“Αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί την κορυφαία δέσμευση που ανέλαβε το καλοκαίρι του 2015 για την έξοδο της χώρας από το Πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018, και υλοποιεί και τη δέσμευση της για πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής πλειοψηφίας, για πολιτικές ανακούφισης των ευάλωτων στρωμάτων και πολιτικές ενίσχυσης του κόσμου της εργασίας” ανέφερε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης και επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την αδήλωτη εργασία στη Βουλή.

“Όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από τη μνημονιακή περίοδο τόσο πιο καθαρή θα είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα δύο αντιπαρατιθέμενα πολιτικά σχέδια, αυτό που υλοποιεί και θα συνεχίσει να υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση και αυτό που εκφράζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η διαιρετική τομή είναι τα εργασιακά” είπε η υπουργός Εργασίας και επισήμανε ότι αυτό έχει φροντίσει ο κ. Μητσοτάκης να το κάνει πάρα πολύ καθαρό με τη θέση του ότι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων συνιστά αριστερή ιδεοληψία, ότι το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο.

Αναφερόμενη στις διατάξεις του νομοσχεδίου, η υπουργός Εργασίας είπε ότι αλλάζει η αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία και πλέον το πρόστιμο δεν έχει μόνο αποτρεπτικό και τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά επιδιώκει την πρόσληψη του εργαζόμενου και την απόδοση δικαιοσύνης. “Δίνουμε πλέον τη δυνατότητα για μείωση του προστίμου, εφόσον γίνει πρόσληψη του εργαζόμενου που ήταν αδήλωτος. Οι εκπτώσεις συνδέονται μόνο με την πρόσληψη και εφόσον η πρόσληψη αφορά σύμβαση πλήρους απασχόλησης” είπε η κ. Αχτσιόγλου και εξήγησε: “Αυτό το κάνουμε για την απόδοση δικαιοσύνης στον εργαζόμενο και γιατί μέσα από τη δράση του ελεγκτικού σώματος, παρατηρήθηκε πως οι επιχειρήσεις μετά την επιβολή προστίμου δεν προσλάμβαναν, στις περισσότερες περιπτώσεις, τον αδήλωτο εργαζόμενο. Σήμερα μπαίνει το πρόστιμο, τιμωρείται ο εργοδότης αλλά θετική συνέπεια για τον αδήλωτο εργαζόμενο δεν υπάρχει”.

Η υπουργός εξήγησε ότι με το νομοσχέδιο δημιουργείται ένα σύστημα κινήτρων για την πρόσληψη, διατηρείται ο αποτρεπτικός χαρακτήρας του προστίμου, διότι πολλαπλασιάζεται το πρόστιμο σε περίπτωση υποτροπής και ταυτόχρονα δημιουργείται μια ισχυρή συμμαχία με τον εργαζόμενο που πλέον έχει μεγαλύτερο συμφέρον να καταγγείλει την αδήλωτη εργασία, διότι θα έχει μεγάλη πιθανότητα να του γίνει πρόσληψη.

Η υπουργός είπε επίσης ότι για πρώτη φορά μπαίνουν κανόνες στο σύστημα των εργολαβιών, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται ως μανδύες καταστρατήγησης των κανόνων για την προστασία της μισθωτής εργασίας.

“Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια -και αυτή αποδίδει καρπούς- να κερδίσουμε το στοίχημα της βιωσιμότητας, να κλείσουμε πληγές του παρελθόντος και να βάλουμε κανόνες σε ένα σύστημα που ήταν απολύτως απορυθμισμένο. Είναι παντελώς αναληθή όσα ακούγονται για πλασματικά πλεονάσματα. Η Eurostat και η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαίωσαν το πλεόνασμα 2,9 δισ. των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για το 2017. Τι να κάνουμε; Πήγε καλά το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Έχουμε πρόβλημα με αυτό; Πάει καλά, έχουμε έσοδα, μειώνεται η ανεργία, αυξάνεται η μισθωτή εργασία, εισρέουν πόροι στα ταμεία, έχουμε καλή εισπραξιμότητα. Είναι κακό αυτό;” είπε η κ. Αχτσιόγλου απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση και επισήμανε ότι μέσα στο νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται και προβλήματα ασφαλισμένων που λόγω του πολυδαίδαλου συστήματος βρέθηκαν αντιμέτωποι με μεγάλα ποσά εισφορών που δεν γνώριζαν ότι οφείλουν, είτε γιατί είχαν μια παράλληλη ασφάλιση είτε γιατί είχαν αφήσει ανοιχτό το μπλοκάκι τους, ενώ δεν είχαν έσοδα και παράλληλα πλήρωναν ως μισθωτοί.

 

Τέλος αναφερόμενη στο σκέλος του νομοσχεδίου για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι η Ελλάδα τηρώντας στάση αρχών και αξιών, προχωρά στις συγκεκριμένες διατάξεις.

 

Το νομοσχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι στο νομοσχέδιο, που συζητείται από σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, έχουν περιληφθεί οι διατάξεις για τη διαγραφή οφειλών ασφαλισμένων που είχαν χρεωθεί διπλές ασφαλιστικές εισφορές προς τον τέως ΟΑΕΕ, και οι διατάξεις με τις οποίες απλοποιείται η διαδικασία εγγραφής των αγροτών στα μητρώα ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ.

Αναφορικά με την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, προβλέπεται δυνατότητα μείωσης του προστίμου σε περίπτωση που ο εργοδότης προχωρήσει στην πρόσληψη με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Έτσι αν εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου, ο εργοδότης προβεί στην πρόσληψη του εργαζόμενου ή των εργαζομένων που διαπιστώθηκαν ως αδήλωτοι, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, το πρόστιμο των 10.500 ευρώ μειώνεται στο ποσό των 7.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών, στο ποσό των 5.000 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών και στο ποσό των 3.000 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους.

Με το νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις για την ευθύνη του αναθέτοντος, εργολάβου και υπεργολάβου έναντι εργαζομένων και προβλέπεται ότι ευθύνη για την παραβίαση εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας φέρει όχι μόνο ο υπεύθυνος εργολαβίας αλλά και η επιχείρηση που αποδέχθηκε τις υπηρεσίες του.

Καθορίζεται επίσης το ρυθμιστικό πλαίσιο για την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων, προβλέπεται η ίδρυση Διεύθυνσης Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η τήρηση Μητρώου Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Επαγγελματιών Επιτρόπων και Δομών Φιλοξενίας και ορίζεται διαδικασία ανάθεσης της διαβίωσης και φροντίδας του ασυνόδευτου ανηλίκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025