Σαρωτικές αλλαγές στα καθώς και στους δικαιούχους εξετάζει η κυβέρνηση.

Το στίγμα των προθέσεων έδωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist προαναγγέλλοντας, σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, χωρίς να μειωθεί ο συνολικός προϋπολογισμός.

Πρώτιστος στόχος είναι, όπως τόνισε, και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κατάχρησης . Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει και μια παρέμβαση για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Τα επιδόματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συσταθεί ήδη μία διυπουργική ομάδα εργασία με τρεις άξονες αλλαγών για τα βασικά επιδόματα. Πρόκειται για:

Επίδομα τέκνων: Αναζητούνται λύσεις για να ενισχυθούν οι οικογένειες με παιδιά που έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα και να ξεκινήσει να εφαρμόζεται η πολιτική του 2ου παιδιού που θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Επίδομα στέγασης: Έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα εδώ και αρκετό καιρό με αποτέλεσμα να ροκανιστεί από τον πληθωρισμό. Η αύξηση είναι ζητούμενο αλλά πρέπει να βρεθεί τρόπος να μην ξεφύγει το δημοσιονομικό κόστος.

Επίδομα ανεργίας: O στόχος είναι το ύψος του να αποσυνδεθεί από τον κατώτατο μισθό και να συνδεθεί με τον μέσο μισθό του κάθε εργαζόμενους της τελευταίας 3ετίας. Έτσι, σε περίπτωση απόλυσης, δεν θα γκρεμίζεται το μηνιαίο εισόδημα του εργαζόμενου.

Ο Στουρνάρας για τα επιδόματα

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας μέσω της έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική συστήνει θέσπιση νέου πλέγματος κριτηρίων για τα κοινωνικά επιδόματα.

Η συνήθης πρακτική χορήγησης επιδομάτων, ανέφερε, με βάση μόνο τα δηλωθέντα εισοδήματα σε μια οικονομία με αυξημένη φοροδιαφυγή οδηγεί σε ανορθολογική και άδικη χρησιμοποίηση των δημόσιων πόρων.

Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα είναι χαμηλός, το οποίο υποδηλώνει ότι οι δαπάνες αυτές διαχέονται σε ευρύτερα εισοδηματικά στρώματα και δεν καταλήγουν στοχευμένα στα κατώτερα κλιμάκια της εισοδηματικής κατανομής.

Επομένως, κρίνεται αναγκαία η θέσπιση προσεκτικών κριτηρίων επιλογής των δικαιούχων κοινωνικών παροχών πέραν των φορολογικών δηλώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025