Η άτυπη συμφωνία μεταξύ ΙΝΕΔΙΒΙΜ και του αυτοτελούς τμήματος του Υπουργείου Παιδείας για τη διαγραφή προϋπηρεσίας των Συμβούλων Ψυχολόγων και Σταδιοδρομίας σε δημόσια προκήρυξη μόνιμου στον .

ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε.

Ο σύλλογός μας, Πανελλήνιος Σύλλογος Συμβούλων και Ωρομίσθιων Καθηγητών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΠΑΣΣΔΕ), έχει ανακοινώσει αρκετές φορές στο παρελθόν με επιστολές και δελτία τύπου την αδικία με την οποία βρίσκονταν αντιμέτωποι οι σύμβουλοι των ΣΔΕ, όσον αναφορά την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους στους πίνακες ειδικής αγωγής. Μέχρι προσφάτως, όποια προϋπηρεσία αποκτιόταν στα ΣΔΕ, δηλαδή σε δημόσια σχολεία της χώρας, δεν μοριοδοτούνταν, με την πρόφαση ότι οι σύμβουλοι προσλαμβάνονταν με συμβάσεις έργου, με αποτέλεσμα οι μήνες εργασίες τους να πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων. Φέτος, το Υπουργείο Παιδείας για πρώτη φορά αποφάσισε -και δικαίως- η προϋπηρεσία των ΣΔΕ να προσμετρηθεί στους πίνακες ειδικής αγωγής και για τις μόνιμες προσλήψεις που αναμένονται στο δημόσιο.  Παρ΄ όλα αυτά, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για μια ακόμη φορά κατάφερε να κάνει τις ατασθαλίες του.

Όλα αυτά τα χρόνια οι σύμβουλοι λάμβαναν μια απλή βεβαίωση προϋπηρεσίας από το πρώην ΙΔΕΚΕ και νυν ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που ανέφερε μόνο την ιδιότητα του συμβούλου και την ημερομηνία έναρξης και λήξης της εργασίας του, χωρίς να αναφέρει τις ημέρες τις οποίες υποχρεωνόταν βάση σύμβασης ο σύμβουλος να παρευρίσκεται στο ΣΔΕ. Μέχρι και το 2008, οι σύμβουλοι είχαν υποχρέωση να παρέχουν τις υπηρεσίες τους 3 φορές την εβδομάδα στα ΣΔΕ για όλη τη διάρκεια των διδακτικών μαθημάτων, δηλαδή για 15 ώρες την εβδομάδα. Από το 2008 και μετά, το ΙΔΕΚΕ για περικοπή κονδυλίων, μείωσε τοις αμοιβές των συμβούλων και έβαλε ως πλαφόν οι σύμβουλοι να παρευρίσκονται στο ΣΔΕ για 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τον αριθμό των τμημάτων που έχει κάποιο σχολείο. Συγκεκριμένα, σε ΣΔΕ που έχουν  πάνω από 4 τμήματα, οι σύμβουλοι υποχρεώνονται να πηγαίνουν 3 φορές την εβδομάδα και σε ΣΔΕ με λιγότερα τμήματα, παρευρίσκονται 2 φορές την εβδομάδα.

Λόγω λοιπόν το ότι οι βεβαιώσεις προϋπηρεσίας δεν αναφέρουν τα παραπάνω, το αυτοτελές τμήμα της ειδικής αγωγής του Υπουργείου Παιδείας ζήτησε από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να τους αποστείλει τις ημέρες εργασίας των συμβούλων. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ προς απάντησή του ανέφερε ότι διαθέτει τις πληροφορίες αυτές από το 2015 και μετά. Επίσης, ανέφερε πως έχει πετάξει τα απουσιολόγια των συμβούλων που εργάζονταν τις προηγούμενες χρονιές (πριν το 2015 δηλαδή) και πρότεινε στο αυτοτελές τμήμα να μετρήσει όλες τις προϋπηρεσίες των συμβούλων των προηγούμενων ετών σαν να αργάζονταν για 2 φορές την εβδομάδα, ασχέτως αν οι περισσότεροι σύμβουλοι αργάζονταν 3 φορές την εβδομάδα. Το παράδοξο είναι ότι το αυτοτελές τμήμα αποδέχτηκε την απάντηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και μέτρησε λανθασμένα τις προϋπηρεσίες εκατοντάδων ανθρώπων που εργάζονται όλα αυτά τα χρόνια στα ΣΔΕ. Μέλη του συλλόγου μας, μάς κατήγγειλαν ότι, ενώ είχαν καταθέσει τις βεβαιώσεις προϋπηρεσίας μαζί με τις συμβάσεις έργου τους, που ανέφεραν ρητά τις ημέρες που ήταν υποχρεωμένοι να παρευρίσκονται στο σχολείο, το αυτοτελές τμήμα δεν τις εξέτασε, λόγω της άτυπης συμφωνίας του με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Ο σύλλογός μας καταδικάζει την παράνομη πράξη των συγκεκριμένων φορέων και επιφυλάσσεται να αναφέρει το θέμα στο συνήγορο του πολίτη ή να το κινήσει ακόμα παραπάνω. Η διαγραφή προϋπηρεσίας σε ΣΔΕ, δηλαδή σε δημόσια σχολεία της χώρας και σε προκήρυξη του ΑΣΕΠ για μόνιμες προσλήψεις, δεν είναι απλώς παράτυπη, αλλά και νομικά καταδικαστέα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025