το ανέβασμα των τιμολογίων στην πλατφόρμα».

«Στο πλαίσιο λειτουργίας του ΜΙ, θέλουμε να παίξει σημαντικό ρόλο και το Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής- είναι ήδη έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία του – καθώς θεωρούμε ότι θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην εφαρμογή του μέτρου, και όχι μόνο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025