Περίπου τέσσερις ώρες διήρκησε το “μίνι” Eurogroup για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως σημειώθηκε πρόοδος, αλλά χωρίς να υπάρξει συμφωνία ώστε να οριστεί ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Εξ αρχής η ελληνική πλευρά, αλλά και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχαν φροντίσει να μην… δραματοποιήσουν την κατάσταση, λέγοντας πως δεν τελειώνει τίποτα στη συγκεκριμένη συνάντηση και πως ημερομηνία ορόσημο παραμένει η 20η Φεβρουαρίου.
Στη συνάντηση υπενθυμίζουμε πως συμμετείχαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Στη διάρκεια της συνάντησης, σε κοινή γραμμή ΕΕ και ΔΝΤ παρουσίασαν την πρότασή τους προς την ελληνική πλευρά, ζητώντας σύμφωνα με πληροφορίες μέτρα που φτάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ. Πληροφορίες του Reuters κάνουν συγκεκριμένα λόγο για πρόταση των δανειστών για μέτρα 1% του ΑΕΠ τώρα και άλλο 1% μετά το 2018.
Δέχεται μείωση του αφορολόγητου η Ελλάδα
Έχει ιδιαίτερη σημασία να σημειώσουμε πως όσο η συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη αξιωματούχος της κυβέρνησης ουσιαστικά παραδέχθηκε πως η Ελλάδα κάνει πίσω στο θέμα του αφορολόγητου και αναμένεται να προχωρήσει στη μείωσή του.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προτίθεται να δεχθεί μείωση στο αφορολόγητο, αλλά όχι κάτω από τα 6.000 ευρώ, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν πηγές.