«Η 1η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης, αγώνα και διεκδίκησης, για την εργατική τάξη σε ολόκληρο τον κόσμο. Χρέος του κόσμου της εργασίας είναι να συνεχίσει αυτόν το συλλογικό αγώνα με ενότητα και αποφασιστικότητα. Χρέος της κυβέρνησής μας είναι να βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους και με τα μέτρα που λαμβάνουμε, να ενισχύουμε τα δικαιώματά τους, να βελτιώνουμε το εισόδημα και τη διαπραγματευτική θέση τους».

Αυτό δηλώνει η υπουργός Εργασίας Έφη , σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας ότι όλη αυτή η προσπάθεια, «η οποία έχει ασφαλώς πολύ δρόμο μπροστά της, επιβεβαιώνει όχι μόνο ότι ο κόσμος της εργασίας είναι το σημείο αναφοράς του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής μας, αλλά και ότι ο στόχος μας είναι να αναδείξουμε τους εργαζόμενους σε πρωταγωνιστές της επόμενης μέρας».

Με τη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας περιγράφει τις προϋποθέσεις και τα βασικά χαρακτηριστικά της επικείμενης ρύθμισης οφειλών σε έως 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία ρύθμιση τεράστιας κοινωνικής ανακούφισης, από την οποία θα μπορέσουν να ωφεληθούν 1.300.000 άτομα. Όπως είπε, η ελάφρυνση θα ανακουφίσει λαϊκά στρώματα που την περίοδο της κρίσης, αλλά και πριν από αυτήν, βρέθηκαν σε οικονομική δυσκολία και σώρευσαν οφειλές προς τα Ταμεία, ενώ προσθέτει ότι θα ευνοηθούν ιδιαίτερα περίπου 80.000 «εγκλωβισμένοι» ασφαλισμένοι, οι οποίοι, αν και πληρούν τις άλλες προϋποθέσεις, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, λόγω υψηλών χρεών στα Ταμεία.

Παράλληλα, σημειώνει ότι, για πρώτη φορά, θεσπίζεται η υποχρεωτική αιτιολόγηση των απολύσεων, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Στο εξής, οι απολύσεις θα πρέπει να δικαιολογούνται από βάσιμο λόγο, που να αποδεικνύεται επαρκώς και να συνδέεται με την ικανότητα ή τη συμπεριφορά των εργαζομένων ή να βασίζεται στις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης. Σε περίπτωση απόλυσης χωρίς βάσιμο λόγο, η απόλυση είναι άκυρη και οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα επαναπασχόλησης στον εργοδότη τους, ενώ συγχρόνως διατηρούν το δικαίωμα καταβολής των μισθών τους (μισθοί υπερημερίας)» διευκρινίζει η κ. Αχτσιόγλου.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο θέμα της υποδηλωμένης εργασίας. «Στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις περιλαμβάνουμε ρυθμίσεις που θωρακίζουν περαιτέρω το υφιστάμενο πλαίσιο. Έτσι, προβλέπουμε την αυστηροποίηση των προστίμων, όταν διαπιστώνεται ότι ένας εργαζόμενος με δηλωμένη ημιαπασχόληση, εργάζεται στην πραγματικότητα με πλήρες ωράριο. Παράλληλα, θα δώσουμε για πρώτη φορά δυνατότητα πρόσβασης των εργαζομένων στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε εργαζόμενος πια θα μπορεί να δει, εάν και υπό ποιο καθεστώς τον δηλώνει ο εργοδότης του» εξηγεί η κ. Αχτσιόγλου.

Επίσης, η υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι το πλαίσιο για τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα θα γίνει ευνοϊκότερο, ενώ, «με τις διατάξεις που θα νομοθετήσουμε, ξεκινάμε για πρώτη φορά να δημιουργούμε ένα δίχτυ προστασίας για τους διανομείς.

Αναφερόμενη στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, η υπουργός Εργασίας τονίζει ότι κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι μία πολιτική και ιδεολογική μάχη, στην οποία συγκρούονται τα σχέδια για το μέλλον της χώρας, αλλά και τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα κάθε κόμματος. «Το πολιτικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα, μετά τις εκλογές, τοποθετεί τους εργαζόμενους και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στο επίκεντρο και προϋποθέτει ότι οι πολιτικές που θα ασκούνται, θα καθορίζονται από τις δικές τους ανάγκες και προσδοκίες» σχολιάζει η κ. Αχτσιόγλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025