Πώς θα γίνονται οι αυξήσεις μετά το 2027 – Τι αναφέρει το πόρισμα – Η νέα προσέγγιση για τον καθορισμό του θα βασίζεται σε έναν διαφορετικό μηχανισμό, ανάλογο με εκείνον που χρησιμοποιείται για την αναπροσαρμογή των .

Η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εργασίας έχει καταθέσει σχετικό πόρισμα, το οποίο προτείνει την εφαρμογή ενός μαθηματικού τύπου που θα ισχύσει από το 2027, όταν.

Ο τύπος αυτός θα υπολογίζει την αύξηση με βάση τον πληθωρισμό και την αγοραστική δύναμη, προσαρμοσμένος στο 20% των νοικοκυριών με το χαμηλότερο εισόδημα.

Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί η διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων με χαμηλά εισοδήματα, ενώ παράλληλα θα ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Το νέο σύστημα θα προστατεύει τους μισθούς από μειώσεις και θα βασίζεται σε αντικειμενικούς δείκτες, όπως ο δείκτης τιμών καταναλωτή και η αγοραστική δύναμη των μισθών, ενώ προτείνεται επίσης η σύσταση μιας Επιτροπής Διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους για την αξιολόγηση των αλλαγών.

Αυτή η μεταρρύθμιση στοχεύει σε πιο δίκαιη κατανομή των μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ενώ η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι η ενσωμάτωση της Οδηγίας για τους κατώτατους μισθούς αποτελεί σημαντικό βήμα προς την εξασφάλιση αξιοπρεπών όρων εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025