Tο Bloomberg επιχειρεί έναν απολογισμό 20 ετών και «βαθμολογεί» τη συμμετοχή της κάθε χώρας στη βάση των όσων κέρδισε από αυτήν.
Δύο δεκαετίες μετά τη γέννησή της, η Ευρωζώνη έχει διευρυνθεί στα 19 από 11 μέλη και έχει δει το μέγεθος της οικονομίας της να αυξάνεται κατα 72% στα 11,2 τρισ. ευρώ. Το ευρώ είναι ένα από τα ισχυρά και σταθερά νομίσματα παγκοσμίως. Πόσο όμως ωφέλησε τις οικονομίες του;
Οι μεγάλοι ωφελημένοι δεν εκπλήσσουν. Περισσότερη εντύπωση προκαλεί ίσως η βαθμολογία, που αποσπά η χώρα μας, αλλά και το γεγονός ότι οι δύο από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του ευρώ είναι στους «μετεξεταστέους».
Η Ελλάδα αποσπά ένα άκρως ικανοποιητικό «Β», με το Bloomberg να σχολιάζει: «Η συμμετοχή στην Ευρωζώνη έχει διχάσει την κοινή γνώμη. Όταν ήρθε στο φως η μαύρη τρύπα στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας το 2009, πυροδότησε μία οικονομική καταστροφή, που απείλησε ολόκληρη τη νομισματική ένωση. Ωστόσο ορισμένοι λένε πως ο πόνος άξιζε τον κόπο».
Η χώρα μας βαθμολογείται με «Α» στις ακόλουθες επιμέρους κατηγορίες: Ευνοϊκές χρηματοπιστωτικές συνθήκες, έλεγχος του πληθωρισμού, εργασιακό κόστος μετά την κρίση, ανταγωνιστικότητα μετά την κρίση και βαθύτερη ολοκλήρωση. Αντιθέτως παίρνει «Γ» στις κατηγορίες: Δυνατότητα δανεισμού, προ κρίσεως ανταγωνιστικότητα, αύξηση παραγωγικότητας, επιλογές δημοσιονομικής πολιτικής και προ κρίσεως εργασιακό κόστος.
Το «Α» στη συνολική αποτίμηση της συμμετοχής τους στο ευρώ λαμβάνουν 6 μέλη: Η Γερμανία, η Αυστρία, η Φιλνλανδία, το Βέλγιο, η Σλοβακία και η Σλοβενία. Στην ομάδα του «Β» μαζί με εμάς συναντάμε τις Πορτογαλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία.
Το χειρότερο βαθμό, «Γ», παίρνουν Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία (δηλαδή η δεύτερη, τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ), η Κύπρος και η Μάλτα.
«Η Γαλλία έχει σχέση αγάπης- μίσους με το ευρώ. Σηματοδότησε το τέλος των υποτιμήσεων με τις οποίες συνήθιζε να αντιμετωπίζει τις κρίσεις και την αρχή μίας περίοδου φθίνουσας ανταγωνιστικότητας έναντι της Γερμανίας» εξηγεί το Bloomberg, ενώ όσον αφορά στην Ιταλία τονίζει ότι «είκοσι χρόνια ευρώ δεν οδήγησαν πουθενά». Στην περίπτωση της Κύπρου αναφέρει ότι πριν από την ένταξή της δεν είχε κάνει όσα απαιτούνται σε μεταρρυθμίσεις και αυτό σε συνδυασμό με την μεγάλη έκθεσή της στην Ελλάδα την κατέστησε ιδιαίτερα ευάλωτη στην περίοδο της κρίσης. Έτσι δεν πρόλαβε να αποσπάσει σημαντικά οφέλη