Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου,  Δημήτρη Τζανακόπουλου, στην εφημερίδα Real Νews  και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ επιμένετε στην καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο; Και τι ακριβώς εννοείτε με τον όρο «καθαρή έξοδος»;

 

Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:Η πορεία για την έξοδο από τα μνημόνια, την οριστική λήξη της επιτροπείας και την αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές χρήματος συνεχίζεται με σταθερά βήματα. Τώρα ως προς την καθαρή έξοδο, αν με αυτό εννοείτε την έξοδο που δεν θα συνοδεύεται από 4ο πρόγραμμα ή από νέες υποχρεώσεις, τότε όχι μόνο επιμένουμε στην καθαρή έξοδο, αλλά αυτή έχει ήδη προεξοφληθεί. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει εποπτεία της ελληνικής οικονομίας όπως υπήρξε σε κάθε χώρα που βγήκε από καθεστώς προγράμματος. Η ακριβής μορφή αυτής της εποπτείας θα καθοριστεί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές εν όψει της συνεδρίασης του EG της 21ης Ιουνίου και θα συνίσταται κυρίως στην παρακολούθηση της δημοσιονομικής πορείας.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΔΝΤ πρέπει να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα; Ποια είναι -αν υπάρχουν- τα υπέρ και τα κατά;

Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση μας ότι το ΔΝΤ δεν είναι αναγκαίο για τα προγράμματα στήριξης της Ευρωζώνης όχι μόνο είναι πάγια, αλλά πλέον έχει γίνει και συντριπτικά πλειοψηφική στην Ευρώπη. Τώρα όμως το θέμα που βρίσκεται σε προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να υπάρξει ρύθμιση του χρέους και να ανακτηθεί με καλούς όρους η πρόσβαση στις αγορές χρήματος.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνησή σας υπό ποίες προϋποθέσεις μπορεί να αποδεχθεί την εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019; Και αν επιμείνουν οι δανειστές, θα πάτε σε εκλογές, όπως τονίζει η αντιπολίτευση;

Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν απολύτως παράλογη και αχρείαστη με δεδομένη την μέχρι τώρα δημοσιονομική πορεία της χώρας και την υπεραπόδοση σε σχέση με τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα. Βεβαίως ξέρω ότι η αντιπολίτευση εύχεται να προκύψει μια τέτοια απαίτηση από το ΔΝΤ όμως νομίζω ότι θα απογοητευτεί για άλλη μια φορά. Το ΔΝΤ εκτιμώ ότι έχει κατανοήσει τους λάθος υπολογισμούς και τις κακές προβλέψεις που έκανε και επομένως δεν θα μπει στη διαδικασία να εγείρει τέτοιο ζήτημα. Η πορεία προς την έξοδο, όπως σας είπα και προηγουμένως, θα συνεχιστεί με σταθερά και σίγουρα βήματα χωρίς επιπλέον δημοσιονομικές επιβαρύνσεις.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενόψει του οροσήμου της εξόδου από το Μνημόνιο η κυβέρνησή σας σκέφτεται να επαναδιαπραγματευτεί θέματα όπως οι συμφωνίες για τη μείωση των συντάξεων από το 2019 ή τα επερχόμενα υψηλά πλεονάσματα;

 

Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι τα μέτρα του 2019 και του 2020 προέκυψαν μετά από τις σχετικές απαιτήσεις του ΔΝΤ και το βέτο του για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης παρά το γεγονός ότι δεν ήταν αναγκαία για την επίτευξη των στόχων. Είναι ακριβώς αυτή η συνθήκη που θα καθορίσει και την αναγκαιότητα εφαρμογής τους. Τώρα αυτό που αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα για μας είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος. Τα υπόλοιπα είναι ζητήματα που πιθανόν να μας απασχολήσουν αργότερα, ανάλογα και με την δημοσιονομική πορεία της χώρας.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, πάντως, επιμένει στην ανάγκη ύπαρξης πιστοληπτικής γραμμής. Εκτιμάτε ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα με τον Γ. Στουρνάρα, όπως κατά καιρούς αφήνουν στελέχη σας να εννοηθεί;

 

Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα της πιστοληπτικής γραμμής έχει ήδη κλείσει όχι μόνο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και από την πλευρά των δανειστών μας. Το θέμα λοιπόν είναι για ποιο λόγο ο κος Στουρνάρας επιμένει να το θέτει. Φυσικά έχει κάθε δικαίωμα να λέει τη γνώμη του και να συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση όμως αυτός που αποφασίζει είναι τελικά η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Είναι λοιπόν άλλο πράγμα η έκφραση γνώμης και άλλο η διαρκής επαναφορά μιας πρότασης που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως απόπειρα πολιτικής παρέμβασης.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Προανακριτική για τη Novartis, πάντως, δείχνει να έχει εκφυλιστεί αφού σε αυτή συμμετέχει πλέον μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία, με την αντιπολίτευση να σας κατηγορεί για «σκευωρία» και «παιχνίδια σπίλωσης» των πολιτικών σας αντιπάλων…

 

Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν δεδομένο ότι η ΝΔ αλλά και το Κίνημα Αλλαγής των οποίων στελέχη φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο Νοβάρτις, θα το έβαζαν στα πόδια με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων. Αυτή εξάλλου ήταν η στάση τους από την αρχή. Να εκβιάσουν τη δικαιοσύνη, να τρομοκρατήσουν τους μάρτυρες, να δημιουργήσουν κλίμα πολιτικής δίωξης. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολίτες που θα αγόραζαν το αφήγημα τους, το οποίο, όμως, προσπαθούν να υπηρετήσουν με κάθε τρόπο. Είναι προφανές ότι δεν έχουν στόχο τη διαλεύκανση της υπόθεσης αλλά τη συγκάλυψη της. Θα μου έκανε και εντύπωση λοιπόν αν έμεναν στην επιτροπή. Η επιτροπή, πάντως, είμαι βέβαιος ότι, με αίσθημα κοινοβουλευτικής ευθύνης και σεβόμενη το νόμο και το Σύνταγμα, θα ολοκληρώσει τις εργασίες της και θα πράξει τα δέοντα ώστε να αποδοθούν ευθύνες.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί επιμένετε στην παραίτηση -ή την αποπομπή- του Άδωνη Γεωργιάδη από την αντιπροεδρία της ΝΔ;

 

Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κος Γεωργιάδης είναι το σύμβολο του πολιτικού εκφυλισμού της Νέας Δημοκρατίας. Η αποπομπή του θα ήταν μια ανάσα για την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα του πολιτικού συστήματος. Το γεγονός ότι ο κος Μητσοτάκης τον καλύπτει παρά τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν κυρίως την θητεία του στο Υπουργείο Υγείας, σημαίνει ότι ο κος Γεωργιάδης τον κρατάει. Και αυτό είναι προφανές αφού ήταν αυτή η συμμαχία μεταξύ Μητσοτάκη και Γεωργιάδη που εξασφάλισε στον πρώτο την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό εξάλλου, εξηγεί και την ακροδεξιά στροφή της ΝΔ στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής αλλά και των δικαιωμάτων.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο δημιουργίας σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο ενός «μετώπου για την υπεράσπιση της δημοκρατίας», όπως ζητά ο Ευ. Βενιζέλος και δείχνουν να συμφωνούν και πολλά στελέχη της ΝΔ;

 

Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται για μέτωπο υπεράσπισης της δημοκρατίας αλλά για μαύρο μέτωπο εναντίον της δημοκρατίας και υπεράσπισης του παλιού πολιτικού συστήματος. Μέτωπο που είναι ήδη ενεργό κοινοβουλευτικά και πολιτικά, αλλά ηττημένο κοινωνικά και καταρρακωμένο ηθικά. Αποτελείται από τις δυνάμεις της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. που πνέουν πλέον τα λοίσθια μετά τις αλλεπάλληλες ήττες τους. Το μόνο που το κρατά διασωληνωμένο στη ζωή είναι η στήριξη που του παρέχει ο εγκλωβισμένος κος Μητσοτάκης.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί επιμένετε ότι «θα πάτε μέχρι τέλους» με τον Πάνο Καμμένο; Ιδίως ενώ είναι μπροστά το Σκοπιανό, ενώ εισερχόμαστε αργά αλλά σταθερά σε προεκλογική περίοδο και άρα οι ΑΝΕΛ θα πρέπει να δείχνουν τη δική τους ταυτότητα, που όπως λένε είναι διαφορετική από τη δική σας;

 

Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να βάλει τέλος στο καθεστώς της επιτροπείας και να δημιουργήσει τις θεσμικές προϋποθέσεις για την εκκαθάριση των πρακτικών διαφθοράς. Αυτός ήταν ο διακηρυγμένος στόχος της από την αρχή και αυτό το στόχο συνεχίζει να υπηρετεί. Οι διαφορετικές οπτικές σε άλλα πολιτικά ζητήματα και η ανάδειξη των διαφορετικών ιδεολογικών θέσεων είναι και εύλογες και θεμιτές, αν και δεν πρέπει να παίρνουν τον πρώτο λόγο έναντι των κοινά συμφωνημένων στόχων.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιλύσει το Σκοπιανό, ακόμα και αν οι ΑΝΕΛ διαφωνήσουν; Υπό ποίες προϋποθέσεις και πώς θα επιτύχετε πλειοψηφία στη Βουλή;

 

Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η βασική προτεραιότητα τώρα είναι να υπάρξει συμφωνία στη βάση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στη γείτονα. Εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί εφικτό η διαμόρφωση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν θα είναι κατά την εκτίμηση μου δύσκολη, με δεδομένες τις δημόσιες θέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις απειλές των παμμακεδονικών οργανώσεων πώς τις κρίνετε; Και δεν σας ανησυχεί γενικότερα ένα ακροδεξιό κλίμα που δείχνει να κερδίζει έδαφος στη χώρα;

 

Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ακροδεξιές ιδεολογίες και πρακτικές δεν αποτελούν καινούριο φαινόμενο για την ελληνική κοινωνία. Ο τρόπος για να καταπολεμηθούν περνά μέσα από τον καθημερινό πολιτικό και κοινωνικό αγώνα η έκβαση του οποίου θα εξαρτηθεί και από την επίτευξη του στόχου για έξοδο από τα μνημόνια και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών τάξεων. Η μάχη, λοιπόν εναντίον της ακροδεξιάς πρέπει να είναι καθημερινή: στο Κοινοβούλιο, στις γειτονιές, στους θεσμούς, στα σχολεία. Παντού.

Σε ό,τι αφορά τις απειλές των παμμακεδονικών οργανώσεων. αυτές ανήκουν στην αρμοδιότητα της ποινικής Δικαιοσύνης. Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι η υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε σε θέματα δικαιωμάτων είτε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής νομιμοποιεί τέτοιου είδους συμπεριφορές και στάσεις.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε πιθανό ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο;

 

Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η στάση της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες είναι αλήθεια ότι έχει γίνει εξόχως προκλητική. Όμως αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Η στάση της Τουρκίας έχει αλλάξει και σε σχέση με την Ευρώπη αλλά και με τις ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή είναι προφανές ότι μας προβληματίζει και γι αυτό απαιτούμε από την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να συμπεριφερθεί με σύνεση. Ο στόχος μας είναι η εξομάλυνση των σχέσεων μας με τους γείτονες αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε σε διαρκή εγρήγορση για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλώσατε πρόσφατα πως δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής και πως απευθύνεστε σε πρόσωπα της κεντροαριστεράς. Είστε ανοιχτοί και σε προσέγγιση με βουλευτές από το χώρο;

 

Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί από τη συζήτηση που έχει ανοίξει στους κόλπους της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και οδηγεί σε μια άλλοτε δειλή και άλλοτε πιο γενναία αυτοκριτική για τις επιλογές του παρελθόντος και την στρατηγική σύμπλευση για περισσότερα από 15- 20 χρόνια με το νεοφιλελευθερισμό.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι αυτή η άρνηση δεν ευνοεί ιδιαιτέρως τον διάλογο και τις προγραμματικές συγκλίσεις.

Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει πλειοψηφικά στην στρατηγική της ταύτισης με τη ΝΔ όμως υπάρχουν στο χώρο και δυνάμεις που βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. Με αυτές τις δυνάμεις υπάρχει δυνατότητα και διαλόγου και συγκλίσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025