Περίπου 73.544 άνεργοι έχουν ενταχθεί σε στοχευμένα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας από την αρχή του έτους και έως τον μήνα Σεπτέμβριο, ενώ μέχρι το τέλος του 2017 αναμένεται να ενταχθούν άλλοι 46.000 άνεργοι, ανεβάζοντας τον αριθμό όσων θα ωφεληθούν από τα εφαρμοζόμενα προγράμματα κατά της ανεργίας στους 120.000 εντός του 2017.
Τα στοιχεία αυτά έδωσε η υπουργός Εργασίας κυρία Έφης Αχτσιόγλου μιλώντας στο περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, το οποίο πραγματοποιείται στο Ηράκλειο Κρήτης
Η υπουργός Εργασίας περιέγραψε τα τρία προγράμματα που θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και τα οποία αφορούν τα εξής:
1. Πρόγραμμα επιχορήγησης εργοδοτικών εισφορών για μετατροπή εργαζόμενων με μπλοκάκι σε μισθωτούς.
Με αυτό παρέχονται για πρώτη φορά κίνητρα ώστε να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση, σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή σε μισθωτή εργασία. Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 156 εκατ. ευρώ, και από αυτό θα ευνοηθούν 40.000 εργαζόμενοι.
2. Πρόγραμμα για εγκλωβισμένους εργαζόμενους.
Αφορά τις περιπτώσεις εργαζομένων που βρίσκονται απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα, είναι σε επίσχεση εργασίας ή απασχολούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία. Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει αφενός την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και αφετέρου την κατάρτισή τους με νέες γνώσεις και ικανότητες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν θέση εργασίας.
3. Πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από επιχειρήσεις, νέων ηλικίας έως 34 ετών.
Το πρόγραμμα θα δίνει την ευκαιρία σε κάθε νέο που θέλει να ξεκινήσει μια επιχείρηση μόνος του ή μαζί με άλλους, σε κάθε νέο αυτοαπασχολούμενο που δουλεύει μόνος του και θέλει να επεκτείνει την οικονομική του δραστηριότητα, να προσλάβουν τον πρώτο μισθωτό εργαζόμενο της επιχείρησης. Το πρόγραμμα αυτό θα συμβάλλει τόσο στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας όσο και στην προώθηση της μισθωτής απασχόλησης και θα προβλέπει την επιχορήγηση για 12 μήνες μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση, ενώ θα υπάρξουν πρόσθετα κίνητρα εάν η πρόσληψη αφορά νέους ηλικίας έως 29 ετών.
Η κ. Αχτσιόγλου εκτίμησε ότι η χώρα με σταθερά βήματα πλησιάζει στο στρατηγικό της στόχο, για την έξοδό της από το μνημόνιο και επισήμανε ότι «οι πολιτικές που ασκήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης είχαν ως στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας. Η θεραπεία που υιοθετήθηκε ήταν χειρότερη από την ασθένεια και οδήγησε σε καταστροφή της παραγωγικής βάσης, σε πτώση των επενδύσεων και σε μείωση της παραγωγικότητας».
Τέλος σε ο,τι αφορά στην παρέμβαση για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και τις δομές του κοινωνικού κράτους, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι σήμερα λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης «περισσότεροι από 610.000 συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα, ενώ στην Περιφέρεια Κρήτης το λαμβάνουν 24.761 δικαιούχοι».