Τι αναφέρει  η Επιτροπή Αγώνα Επιτυχόντων σε επιστολή της αναφορικά με την «ομηρία» των επιτυχόντων.

Η επιστολή για το :

«Ενάμιση και πλέον χρόνο μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων του Πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού 2Γ/2022, οι 14.875 επιτυχόντες εξακολουθούν και βρίσκονται σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Στα τέλη Ιουλίου εκδόθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα της προκήρυξης 3ΓΒ/2023, η οποία αφορούσε την πλήρωση 3.700 περίπου θέσεων μόνιμου προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, σύμφωνα και με τη σχετική δήλωση του προέδρου του .

Αμέσως μετά την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων της προκήρυξης 3ΓΒ/2023 (για τους ΠΕ), οι συμμετέχοντες σε αυτή κλήθηκαν να υποβάλλουν ενστάσεις, χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί η σειρά κατάταξής τους για τις επιμέρους θέσεις στις οποίες είχαν δηλώσει προτίμηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το παραδεκτό των ενστάσεων.

Μέχρι σήμερα, αρχές Οκτωβρίου, ούτε τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 3ΓΒ/2023 έχουν εκδοθεί, ούτε και τα αποτελέσματα των ενστάσεων. Με αποτέλεσμα να παρατείνεται επι μακρόν η αγωνία των επιτυχόντων και να καθυστερούν ακόμη περισσότερο οι επόμενες προκηρύξεις.

Σημειώνεται, ότι τον Ιούνιο του 2024 είχε προηγηθεί η έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων για την προκήρυξη 2ΓΒ/2023 του ΑΣΕΠ για την πλήρωση συνολικά 1.843 θέσεων μόνιμου προσωπικού Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Τελικά, οι διοριστέοι ήταν 1.225 ενώ εξακολουθούν μέχρι σήμερα να παραμένουν κενές 618 θέσεις (δηλαδή το 1/3 των Τ.Ε.).

Οι παραπάνω αριθμοί είναι δηλωτικοί της ομηρίας των χιλιάδων επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού. Η «δεξαμενή» υποψηφίων αριθμεί 14.875 επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού, οι οποίοι από τον Μάιο του 2023 περιμένουν τον διορισμό τους. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ενάμιση χρόνο μετά τον διαγωνισμό έχουν διοριστεί – με βάση και τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ – μόλις το 1/3 των επιτυχόντων (παραμένουν δηλαδή αδιόριστοι, περίπου 10.000 από τους 14. 875 επιτυχόντες).

Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία δέσμευση, κανένα χρονοδιάγραμμα και καμία προοπτική για το πόσες θέσεις μέσα στο 2024 ή 2025 πρόκειται να καλυφθούν από τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού. Στην πρόσφατη μάλιστα κυβερνητική εξαγγελία για τις προσλήψεις του 2025 δεν γίνεται καμία μνεία, για το πόσες εξ αυτών των θέσεων θα καλυφθούν από τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, , όχι μόνο δεν επιλύει το ζήτημα της απορρόφησης των επιτυχόντων, αλλά έρχεται να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα καθώς θέτει νέους όρους για την πρόσληψή των επιτυχόντων (για παράδειγμα η εντοπιότητα από 20 μονάδες δίνει πλέον 40 μονάδες, γεγονός που αλλάζει άρδην τα δεδομένα και την κατάταξη των υποψηφίων), ενώ όλα τα λοιπά τυπικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, εργασιακή εμπειρία κά) παραμένουν με την ίδια χαμηλή μοριοδότηση. Δημιουργούνται έτσι επιτυχόντες πολλαπλών ταχυτήτων και ανισότητες, οι οποίες ουδόλως εξυπηρετούν το κύριο μέλημα, την απορρόφηση του συνόλου των επιτυχόντων και κυρίως αλλάζουν επί τα χείρω και δυσμενώς του όρους του διαγωνισμού.

Είναι εντυπωσιακό, ότι προστέθηκε στο άρθρο 18 παρ 1. η εξής παράγραφος, η οποία δεν υπήρχε και στη διαβούλευση: «Κατ΄ εξαίρεση, οι θέσεις του πρώτου εδαφίου που αφορούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), δύνανται να πληρωθούν από υποψηφίους της υπό στοιχεία 1Γ/2022 προκήρυξης (ΑΣΕΠ 9/2022), που περιλαμβάνονται στους πίνακες κατάταξης των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ αυτής, σύμφωνα με το άρθρο 21 του ν. 5027/2023 (Α’ 48) και κατ΄ εφαρμογή των παρ. 7 και 8 του άρθρου 25 του ν. 4765/2021, μετά από σχετικό αίτημα της Α.Α.Δ.Ε. προς το Α.Σ.Ε.Π». Επομένως, η ΑΑΔΕ επιθυμεί τον διορισμό ατόμων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, δεν πέτυχαν όμως την αρχική βάση, η οποία στη συνέχεια μειώθηκε, και παρότι μετά την αναπροσαρμογή απορροφήθηκε το σύνολο των επιτυχόντων, τώρα καλούνται οι υποψήφιοι (μη επιτυχόντες) για να στελεχώσουν τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, παρακάμπτοντας τους χιλιάδες εν αναμονή επιτυχόντες του ΑΣΕΠ.

Πέραν αυτών είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο και ο ΑΣΕΠ επιδεικνύουν διαρκή σπουδή για την επίσπευση του επόμενου γραπτού διαγωνισμού, ενώ την ίδια στιγμή εξακολουθούν να εκδίδονται (ακόμη και αυτές τις μέρες) μεγάλες προκηρύξεις (τύπου Κ) για την κάλυψη θέσεων με το σύστημα της μοριοδότησης αποκλείοντας έτσι τη συμμετοχή των επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού. Ενώ, έχει προηγηθεί και η καθιέρωση του «κόφτη», η οποία θα λειτουργήσει εξίσου «τιμωρητικά» για τους επιτυχόντες αποκλείοντας τη δυνατότητα περισσότερων επιλογών και πιθανοτήτων διορισμού σε μελλοντική προκήρυξη.

Η κυβέρνηση παρά τις εξαγγελίες και τις προσωπικές «δεσμεύσεις» του πρωθυπουργού εξακολουθεί να εμπαίζει μέχρι σήμερα τους χιλιάδες αδιόριστους επιτυχόντες αρνούμενη να διασφαλίσει τον διορισμό τους, αρνούμενη να δεσμευθεί για την έκδοση προκηρύξεων και την απορρόφηση όλων των επιτυχόντων.

Ενόψει της συζήτησης του νσχ για τον ΑΣΕΠ το υπουργείο εσωτερικών οφείλει άμεσα να ανακοινώσει τις θέσεις που πρόκειται να καλυφθούν από επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και το πλήρες χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα υλοποιηθεί. Είναι ζήτημα αξιοκρατίας και δικαιοσύνης για τους επιτυχόντες και τη δημόσια διοίκηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025