Σαν να μην ήταν αρκετά μεγάλες προκλήσεις το Brexit και η Ιταλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσει για μία ακόμα φορά την Ελλάδα και τα χρέη της», σημειώνει σε editorial του το πρακτορείο Bloomberg, με αφορμή την επικείμενη ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Μετά από σχεδόν μία δεκαετία υποστήριξης από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ελλάδα και οι πιστωτές της ελπίζουν ότι σύντομα θα μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι σαν κανονική οικονομία», αναφέρει το άρθρο του Bloomberg, σχολιάζοντας ωστόσο πως αυτή η ελπίδα είναι πολύ πιθανό να διαψευσθεί, αν δεν υπάρξουν περαιτέρω κινήσεις από την πλευρά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. «Η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, πολύ περισσότερη από αυτήν που οι πιστωτές της έχουν εξετάσει μέχρι τώρα», σημειώνεται.
Το άρθρο υπενθυμίζει πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανέρχεται περίπου στο 180% του ΑΕΠ της, και για την ώρα επωφελείται από τις μεγάλες περιόδους χάριτος και τα χαμηλά επιτόκια, που κάνουν το ελληνικό χρέος να μοιάζει βιώσιμο. «Είναι παραπλανητικό: σχεδόν σε κάθε πιθανό οικονομικό σενάριο, αυτός ο τεράστιος λόγος χρέους δεν πρόκειται να μειωθεί επαρκώς. Εφόσον αυτό είναι αληθές, το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας παραμένει άλυτο», υποστηρίζει το Bloomberg.
Αναφορικά με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που καλείται να πετύχει η Ελλάδα (3,5% κάθε χρόνο έως το 2022 και 2% από εκεί και έπειτα), το άρθρο κάνει λόγο για «σχεδόν ανήκουστη» δημοσιονομική σύσφιξη, που ακόμα και αν η Ελλάδα την πετύχει, και πάλι οι αριθμοί δεν θα «βγαίνουν», δηλαδή και πάλι το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ενστάσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» ονομαστικού χρέους πιθανόν να καμφθούν, εφόσον το «κούρεμα» αυτό χορηγηθεί με αντάλλαγμα νέες δεσμεύσεις από την πλευρά της Ελλάδας.
«Μία τέτοια διαπραγμάτευση θα μπορούσε να πείσει τους ψηφοφόρους άλλων χωρών να βοηθήσουν την Ελλάδα μία ακόμα φορά. Και αν χρειαστεί, επίσης, να ενθαρρύνουν την Ελλάδα να ανανεώσει τις προσπάθειές της να ελέγξει τις δημόσιες δαπάνες και να ενισχύσει τη χαμηλή παραγωγικότητα της οικονομίας της», αναφέρει το Bloomberg, παραθέτοντας την πρόταση του οικονομολόγου Barry Eichengreen και άλλων: «οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να συνδέσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία με την ευθεία μείωση χρέους. Για κάθε αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος πάνω από ένα συμφωνημένο μίνιμουμ, θα υπάρχει ένα μέτρο περαιτέρω μείωσης χρέους, υπεσχημένο εκ των προτέρων. Τότε οι αριθμοί θα μπορούσαν να βγουν. Το σωστό μείγμα μετριοπαθούς δημοσιονομικής πειθαρχίας και ελάφρυνσης χρέους θα ήταν αρκετό για να ωθήσει το λόγο χρέους σε αξιόπιστα επίπεδα».
Όμως και πάλι, αυτό δε θα αρκούσε για να καθησυχάσει τους επενδυτές, εκτιμά το Bloomberg, τονίζοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα «δίχτυ ασφαλείας» σε περίπτωση μίας νέας κρίσης ρευστότητας και προσθέτοντας ότι ένας καλός τρόπος να εξασφαλίσει αυτό το «δίχτυ» είναι να ζητήσει προληπτική γραμμή πίστωσης από τον ESM.
«Στην ελληνική κυβέρνηση δεν αρέσει η ιδέα, γιατί θέλει να κηρύξει μία ‘καθαρή έξοδο’ από τα οικονομικά της προβλήματα φέτος. Αυτό είναι παραπλανητικό: αν ο λόγος χρέους δε μειωθεί και αν η Ελλάδα δεν εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα για το ενδεχόμενο μίας νέας κρίσης, οποιαδήποτε τέτοια διακήρυξη θα είναι άχρηστη», σχολιάζει το Bloomberg και καταλήγει:
«Ένα αξιόπιστο πλάνο για να ανανήψουν τα οικονομικά της Ελλάδας έχει ήδη καθυστερήσει πολύ. Αυτό το καλοκαίρι, το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί μια για πάντα».