«Το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έχει σταθεί στα πόδια του και ανακτά πλέον τη χαμένη αξιοπιστία του» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου που προανήγγειλε κούρεμα κύριας οφειλής για τη ρύθμιση των 120 δόσεων υπό προϋποθέσεις.
Όπως σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου στον ραδιοφωνικό σταθμό του news 2,47 «αντιστρέφεται όλη η εικόνα περί ελλειμμάτων και πλέον περνάμε σε μία φάση σταθεροποίησης με ένα σχετικό πλεόνασμα». Ωστόσο, τόνισε ότι ο ΕΦΚΑ δέχθηκε μία πολύ μεγάλη επίθεση από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και από μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, «γεγονός που προξενεί απορία για το ποιον ακριβώς εξυπηρετεί να δημιουργούνται στρεβλές εντυπώσεις για το δημόσια σύστημα κοινωνικής ασφάλισης». Σύμφωνα με την υπουργό, η κριτική που γινόταν, ήταν στη βάση εντελώς στρεβλών δεδομένων
«Η εικόνα, αυτήν τη στιγμή, είναι πολύ θετική από την άποψη των εσόδων του ΕΦΚΑ. Καταγράφεται μία πολύ σημαντική αύξηση στα έσοδα, κυρίως, από τους μισθωτούς» υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι προφανώς αποτέλεσμα της μείωσης της ανεργίας. «Δηλαδή, αντανακλάται η σχετικά καλή εικόνα που αρχίζει και δημιουργείται στο μέτωπο της ανεργίας- μία σταθερή μείωση της ανεργίας- στα έσοδα του ΕΦΚΑ. Διότι παρουσιάζεται μία σημαντική αύξηση των εσόδων από τις εισφορές των μισθωτών, από τις ρυθμίσεις και από την απόδοση της περιουσίας» εξήγησε η ίδια. Όπως διαπίστωσε, αποκαθίσταται η αξιοπιστία του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ««διότι, για χρόνια, ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εμπιστοσύνη που μπορούν να δείχνουν οι ασφαλισμένοι».
Σε ερώτηση για το εάν θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών του ΕΦΚΑ, η υπουργός Εργασίας απάντησε ότι θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα. «Νομίζω ότι, αν κάτι έχουμε αποδείξει αυτό το διάστημα που είμαστε στο υπουργείο, είναι ότι δεν φοβόμαστε να τα βάλουμε με τους μεγάλους.
Αυτό το έχουμε αποδείξει και στο ζήτημα της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας» σχολίασε η υπουργός, ενώ έκανε λόγο για συστηματική πολιτική επιλογή του προηγούμενου συστήματος να δημιουργεί μία εικόνα για το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με άπειρους τρόπους υπολογισμού των εισφορών, με πελατειακές ρυθμίσεις, με διάσπαρτα συστήματα, χωρίς έναν ενιαίο τρόπο καταγραφής των στοιχείων των ασφαλισμένων και χωρίς ηλεκτρονικά μητρώα. «Ήταν μία εικόνα χάους, η οποία βόλευε. Όλα αυτά πλέον είναι παρελθόν. Το σύστημα στέκεται στα πόδια του και έχει ανακτήσει την αξιοπιστία του» συμπλήρωσε η ίδια.
Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου παραδέχθηκε ότι, επειδή στο προηγούμενο σύστημα, οι εισφορές δεν υπολογίζονταν στη βάση του πραγματικού εισοδήματος των ασφαλισμένων, αλλά ενός πλασματικού, στην περίοδο της κρίσης, πολλοί ασφαλισμένοι είχαν πραγματική αδυναμία πληρωμής.
«Αυτό που έχουμε κάνει, μέχρι στιγμής, είναι, στο πλαίσιο του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, να προβλέπεται η δυνατότητα για ρύθμιση των οφειλών των ασφαλισμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι συσσώρευσαν χρέος, μέχρι την 1η/1/2017. Θα βγει υπουργική απόφαση, εντός των επόμενων εβδομάδων, που θα δίνει τη δυνατότητα για μία συνολική ρύθμιση αυτού του χρέους. Προϋπόθεση θα είναι ο ασφαλισμένος, από 1ης/1/2017, να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. ‘Αρα, μιλάμε για χρέος που δημιουργήθηκε, μέχρι τα τέλη του 2016.
Θα υπάρξει, λοιπόν, δυνατότητα ρύθμισης έως 120 δόσεις, με κούρεμα των προσαυξήσεων και, ενδεχομένως, κούρεμα και της βασικής οφειλής» τόνισε η υπουργός.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι παρατηρείται μία θετική τάση στη μισθωτή εργασία, το 2017. «Τα στοιχεία δείχνουν μία σημαντική αύξηση της μισθωτής εργασίας, πλέον των 250.000 νέων θέσεων εργασίας.
«Αρχίζει να διαμορφώνεται μία τάση αντιστροφής του κακού κλίματος. Δηλαδή, πλέον, σε επίπεδο θέσεων εργασίας, είμαστε περίπου εκεί που ήμασταν προς τα τέλη του 2011. Αρχίζουμε και κερδίζουμε το χαμένο έδαφος της κρίσης» είπε η κ. Αχτσιόγλου.
Αναφορικά με την τρίτη αξιολόγηση, η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι το θέμα αφορά στο αν θα υπάρξει αλλαγή στη λήψη απόφασης για απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία. «Αυτήν τη στιγμή, για να λάβει μία γενική συνέλευση απόφαση για απεργία, χρειάζεται το ένα τρίτο των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Το ζήτημα είναι, αν αυτό το ένα τρίτο θα γίνει ένα δεύτερο. Προς το παρόν, είναι υπό συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια. Θα το δούμε πως θα εξελιχθεί στην πορεία της διαπραγμάτευσης και της τρίτης αξιολόγησης. Σκοπός είναι η ταχύτερη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Πάντα, υπάρχουν δυσκολίες σε μία διαπραγμάτευση και σε μία αξιολόγηση, όμως, νομίζω ότι στη συγκεκριμένη αξιολόγηση τα ζητήματα είναι, κυρίως, εφαρμοστικά των νόμων, δεν είναι ζητήματα μεγάλων νομοθετικών αλλαγών» συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου.
Τέλος, δήλωσε ότι υπάρχει επικοινωνία με τα συνδικάτα και τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, ενώ τόνισε ότι η πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο για την απεργία στην Ελλάδα είναι αρκετά αυστηρό και δεν θα έπρεπε να γίνει πιο δύσκολο.