Οι , καθώς θα εφαρμοστούν αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης, γνωστά ως «κόφτες».

Ειδικότεραα, προγραμματίζεται η δημιουργία ενός «Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Κοινωνικών Επιδομάτων», το οποίο θα παρέχει μια συνολική εικόνα των οικονομικών ενισχύσεων.

Με την ολοκλήρωση των έκτακτων πληρωμών στις 20 Δεκεμβρίου και την καταβολή των τακτικών επιδομάτων, αναμένεται αναπροσαρμογή των ποσών για . Από τις αρχές του 2025, επιδόματα όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στέγασης θα αυξηθούν.

Αναλυτικά οι αυξήσεις:

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Από 216 ευρώ αυξάνεται στα 250 ευρώ, ενώ η προσαύξηση για κάθε παιδί θα φτάσει τα 75 ευρώ (από 50 ευρώ). Τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης θα προσαρμοστούν αντίστοιχα.
Επίδομα στέγασης: Από 70 ευρώ, θα αυξηθεί σε 125 ευρώ ή 75 ευρώ, ανάλογα με την εισοδηματική κλίμακα, ενώ θα εφαρμοστεί και κριτήριο κινητής περιουσίας.
Επίδομα τέκνων Α21: Οι δικαιούχοι της πρώτης εισοδηματικής κλίμακας θα λάβουν 75 ευρώ ανά παιδί (150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα). Για την τρίτη εισοδηματική κλίμακα, το ποσό αυξάνεται από 28 ευρώ σε 45 ευρώ ανά παιδί (90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα).

Οι νέοι «κόφτες»:

Για πρώτη φορά, τίθενται αυστηροί περιορισμοί για τη χορήγηση επιδομάτων. Για το επίδομα τέκνων, ορίζεται ανώτατη αξία ακίνητης περιουσίας στα 220.000 ευρώ για οικογένειες με δύο παιδιά. Επίσης, για την ιδιοκτησία αυτοκινήτων, θα υπάρχουν περιορισμοί σε οχήματα με κινητήρες άνω των 1.600 κυβικών, λαμβάνοντας υπόψη την παλαιότητα και τον αριθμό των παιδιών.
Το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων:

Η δημιουργία του «Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Κοινωνικών Επιδομάτων» αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τη διαφάνεια και τη δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων. Το μητρώο αυτό θα συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα για τους δικαιούχους, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις οικονομικές ενισχύσεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί ορθολογική διαχείριση των επιδομάτων και συνολική εποπτεία.

Παρόμοια συστήματα εφαρμόζονται ήδη σε άλλες χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, και προσφέρουν καλύτερη εποπτεία στις κοινωνικές ενισχύσεις. Μέσω αυτής της κεντρικής βάσης δεδομένων, θα ελέγχονται επιδόματα όπως αυτά του ΟΠΕΚΑ, του υπουργείου Εργασίας και το επίδομα θέρμανσης, ώστε να διαπιστώνεται ποιος τα λαμβάνει και για ποιο λόγο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025