Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά», ερωτηθείς για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απαράδεκτο εφησυχασμό» του ελληνικού λαού, σημειώνοντας ότι «κατά την άποψη του ΚΚΕ πρόκειται για κλιμάκωση. Και πρόκειται για κλιμάκωση και στη Θράκη. Σε έδαφος, δηλαδή, που βάζει εν δυνάμει σε εμπλοκή και το Στρατό Ξηράς, αφού πρώτα βέβαια η Τουρκία είχε κάνει όλες τις αμφισβητήσεις, τις διεκδικήσεις και τις παραβιάσεις και του εναέριου χώρου, πριν και του θαλάσσιου χώρου, όλο το Ανατολικό Αιγαίο».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η Τουρκία «πάει φιρί-φιρί να δημιουργήσει επεισόδιο για να πάει σε μοιρασιά μετά», είπε ότι «δεν είναι καινούριο, απλά το τελευταίο διάστημα και με τη δυνατότητα που της έδωσε η ελληνική κυβέρνηση με το να προσκαλέσει τον Ερντογάν εδώ στην Ελλάδα και να αναβαπτίσει τις τούρκικες διεκδικήσεις μέσα σε ελληνικό έδαφος, έχει οξυνθεί η κατάσταση και μάλλον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, για να έχουμε σοβαρότερα επεισόδια, θερμά επεισόδια».

 

Ως προς το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είπε ότι απ’ ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε συμφωνία με τη γειτονική δημοκρατία».

 

«Εμείς θεωρούμε ότι δεν αποτελεί λύση αυτό, με όλα όσα έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής, με όσα μας ενημέρωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και με αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κυρίως από την πλευρά των Σκοπίων, με τις δηλώσεις Ζάεφ και των υπολοίπων» είπε ο κ. Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ θέτει ως βασική προϋπόθεση και πρώτη εγγύηση που πρέπει να παρασχεθεί, όχι το όνομα, αλλά την εξάλειψη των αλυτρωτισμών, των εθνικισμών και των διεκδικήσεων.

 

«Όλα αυτά που λέμε, δηλαδή κατοχύρωση του απαραβίαστου των συνόρων και όλα αυτά τα ζητήματα, που υπάρχουν όμως μέσα στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. ‘Αρα προϋπόθεση είναι ότι πρέπει να αλλάξει εδώ και τώρα και να υπάρξει δέσμευση, το Σύνταγμα της γειτονικής δημοκρατίας, πριν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία, είτε για το όνομα ή μια συνολικότερη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες» πρόσθεσε.

 

Επισήμανε, ακόμα, ότι θέση του ΚΚΕ είναι πως δεν πρέπει ποτέ να διευκολυνθεί η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, «όχι μόνο επειδή δεν έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα, αλλά και από θέσεις αρχής».

 

«Εμείς δεν ψηφίσαμε να μπει και η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ ή άλλες χώρες, λέμε να φύγουμε, θα ψηφίσουμε τώρα να μπει η ΠΓΔΜ με όλα αυτά τα υπαρκτά και ανοικτά προβλήματα;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός έχει «άκρες» στο διεθνές περιβάλλον, απάντησε «αυτή τη στιγμή δεν ξέρω αν έχει τέτοιες “άκρες”. Οι “άκρες” ιδιαίτερα σε τέτοια ζητήματα, έχουν να κάνουν με την κερδοφορία συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων μεγάλων ομίλων κ.λπ.».

 

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στον οξύτατο ανταγωνισμό μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή για τα δικά τους συμφέροντα και με τον καθένα να «θέλει να έχει το μερτικό του και να μοιράζει τις λείες του σε αυτό τον ανταγωνισμό και ο καθένας θέλει να πάρει τα περισσότερα». Πρόσθεσε ότι ειδικά στην περιοχή υπάρχει και η Τουρκία, η οποία «έχει στόχο να εδραιωθεί ως περιφερειακή δύναμη και προς Ανατολάς και προς Δυσμάς, αλλά θέλει να παίξει πολύ σοβαρότερο διεθνή ρόλο, απ’ ό,τι παίζει τώρα στα πλαίσια των G20».

 

Είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποδράσουμε από τα μνημόνια, ενώ χαρακτήρισε «φούμαρα» τα περί καθαρής εξόδου. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ελπίζουν να αλλάξουν όνομα τα μνημόνια, αλλά «η ουσία είναι ότι η επιτήρηση θα πάει μέχρι το 2060».

 

Σημείωσε ότι πέραν των 1.000 και πλέον εφαρμοστικών νόμων που είναι σε ισχύ, ακόμα δεν έχουμε δει τις νέες μειώσεις που έχουν προνομοθετηθεί για το 2019 και το 2020, ενώ δεν είναι γνωστό τι άλλο θα προστεθεί με την 4η αξιολόγηση και τα 88 προαπαιτούμενά της.

 

Είπε ότι θα υπάρξει κάποια μικρή ανάκαμψη ορισμένων κλάδων της οικονομίας, ωστόσο αυτή θα είναι επισφαλής, καθώς σχετίζεται και με τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και με εκείνες στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι «τα λαϊκά στρώματα δεν πρόκειται να ανακάμψουν στα εισοδήματά τους, αυτή είναι η ουσία».

 

Ως προς την υπόθεση Novartis, επισήμανε καταρχήν ότι «αυτό γίνεται για μικροκομματικούς σκοπούς στην ουσία, γίνεται για αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού, γίνεται για να κρυφτούν άλλα προβλήματα και στην οικονομία και σε άλλα θέματα».

 

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ αποχώρησε από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, γιατί θεωρεί ότι η διερεύνηση πρέπει να πάει σε βάθος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανόδου του σε αυτήν αν γίνουν δεκτά τα αιτήματα του κόμματος για κλήση όλων των μαρτύρων, «με ή χωρίς κουκούλες», εξέτασή τους από την Επιτροπή και έρευνα εις βάθος.

 

Ερωτηθείς αν μπορεί η Ρωσία και ο Πούτιν να βοηθήσουν την Ελλάδα, είπε ότι έχουν στόχο την εξυπηρέτηση των δικών τους μονοπωλιακών συμφερόντων, όπως κάνουν και οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία.

 

«Η Ελλάδα έπρεπε και πρέπει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις, να οργανώσει βεβαίως τις συμμαχίες της, να αξιοποιήσει και αντιθέσεις που έχουν ισχυρές δυνάμεις της περιοχής – και υπάρχουν τρόποι να τις αξιοποιήσει – αλλά στηριγμένη κυρίως στη δική της οικονομία, στη δική της πολιτική με αυτοδύναμη και αυτοτελή συνεργασία με άλλες χώρες του κόσμου. Βέβαια αυτό προϋποθέτει άλλο σύστημα, άλλη κοινωνική οργάνωση της παραγωγής, άλλη οικονομία και άλλη εξουσία και άλλες κυβερνήσεις, που να θέλουν» υπογράμμισε.

 

Ως προς την ερώτηση για την έννοια της αριστεράς, σημείωσε καταρχήν ότι «πολλοί προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ληγμένα διαβατήρια» και επικαλούμενοι το «πέρασμά τους» από την ΚΝΕ, επιχειρούν να στηρίξουν μια πολιτική, η οποία καμιά σχέση δεν έχει ούτε με τις αρχές ούτε με τις αξίες του ΚΚΕ, της ΚΝΕ.

 

«Αριστερός, αυτό που έχει καταγραφεί στην ελληνική κοινωνία, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος αγωνιζόταν ενάντια στο φασισμό, ενάντια στις ΗΠΑ, ενάντια στο ΝΑΤΟ, που ήθελε οικονομία η οποία να αφορά και να ικανοποιεί τους πολλούς, τους πεινασμένους, τους εργάτες, τους άνεργους, τους φτωχούς επαγγελματίες, την αγροτιά, τη νεολαία. ‘Ηταν ένας άνθρωπος ο οποίος αντιστεκόταν απέναντι σε αυτό που ονομάζουμε αστική βία της εκάστοτε εξουσίας. Πάλευε ενάντια σε κυβερνήσεις που ήταν “Yes men” σε όλους, είτε Ευρωπαίοι είναι αυτοί, Γερμανοί, Γάλλοι, Εγγλέζοι δεν ξέρω τι, είτε Αμερικάνοι ή ότιδήποτε άλλο ανά τον κόσμο, που πέρασαν από αυτή εδώ τη γωνιά του πλανήτη, που είναι και γεωστρατηγικής σημασίας βεβαίως. Και γι’ αυτό θέλουν να επιβάλλουν τα δικά τους συμφέροντα, τα δικά τους οικονομικά, πολιτικά, γεωπολιτικά, ευρύτερα συμφέροντα. Άρα, λοιπόν, αυτός ήταν “αριστερός”, αυτός είναι “αριστερός” και βεβαίως είναι αυτός που συνεχίζει να αγωνίζεται. Ήμουν στη μεγάλη συναυλία που έγινε με το Θάνο Μικρούτσικο. Όλο το Μάρτιο γίνονται τέτοιες συναυλίες, θα γίνουν κι άλλες επειδή φέτος, γιορτάζουμε τα 100 χρόνια του κόμματος. Ε, η “Αριστερά” ήταν εκεί» κατέληξε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.