Τους τρεις βασικούς άξονες πολιτικής του υπουργείου Εργασίας για την μετά το μνημόνιο εποχή περιέγραψε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας χθες στη Συνδιάσκεψη της ΓΣΕΕ για την 100ή της επέτειο. Η ίδια επεσήμανε πως μετά το κλείσιμο και της 4ης αξιολόγησης, οι κύριοι άξονες εστιάζονται στην επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στην καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και επισφαλούς εργασίας. Προανήγγειλε μάλιστα νομοσχέδιο, που θα θέτει αυστηρούς κανόνες στις εργολαβίες, μέσω των οποίων, όπως είπε, συχνά παραβιάζεται ή παρακάμπτεται η εργατική νομοθεσία. Πρόκειται για το ίδιο νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει και την ρύθμιση για την αναμόρφωση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία. Ειδικότερα :
για τον κατώτατο μισθό, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι οι μισθοί θα αρχίσουν να αποκαθίστανται σταδιακά, όμως πρέπει να υπάρξει μια πιο οραματική πολιτική πάνω σε αυτό το ζήτημα, καθώς το πρόβλημα δεν ήταν μόνο συνέπεια της κρίσης, αλλά αποτέλεσμα πολυετών πολιτικών. Όπως αναφέρεται και στο αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, το υπάρχον πλαίσιο που ρυθμίζει την αγορά εργασίας έχει φτάσει στα όριά του και για αυτό προτείνεται μια προσεκτική αύξηση στο επίπεδο του κατώτατου μισθού, εντός του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.
για τις Συλλογικές Συμβάσεις, η κ. Αχτσιόγλου επανέλαβε ότι θα επανέλθουν σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2018. Η συμφωνία που επήλθε με τους θεσμούς για τον μηχανισμό μέτρησης της κάλυψης των κλαδικών συμβάσεων βγάζει από το κάδρο και την τελευταία εκκρεμότητα, ώστε να επανέλθει σε ισχύ η αρχή της επεκτασιμότητας, που ανεστάλη το 2011 οδηγώντας τους κλαδικούς μισθούς σε πτώση. Από τον ερχόμενο Αύγουστο, οι κλαδικές συμβάσεις θα επεκτείνονται σε ολόκληρο τον κλάδο εφόσον οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου, μέγεθος το οποίο θα πιστοποιείται μέσω της αξιοποίησης των στοιχείων του Πληροφοριακού Συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”. Ομοίως θα επεκτείνονται και οι διαιτητικές αποφάσεις που ισοδυναμούν με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Υπενθυμίζεται πως η αρχή της επεκτασιμότητας θα επανισχύσει με αυτήν την ευνοϊκότερης ρύθμισης.
για την αδήλωτη, υποδηλωμένη και επισφαλής εργασία, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι έχει επέλθει σημαντική μείωση του φαινομένου και αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που θα παρέχει κλιμακωτή έκπτωση στο πρόστιμο για όσους προσλαμβάνουν τον αδήλωτο εργαζόμενο. Στο στόχαστρο, με το ίδιο νομοσχέδιο μπαίνουν και οι «εργολάβοι» που διακινούν προσωπικό.
«Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Όχι μόνο γιατί βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα μίας ιδιαίτερα δύσκολης διαδρομής αλλά και γιατί είναι ακριβώς η περίοδος στην οποία θέτουμε τις προϋποθέσεις για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου προσθέτοντας πως η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης τοποθετεί την εργασία στο κέντρο. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει για το εργατικό δυναμικό η ψηφιοποίηση της εργασίας. «Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ”, τόνισε ο κ. Παναγόπουλος, “στα επόμενα πέντε χρόνια θα χαθούν πάνω από πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις δεκαπέντε πιο ανεπτυγμένες και ανερχόμενες οικονομίες με τη μεγαλύτερη επίπτωση στα επαγγέλματα που απαιτούν λιγότερη εξειδίκευση. Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο που έχει δει το φως της δημοσιότητας, 375 εκατομμύρια εργαζόμενοι παγκοσμίως, δηλαδή το 14% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, αντιμετωπίζει ενδεχόμενη απώλεια θέσεων εργασίας έως το 2030. Ο καθηγητής του Χάρβαρντ Ντέιβιντ Βάιλ προειδοποιεί ότι η εισοδηματική ανισότητα σχετίζεται λιγότερο με τις τεχνολογικές καινοτομίες και περισσότερο με τις οργανωτικές καινοτομίες που εφαρμόζουν μεγάλες εταιρείες όπως η υπεργολαβία, το φραντσάιζινγκ και οι αλυσίδες εφοδιασμού, προκαλώντας μεγάλες ρωγμές στη βασική σχέση εργοδότη-εργαζομένου, και στην παραγωγή, με αποτέλεσμα την καταρράκωση των μισθών και των συνθηκών εργασίας».