Διαγωνισμός για την προκήρυξη 3.000 θέσεων μόνιμου προσωπικού στο πρόγραμμα «» θα προκηρυχθεί μέσα στο 2019, όπως δεσμεύθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Στη συνάντησή τους με εκπροσώπους των εργαζομένων, τόνισαν ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος και να αρθεί η χρόνια αδικία σε βάρος των εργαζομένων.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί πορεία στο κέντρο της Αθήνας από τους συμβασιούχους εργαζόμενους του προγράμματος που ζητούσαν τη λύση των προβλημάτων τους και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

H υλοποίηση της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού για νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να λήξει η εργασιακή ομηρία ετών για τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ήταν αντικείμενο της συνάντησης που είχαν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, με εκπροσώπους των συμβασιούχων.

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, μετά από 15 χρόνια λειτουργίας, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» γίνεται μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους που χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι υπουργοί κάλεσαν τους εργαζόμενους σε διάλογο και στενή συνεργασία, με γνώμονα την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα η νομοθετική ρύθμιση και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που απαιτούνται για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός από το το συντομότερο δυνατό.

Τα βήματα για τους 3.000 διορισμούς

Στην νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπεται η παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων, μέχρι την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων από το ΑΣΕΠ.

Οι υπουργοί επισήμαναν ότι διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος, το οποίο εντάσσεται πλέον ως μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους με τακτική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις 3.000 μόνιμες προσλήψεις και εργασιακή αποκατάσταση των συμβασιούχων που εργάζονται επί σειρά ετών στο πρόγραμμα, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, σύμφωνα με όσα είπαν οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί σε εκπροσώπους των συμβασιούχων, ακολουθεί τα εξής βήματα:

• Εγγράφεται η δημοσιονομική δέσμευση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για αυτές τις 3.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού, με αποτέλεσμα να σταματά το καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας που υπάρχει εδώ και πάνω από 15 χρόνια.

• Αφού προηγηθεί διάλογος με τους εργαζόμενους, θα έρθει στη Βουλή ειδική νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα εξασφαλίζει τη δημιουργία αυτών των νέων οργανικών θέσεων εργασίας.

Στη συνέχεια θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα καθορίζει τους όρους της προκήρυξης που θα εκδοθεί από το ΑΣΕΠ, με τα κριτήρια της μοριοδότησης που θα έχουν οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό.

Το βασικό κριτήριο μοριοδότησης θα είναι η προϋπηρεσία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η προκήρυξη του ΑΣΕΠ αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές του 2019.

• Στη νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπεται η παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων, μέχρι την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων από το ΑΣΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025