και ετοιμάζουν προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Όμως, όπως τονίζει το news247, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα

«», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κληθείς στο πλαίσιο του bΒriefing να σχολιάσει το γεγονός ότι 1.200 υποψήφιοι έχουν καταγγείλει παρατυπίες και ετοιμάζουν προσφυγές.

Ο κ. Οικονόμου παρέπεμψε στην απάντηση του ίδιου του ΑΣΕΠ για τις καταγγελίες. Ο πρόεδρος της Αρχής, Αθανάσιος Παπαϊωάννου, υπενθυμίζεται ότι είχε παραδεχθεί ότι υπήρξαν παράπονα υποψηφίων για προβλήματα και καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν κατά την αναπαραγωγή των θεμάτων σε ορισμένα εξεταστικά κέντρα, μολονότι όπως υποστήριξε αυτά απεστάλησαν στα σχολεία με απόλυτη χρονική συνέπεια. Ενώ η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού ανακοίνωσε ότι απαντήσεις σε 17 ερωτήσεις του μαθήματος “Δοκιμασία Δεξιοτήτων και Εργασιακής Αποτελεσματικότητας” θα θεωρηθούν σωστές ανεξαρτήτως αν έχουν απαντηθεί σωστά ή όχι, λόγω μη ευκρίνειας στην φωτοτύπηση.

Υποψήφιοι ετοιμάζουν πάντως νομικές κινήσεις, ξεκινώντας από εξώδικο στον ΑΣΕΠ.

Οι υποψήφιοι έκαναν σωρεία καταγγελίων σε σχετική ομάδα που έχουν σχηματίσει στο διαδίκτυο εδώ και μία εβδομάδα. Οι πιο σημαντικές από αυτές αφορούν τα εξής:

Τα (πρωινά) θέματα, αν και ο διαγωνισμός είναι πανελλήνιος, δεν δόθηκαν την ίδια ώρα στο σύνολο των εξεταστικών κέντρων, όπως γίνεται στις πανελλήνιες εξετάσεις. Αντιθέτως, υπήρξε πολύ μεγάλη χρονική απόκλιση (που έφτασε ακόμα και τις δύο ώρες) γεγονός που οφείλεται στην έλλειψη φωτοτυπικών στα σχολεία αλλά και στις πολλές σελίδες των θεμάτων. Πρόκειται για κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Αθανάσιος Παπαϊωάννου ο οποίος, σε δήλωσή του, τόνισε: “Κάποια φωτοτυπικά μηχανήματα εξεταστικών κέντρων δεν μπόρεσαν να αποδώσουν κρίσιμες γραμμοσκιάσεις πλαισίων που περιέχονταν σε 17 ερωτήσεις.

Στα εξεταστικά κέντρα που παρουσιάστηκε το πρόβλημα, αυτό έγινε αντιληπτό με καθυστέρηση και όταν ενημερωθήκαμε σχετικά ζητήσαμε να φωτοτυπηθούν εκ νέου με εντονότερη σκίαση. Σε ορισμένα κέντρα το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε έγκαιρα σε άλλα όμως όχι”.

Οι σχετικές διευκρινήσεις και η παράταση χρόνου που δόθηκε μετά την καταγραφή του προβλήματος με τις 17 ερωτήσεις δεν έφτασε ποτέ στον ίδιο χρόνο στα εξεταστικά κέντρα. Υπήρξαν, δε, υποψήφιοι οι οποίοι πληροφορήθηκαν τις διευκρινίσεις και την παράταση από τα…ΜΜΕ αφού είχαν ήδη παραδώσει τα γραπτά τους. Προκύπτει, άρα, το πρόβλημα ότι ένα μεγάλος μέρος των υποψηφίων δεν έμαθε ποτέ για την παράταση και δεν είχε ποτέ δεύτερη ευκαιρία έτσι ώστε να διορθώσει απαντήσεις, εφόσον το επιθυμούσε.

Παρατηρήθηκαν φαινόμενα, πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν καταγραφεί, που δεν ταιριάζουν σ’έναν πανελλήνιο διαγωνισμό υπό το κύρος του ΑΣΕΠ. Σε εξεταστικά κέντρα δόθηκε εντολή τα κινητά τηλέφωνα να μείνουν πάνω στα θρανία σε λειτουργία πτήσης (!). Σε άλλα να είναι τελείως κλειστά. Ούτε καν σ’ αυτό δεν φαίνεται να υπήρχε ενιαία στάση. Γράφει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ: “Τα κινητά πρέπει να είναι απενεργοποιημένα και στο πάτωμα και όλοι να παραδίδουν τα θέματα και όλα τα σχετικά έγγραφα φεύγοντας από την αίθουσα. Θεωρώ αυτονόητο ότι οι οδηγίες αυτές τηρήθηκαν από τους επιτηρητές, όπως γίνεται πάντα στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ”. Οι καταγγέλοντες δεν τον δικαιώνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025