Μπορεί οι διεθνείς τιμές των τροφίμων να μειώθηκαν τον Μάιο, παραμένουν ωστόσο κοντά στα επίπεδα – ρεκόρ του Μαρτίου.
Ο γενικός δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) υποχώρησε 0,6% στις 157,4 μονάδες από 158,3 τον Απρίλιο. Ωστόσο, οι τιμές των σιτηρών και του κρέατος συνέχισαν να αυξάνονται.
Παρά τη μηνιαία μείωση, ο δείκτης τιμών σε ετήσια βάση (σύγκριση με τον Μάιο του 2021) είναι αυξημένος κατά 22,8% ενισχυμένος εν μέρει από τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η έλλειψη λιπασμάτων βαθαίνει την επισιτιστική κρίση
Σε ειδική έκθεσή του για την προσφορά και ζήτηση δημητριακών, ο FAO εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή τους θα μειωθεί την περίοδο 2022-23 για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, τονίζοντας ότι η έλλειψη λιπασμάτων μπορεί να βαθύνει την επισιτιστική κρίση το 2023.
Ειδικότερα, εκτιμά ότι η παραγωγή δημητριακών θα μειωθεί κατά 16 εκατ. τόνους σε σχέση με τα επίπεδα – ρεκόρ του 2021 και θα διαμορφωθεί στους 2,784 δισ. τόνους.
Αύξηση 56,2% των τιμών των σιτηρών
Ο δείκτης τιμών των σιτηρών αυξήθηκε 5,6% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ σε ετήσια βάση έχει εκτιναχθεί 56,2%. Σύμφωνα με τον FAO, οι τιμές των σιτηρών αυξήθηκαν λόγω της ανακοίνωσης της Ινδίας για απαγόρευση των εξαγωγών τους, των ανησυχιών για τις σοδειές σε αρκετές μεγάλες εξαγωγικές χώρες καθώς και των προοπτικών μειωμένης παραγωγής της Ουκρανίας λόγω του πολέμου.
Για το σύνολο των δημητριακών, οι τιμές αυξήθηκαν 2,2% σε μηνιαία βάση, ενώ οι τιμές για το κρέας αυξήθηκαν 0,6% σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο, λόγω της μεγάλης αύξησης των διεθνών τιμών των πουλερικών λόγω της συνεχιζόμενης διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ουκρανία και των πρόσφατων κρουσμάτων γρίπης των πτηνών εν μέσω αύξησης της ζήτησης στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Οι τιμές του βοδινού κρέατος έμειναν σταθερές και του χοιρινού μειώθηκαν.
Μείωση 3,5% των τιμών των γαλακτοκομικών
Οι τιμές των γαλακτοκομικών, της ζάχαρης και των φυτικών ελαίων μειώθηκαν σε μηνιαία βάση, με τις τελευταίες να μειώνονται 3,5%, εν μέρει λόγω της άρσης των εξαγωγικών περιορισμών φοινικελαίου από την Ινδονησία.
Οι τιμές της ζάχαρης μειώθηκαν 1,1% καθώς η καλή σοδειά στην Ινδία ενίσχυσε τις προοπτικές αύξησης της προσφοράς τους. Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών μειώθηκε 3,5%, λόγω της αβεβαιότητας για την πορεία των lockdown στην Κίνα. Ωστόσο, οι ισχυρές λιανικές πωλήσεις και η υψηλή ζήτηση από εστιατόρια στο Βόρειο Ημισφαίριο δεν επέτρεψαν σημαντική μείωση των τιμών των τυριών.