Nέα «γενναία» χαλάρωση των capital controls ζητούν οι τραπεζίτες προκειμένου να υπάρξει ώθηση στις συναλλαγές και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα. Η προηγούμενη κίνηση χαλάρωσης των capital controls έδωσε μια ανάσα και μπήκε στο σύστημα νέο χρήμα, το οποίο όμως βγήκε εκ νέου και γρήγορα, αφού δεν υπήρξε παράλληλα και η αναγκαία βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος.

Οι τράπεζες επανέρχονται, και με νέες προτάσεις ζητούν και επόμενο βήμα προκειμένου να δοθεί ένα στίγμα βελτίωσης των συνθηκών. Μεταξύ άλλων, οι τραπεζίτες σε πρόταση που εκπονεί η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ζητούν να αυξηθεί το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης στα 500 ευρώ από 420 ευρώ σήμερα και να υπάρχει η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης 2.000 ευρώ σε διάστημα ενός μήνα ενώ τώρα μπορούν να αποσύρουν 840 ευρώ ανά δεκαπενθήμερο.

Για διευκόλυνση των επιχειρήσεων ζητείται επίσης να έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν εμβάσματα ως 20.000 ευρώ χωρίς έγκριση αλλά και γενικότερα, όσο αφορά τα εμβάσματα, να υπάρχει η ευχέρεια αποστολής ως 2.000 ευρώ το μήνα από 1.000 ευρώ σήμερα. Οι τραπεζίτες προτείνουν επίσης για τα χρηματικά ποσά που μεταφέρονται από το εξωτερικό σε λογαριασμούς ιδιωτών στις ελληνικές τράπεζες να υπάρχουν δυνατότητα ανάληψης ως και του 60% του ποσού που εμβάστηκε, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Χαλάρωση ζητούν οι τραπεζίτες και για χρηματιστηριακές συναλλαγές καθώς και για πράξεις θεματοφυλακής αξιών εκτός Ελλάδας. Όλες οι προτάσεις έχουν ως στόχο την τόνωση της αγοράς και τη βελτίωση της ψυχολογίας, αλλά και την πρακτική διευκόλυνση των επιχειρήσεων και των ιδιωτών. Προτάσεις πάντως χαλάρωσης των capital controls έχει εκπονήσει και το υπουργείο Οικονομίας και θα τις φέρει προς συζήτηση με τους θεσμούς στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Όπως έχει επισημάνει το mononews, η προηγούμενη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων αποδείχθηκε ως σήμερα μάλλον «άνθρακες» αφού όσο «νέο χρήμα» μπήκε στο σύστημα, βγήκε εκ νέου. Περί τα 20 δισ.ευρώ ανακυκλώνονται, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που δόθηκε το καλοκαίρι όσα χρήματα μπαίνουν για πρώτη φορά στις τράπεζες από το εξωτερικό ή τα σεντούκια, να μην υπόκεινται σε περιορισμούς.

Παρά τις προσπάθειες των τραπεζών να κρατήσουν έστω και μέρος αυτών των κεφαλαίων, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και τα 5 δισ.ευρώ περίπου που προήλθαν από εμβάσματα εξωτερικού,όπως και ποσό της τάξης των 15 δισ.ευρώ που είναι από μετρητά είναι «ελεύθερες» καταθέσεις.

Ειδικά δε, τα 15 δισ.ευρώ προέρχονται από «ανακύκλωση» μετρητών, δηλαδή αναλήψεις μετρητών που έκαναν οι καταναλωτές για καθημερινές συναλλαγές τους σε σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, πρακτορεία ΟΠΑΠ και εστίαση, μεταξύ άλλων, και τα οποία οι επιχειρήσεις κατέθεσαν στο τραπεζικό σύστημα ως «νέες καταθέσεις» και τα χρησιμοποιούν για τις δικές τους συναλλαγές.

Η διευκόλυνση για τις επιχειρήσεις είναι δεδομένη αφού δεν υπόκεινται κυρίως αυτές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε περιορισμούς στις καθημερινές συναλλαγές, αν και ακόμη και αυτές έχουν εξοικειωθεί με το e banking, αλλά για το τραπεζικό σύστημα, το όφελος είναι μικρό εξαιτίας της αβεβαιότητας που διατηρείται.

Μόνο η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα έχει αποτελέσματα και στη ρευστότητα των τραπεζών, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, που διαπιστώνουν ότι η χώρα φαίνεται να πηγαίνει με ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω, κάτι που εισπράττουν οι πολίτες που προτιμούν την ασφάλεια του στρώματος και του σεντουκιού για τα χρήματά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025