Η πρώτη μάχη που καλείται να δώσει το οικονομικό επιτελείο σχετίζεται με την ακρίβεια – κυρίως στον τομέα της ενέργειας- και στόχος είναι να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό μέτωπο που θα απορροφήσει τους κραδασμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας το 2020 μόλις 40.000 επιχειρήσεις από τις 840.000 μπόρεσαν να πάρουν κάποια μορφή δανεισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη ημέρα.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η χρονιά θα κλείσει με καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από αυτούς που έχουν ήδη ανακοινωθεί και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί μεγαλύτερο «μέρισμα» στους πολίτες. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Bloomerg ότι «αναθεωρήσαμε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 5,9% -και η νέα αυτή πρόβλεψη μπορεί να είναι απαισιόδοξη- για το 2021».
Στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας ένα από τα βασικά θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση σχετίζεται με τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό αλλά και να μην «αποκλειστούν» από το ευρωπαϊκό χρήμα που θα έρθει με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όπως τονίζεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, δίνονται ισχυρά κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης και να επωφεληθούν από προγράμματα ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, ψηφιακού εκσυγχρονισμού, τουριστικών και αγροτικών επενδύσεων κ.α.).
Παράλληλα με αφορμή την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται ότι σήμερα έχουμε 46.000 επιχειρήσεις περισσότερες από όσες υπήρχαν πριν από την πανδημία.
Πάντως οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για τον τραπεζικό δανεισμό των μικρομεσαίων προκάλεσαν μπαράζ αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι επιχειρήσεις με 2-3 εργαζομένους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες, προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία να πειστούν αυτές οι επιχειρήσεις να συνενωθούν.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς χτυπά καμπανάκι για νέα λουκέτα, καθώς όπως σημειώνει δεν είναι σαφές με ποια κριτήρια και πώς η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μπορεί να διορθώσει ή να βελτιώσει τους δείκτες της ώστε να μην αποκλείεται από το πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Να σημειωθεί εδώ πως οι μικρές επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν μέχρι εννέα άτομα προσωπικό αποτελούν ουσιαστικά τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας καθώς απασχολούν το 57% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
Την ίδια στιγμή «πονοκέφαλο» στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκαλεί και το εισαγόμενο ράλι αυξήσεων, που απειλεί το καλάθι της νοικοκυράς. Η εκτίμηση είναι πως το φαινόμενο θα είναι εντονότερο μέχρι τα Χριστούγεννα, ωστόσο θεωρείται πιθανό στο μέτωπο της ενέργειας να απαιτηθούν μέτρα στήριξης μέχρι την άνοιξη.
Σε αυτή τη συγκυρία στόχος είναι να βρεθεί μία ευρωπαϊκή λύση, καθώς εκτιμάται πως συνολικά στην Ε.Ε. για τη «θωράκιση» των νοικοκυριών απέναντι στο αυξημένο ενεργειακό κόστος θα απαιτηθούν 5 με 8 δισεκατομμύρια. Να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε έτοιμη να εγκρίνει προσωρινά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα κράτη την εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. μειώσεις ΦΠΑ, άμεσες πληρωμές στους πιο ευάλωτους, στοχευμένες και προσωρινές ενισχύσεις για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, καθώς και άμεση στήριξη των καταναλωτών).
Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Κώστας Σκρέκας κατέθεσε- στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών της Ε.Ε.- πρόταση για τη σύσταση ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη σύσταση ενός Μεταβατικού Ταμείου Αντιστάθμισης, που θα αντλεί έσοδα από τις δημοπρασίες του ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών. Οι πόροι του μηχανισμού θα κατανέμονται στα κράτη μέλη αναλογικά, λαμβάνοντας υπόψη την κατανάλωση θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και το ΑΕΠ της κάθε χώρας ενώ θα προβλέπεται ρητά ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται μόνο σε έκτακτες περιστάσεις μεγάλης ανόδου του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.