Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τo voucher του Dentist Pass σε παιδιά ηλικίας 6 ετών και 12 ετών στο πλαίσιο του έργου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα «Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης»»
Xρηματοδοτείται σύμφωνα με το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.» καθώς πήρε ΦΕΚ η απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Επικρατείας.
Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Αιτήσεις και τα ΝΕΑ ποσά της επιδότησης
Το voucher θα δοθεί στην παραπάνω ηλιακή ομάδα πολιτών με στόχο την βελτιστοποίηση της ποιότητας της προληπτικής οδοντιατρικής αλλά και την εμπέδωση της φιλοσοφίας της προληπτικής οδοντιατρικής και της ενημέρωσης γονέων και παιδιών για την ανάγκη της επιμελούς φροντίδας της στοματικής κοιλότητας, ώστε τα τελευταία να μεγαλώσουν χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα.
Σημειώνεται δε πως το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο της στοματικής υγιεινής, τον καθαρισμό και την απομάκρυνση πλακών, τη φθορίωση και εν γένει παροχή οδηγιών για την στοματική υγιεινή των παιδιών και πως οι δικαιούχοι θα λάβουν voucher ύψους 40 ευρώ.
Η απόφαση
Αναλυτικά, στην απόφαση αναφέρονται τα εξής:
Ωφελούμενοι
Ωφελούμενοι της ενίσχυσης είναι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί κατά τα ημερολογιακά έτη 2011 έως και 2016, διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), είτε Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).
Η ενίσχυση λαμβάνεται, για λογαριασμό του παιδιού, από ενήλικο φυσικό πρόσωπο το οποίο ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια ή την επιτροπεία του ή του παρέχει την ασφαλιστική κάλυψη, ενεργώντας ως ο εκπρόσωπος του παιδιού για τους σκοπούς του παρόντος Προγράμματος. Το φυσικό αυτό πρόσωπο, στο οποίο πιστώνεται το ποσό της ενίσχυσης, νοείται ως ο Δικαιούχος της ενίσχυσης.
Η ενίσχυση
Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει ο δικαιούχος την οικονομική ενίσχυση είναι να υποβάλει αίτηση στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του Προγράμματος (Η.Π.Π.), η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) και η αίτηση αυτή να εγκριθεί. Για το σκοπό αυτό, ο δικαιούχος πρέπει να διαθέτει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου ή/και ΑΜΚΑ/ ΠΑΑΥΠΑ και προσωπικούς κωδικούς – διαπιστευτήρια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet). Δικαιούχοι που δε διαθέτουν ενεργούς προσωπικούς κωδικούς taxisnet ή δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση μέσω της Η.Π.Π. για άλλο λόγο, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέσω Κ.Ε.Π.
Η αίτηση και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του voucher
Για κάθε παιδί-ωφελούμενο είναι δυνατή η έγκριση μόνο μίας αίτησης. Οι λεπτομέρειες υποβολής των αιτήσεων ανά ωφελούμενο και ανά οικογένεια από δυνητικούς δικαιούχους, καθορίζονται στις τεχνικές οδηγίες του άρθρου 13 που δημοσιεύει ο Φορέας Υλοποίησης του Έργου μετά την προκήρυξη του Προγράμματος.
Για την επιβεβαίωση της επιλεξιμότητας των ωφελούμενων και δικαιούχων που υποβάλλουν για λογαριασμό των πρώτων την αίτηση, ελέγχεται κατ’ ελάχιστον η κάλυψη των ακόλουθων επιμέρους προϋποθέσεων:
α) η επιβεβαίωση του έτους γέννησης του ωφελούμενου,
β) η επιβεβαίωση της ιδιότητας του αιτούντος ενήλικου φυσικού προσώπου (δικαιούχου) ως ασκούντος την γονική μέριμνα ή επιμέλεια ή επιτροπεία του ωφελούμενου παιδιού, ή ως παρέχοντος την ασφαλιστική του κάλυψη,
γ) η ύπαρξη Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.ΚΑ.), μόνιμου ή προσωρινού, ή εναλλακτικά η ύπαρξη Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) του ωφελούμενου παιδιού και
δ) η επιβεβαίωση της ταυτότητας του φυσικού προσώπου.
Η υποβολή της αίτησης για την λήψη της οικονομικής ενίσχυσης πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 4.
Ύψος και πίστωση της οικονομικής ενίσχυσης
Το ύψος της ενίσχυσης ανά ωφελούμενο (παιδί) ανέρχεται στο ποσό των 40 ευρώ.
Η οικονομική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε κάθε ωφελούμενο πιστώνεται στον δικαιούχο σε μία ψηφιακή χρεωστική κάρτα (pass).
Κάθε ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να καλύψει το σύνολο ή τμήμα του πραγματικού κόστους των προβλεπόμενων υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας του ωφελούμενου ή των ωφελούμενων παιδιού/ων και έως του ανωτέρω ποσού. Το ανωτέρω χρηματικό ποσό χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους δικαιούχους για την πληρωμή πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας προς τους συγκεκριμένους ωφελούμενους για τους οποίους είχε αρχικά εκδοθεί και προορίζεται. Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε χρήση του ποσού αυτού για άλλο σκοπό, όπως ενδεικτικά η αξιοποίησή του από τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψή του. Ο Φορέας Υλοποίησης μπορεί να εφαρμόζει ηλεκτρονικούς ή φυσικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους για την επαλήθευση τήρησης των ανωτέρω περιορισμών.
Σε περίπτωση κατά την οποία, σε οποιοδήποτε στάδιο του Προγράμματος ή μετά την ολοκλήρωση αυτού, διαπιστωθεί η μη τήρηση των ανωτέρω περιορισμών, δύναται να ανακληθεί η αρχική χρηματοδότηση και να αναζητηθεί εντόκως το ποσό της επιχορήγησης που τυχόν έχει χορηγηθεί, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Λειτουργία της ειδικής εφαρμογής του άρθρου τρίτου του ν. 5015/2023, διαδικασία υποβολής της αίτησης, έκδοσης της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και πίστωσης του αναλογούντος ποσού
Δημιουργείται η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του Προγράμματος (Η.Π.Π.), προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), με σκοπό την υποβολή της αίτησης για την χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, στην οποία πιστώνεται από την Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε. το σχετικό ποσό της οικονομικής ενίσχυσης.
Η ανωτέρω κάρτα εκδίδεται από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 3 του ν. 4557/2018 (Α’ 139), αντίστοιχα. Η συμμετοχή του πιστωτικού ιδρύματος ή του χρηματοπιστωτικού οργανισμού στην ανωτέρω διαδικασία θα πραγματοποιείται βάσει των όρων και των προϋποθέσεων που τίθενται στο Μητρώο Συνεργαζόμενων Αδειοδοτημένων Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών, που έχει συσταθεί από την Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε.
Η αίτηση υποβάλλεται από το δικαιούχο της ενίσχυσης, αφότου εισέλθει στην ειδική εφαρμογή , και αυθεντικοποιηθεί με τη χρήση των προσωπικών κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020.
Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή, ο δικαιούχος δηλώνει τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑ.Α.Υ.Π.Α.) του ωφελούμενου, το πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό που επιλέγει για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία πληροφορία ή στοιχείο που απαιτείται:
α) για την ταυτοποίηση ωφελούμενου/ων και δικαιούχου,
β) για την επιβεβαίωση της επιλεξιμότητας της αίτησης και
γ) τη μετέπειτα επικοινωνία και διαχείριση της διαδικασίας έγκρισης και έκδοσης της ψηφιακής κάρτας. Όπου είναι δυνατό, τα στοιχεία αυτά αντλούνται και διασταυρώνονται αυτόματα μέσω της διαλειτουργικότητας του επόμενου εδαφίου. Όπου δεν είναι δυνατή η αυτόματη επιβεβαίωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, δύναται να ζητηθεί κατά περίπτωση η επισύναψη/προ-σκόμιση των αναγκαίων δικαιολογητικών εγγράφων ή/και συμπλήρωση των αρχικών δηλώσεων από την πλευρά του αιτούντος.
Για τον σκοπό της άντλησης των αναγκαίων πληροφοριών και της επαλήθευσης πλήρωσης των απαιτούμενων προϋποθέσεων των ωφελούμενων και δικαιούχων σύμφωνα με το άρθρο 2, το πληροφοριακό σύστημα της Η.Π.Π. διαλειτουργεί, όπου είναι εφικτό μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας ΚΕΔ της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., ιδίως με το Φορολογικό Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών, το Εθνικό Μητρώο ΑΜΚΑ-ΕΜΑ-ΕΣ, καθώς και το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕΠ).
Μετά την υποβολή της, κάθε αίτηση ελέγχεται ως προς την πληρότητα και επιλεξιμότητά της μέσω αυτόματων ή μη διασταυρώσεων.
Στην περίπτωση που ο έλεγχος αποβεί αρνητικός, η αίτηση απορρίπτεται, ο δε δικαιούχος έχει το δικαίωμα υποβολής αιτήματος επανεξέτασης.
Σε περίπτωση που ο έλεγχος της αίτησης αποβεί θετικός, η Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε. διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, τηρουμένων των κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, το όνομα, το επώνυμο, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του αιτούντος, για τον σκοπό της έκδοσης της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και της πίστωσης του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης σε αυτήν, και εμβάζει αμελλητί στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο. Εκδίδεται μία κάρτα ανά αίτηση στην οποία πιστώνεται ποσό που αντιστοιχεί στην ενίσχυση για έναν ή περισσότερους ωφελούμενους του κάθε δικαιούχου.
Ακολούθως, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον αιτούντα για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας:
α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο αιτών στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και
β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο αιτών στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο αιτών δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του δικαιούχου.
Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού του αιτούντος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα POS όλων των οδοντιατρείων, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο άρθρο 6της παρούσας.
Διαδικασία έκδοσης της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας από τα Κ.Ε.Π.
Η διαδικασία υποβολής αίτησης μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των Κ.Ε.Π., από πιστοποιημένο υπάλληλο, κατόπιν σχετικής αίτησης του δικαιούχου.
Ο υπάλληλος του Κ.Ε.Π. εισέρχεται στην ειδική εφαρμογή κατόπιν αυθεντικοποίησής του με χρήση των «Κωδικών Δημόσιας Διοίκησης» της ΓΓΠΣΔΔ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 29810 ΕΞ 2020/23.10.2020 (Β’ 4798) απόφαση του Υπουργού Επικρατείας. Στη συνέχεια, ο υπάλληλος καταχωρίζει στα πεδία που εμφανίζονται στο σύστημα τα αναφερόμενα ως ανωτέρω στοιχεία. Πριν την οριστική υποβολή, η αίτηση εκτυπώνεται, παραδίδεται στο αιτούμενο πρόσωπο για οπτικό έλεγχο προς διόρθωση τυχόν λαθών και υπογραφή και ακολούθως υποβάλλεται οριστικά.
Για την εξυπηρέτηση των χρηστών του πληροφοριακού συστήματος, διατίθεται πριν της έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής εγχειρίδιο χρήσης της καθώς και υπηρεσία εξυπηρέτησης των χρηστών (help desk) για την αναφορά και επίλυση προβλημάτων και την παροχή οδηγιών.
Η διαδικασία έκδοσης της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, δύναται να πραγματοποιείται και με εξουσιοδότηση του δικαιούχου σε τρίτο.
Συμμετοχή οδοντιάτρων
Στο πρόγραμμα για τη διενέργεια πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας σε δικαιούχους (παιδιά ηλικίας 6-12 ετών) συμμετέχουν αυτοδικαίως χωρίς να απαιτείται καμία διαδικασία, όλοι οι οδοντίατροι/ορθοδοντικοί που διαθέτουν τερματικό σημείο πώλησης (POS) καταχωρημένο στους κωδικούς κατηγορίας εμπόρων (MCC-8021 για Οδοντίατρους και Ορθοδοντικούς).
Ημερομηνία υποβολής αιτήσεων
Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης υποβολής αιτήσεων των δυνητικών δικαιούχων στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του Προγράμματος, θα καθοριστούν στις τεχνικές οδηγίες του άρθρου 13 που δημοσιεύει ο Φορέας Υλοποίησης του Προγράμματος, μετά την προκήρυξή του. Το διάστημα υποβολής αιτήσεων δεν δύναται να είναι μικρότερο των 5 μηνών.
Διάρκεια ισχύος ψηφιακών χρεωστικών καρτών
Κάθε ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει σε ισχύ για 6 ημερολογιακούς μήνες, επιπλέον του μήνα εντός του οποίου εκδόθηκε. Μετά την πάροδο του ανωτέρω χρονικού διαστήματος το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει.