Οι ΑΕΙ και ΑΕΑ για το ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021 βασίστηκαν στην ακαδημαϊκά και επιστημονικά τεκμηριωμένη εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), την οποία το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έκανε αποδεκτή όπως τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός , απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη, την Παρασκευή 10 Ιουλίου. Όπως ανέφερε ο κ. Διγαλάκης, η νυν πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αποδεικνύει στην πράξη ότι σέβεται απόλυτα και έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις Ανεξάρτητες Αρχές, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο κ. Διγαλάκης ανέδειξε ότι η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη της την εισήγηση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) -προηγούμενο σχήμα της ΕΘΑΑΕ- αλλά ο κ. Γαβρόγλου ισχυρίστηκε αναληθώς, και μάλιστα σε επίσημο έγγραφο, σε Υπουργική Απόφαση, ότι παρήλθε άπρακτη η προθεσμία για τη διατύπωση γνώμης! Μάλιστα, ο κ. Διγαλάκης κατέθεσε στα πρακτικά το έγγραφο της ΑΔΙΠ, στο οποίο η Ανεξάρτητη Αρχή σημείωνε ότι τα τμήματα θα αντιστοιχηθούν αφού πρώτα λειτουργήσουν για δύο χρόνια και αφού πρώτα θα έχουν πιστοποιηθεί.

Σχολιάζοντας, δε, πρόσφατη ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων τόνισε ότι “εσείς, που τοποθετήσατε στην ΑΔΙΠ, ως πρόεδρο, τον σύμβουλο του κ. Γαβρόγλου, μιλάτε για εργαλειακή ένταξη της ΕΘΑΑΕ, της διαδόχου της ΑΔΙΠ, αφού πρώτα αποκρύψατε σε επίσημο έγγραφο ότι η γνώμη της ΑΔΙΠ υπήρχε πέρυσι”.

Ο κ. Διγαλάκης διευκρίνισε ότι η εισήγηση της ΕΘΑΑΕ, την οποία έκανε αποδεκτή το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αφορά αποκλειστικά τις αντιστοιχίες τμημάτων για τις μετεγγραφές του ακαδημαϊκού έτους 2020-21 και δεν έχει καμία σχέση με απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων, όπως αναληθώς υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εξήγησε, επίσης, ότι η απόφαση αυτή δεν έχει αμετάκλητο χαρακτήρα καθώς “αναθεωρείται κάθε χρόνο, γίνεται έλεγχος των κριτηρίων που θέτει η ΕΘΑΑΕ και τροποποιείται, εφόσον έχουν αλλάξει οι συνθήκες σχετικά με την εκπλήρωση των κριτηρίων από τα τμήματα”.

“Και ως απόδειξη αυτού του γεγονότος, ότι δηλαδή οι αντιστοιχίες για μετεγγραφές δεν σχετίζονται με τα επαγγελματικά δικαιώματα”, πρόσθεσε ο κ. Διγαλάκης, “σας πληροφορώ ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την αντιστοίχιση των τμημάτων των σχολών μηχανικών με τα τμήματα των πολυτεχνικών σχολών, με έγγραφο που απέστειλα προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να εκδοθεί η προβλεπόμενη ΚΥΑ από το άρθρο 66 του ν. 4610/2019”.

Ο κ. Διγαλάκης παρουσίασε τα κριτήρια συνάφειας των προγραμμάτων σπουδών, στα οποία βασίστηκε η γνωμοδότηση της ΕΘΑΑΕ, μεταξύ των οποίων είναι η ύπαρξη κοινών μαθημάτων σε ποσοστό τουλάχιστον 70%, η ύπαρξη του ελάχιστου προβλεπόμενου αριθμού μελών ΔΕΠ με συναφή γνωστικά αντικείμενα με τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών, το πλήθος και η ύπαρξη συνάφειας μεταξύ των προσφερόμενων κατευθύνσεων σπουδών, η διάρκεια σπουδών σε εξάμηνα, τα έτη από την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος σπουδών και η συνακόλουθη ωριμότητα της ακαδημαϊκής τους συγκρότησης και η τυχόν ένταξη στις διατάξεις του άρθρου 46 του νόμου 4485/2017 (integrated master).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025