Μεγαλύτερα ποσοστά για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής προτίθεται να νομοθετήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δίδοντας κίνητρα στους ασφαλισμένους να παρατείνουν την εργασία έναντι καλύτερων συντάξεων από αυτές που δίνει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Το σχέδιο των αλλαγών προβλέπει, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, να αυξηθούν οι συντελεστές υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης οριζόντια από το 28ο έτος ασφάλισης και πάνω κατά 5%, 8% ή 10%. Υπάρχει όμως και η σκέψη για μια συνολική μεταβολή των συντελεστών από τα 15 έτη και άνω με βελτιωμένα ποσοστά για όλα τα έτη, αλλά με ενδεχόμενο αντίμετρο την αύξηση της ποινής σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης. Στην εκδοχή αυτή δηλαδή, ο ασφαλισμένος θα έχει τα οφέλη από την αύξηση της σύνταξης, εφόσον μείνει ως τα 67 για πλήρη σύνταξη με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης ή ως τα 62 για πλήρη σύνταξη με 40 έτη ασφάλισης.

Από την αλλαγή των συντελεστών θα προκύψουν αυξήσεις συντάξεων από 50 ως και 115 ευρώ ενδεικτικά, για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με 30 έτη, με 35 και με 42 ή περισσότερα έτη, έχοντας μέσες συντάξιμες αποδοχές από 1.200 ευρώ ως και 2.800 ευρώ.

Το σχέδιο που θα επιλεγεί θα βασιστεί σε οικονομική μελέτη που θα αποτυπώνει πολλά σενάρια με τους νέους συντελεστές στις συντάξεις και τις επιπτώσεις (δαπάνη) που προκαλούν στο ασφαλιστικό σύστημα.

Αυξήσεις στα ποσά συντάξεων και για όσους έχουν ήδη αποχωρήσει με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή με αίτηση από 13 Μαΐου 2016 και μετά, εξετάζεται να περιλαμβάνει το μεγάλο πακέτο των αλλαγών στο ασφαλιστικό με τους νέους συντελεστές για την ανταποδοτική σύνταξη.

Οι αλλαγές, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «» από αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, θα ισχύσουν από το 2020 και θα αφορούν τόσο όσους θα αποχωρήσουν από την επόμενη χρονιά όσο και όσους έχουν ήδη αποχωρήσει με διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου από 13/5/2016 και μετά. Όμως για τους ήδη συνταξιοδοτηθέντες η όποια αύξηση προκύπτει θα δοθεί από την ισχύ του νόμου και μετά και όχι αναδρομικά.

Εκτιμάται ότι από 13/5/2016 ως και τα μέσα του 2019 έχουν συνταξιοδοτηθεί πάνω από 230.000 ασφαλισμένοι με μειώσεις για τους περισσότερους μεταξύ 11% και 40%, ενώ όσοι είχαν βγει με λίγα χρόνια και χαμηλούς μισθούς (π.χ. 17 έτη, 20 έτη, 25 έτη) είχαν μικρότερες απώλειες, αρκετοί μάλιστα μηδενικές, επειδή ο νόμος ευνοεί όσους ασφαλίζονται για λίγα έτη με μικρούς μισθούς.

Με το νέο σύστημα τίθεται σε νέα βάση και ο επανυπολογισμός των παλιών συντάξεων. Τα ενημερωτικά σημειώματα με τον επανυπολογισμό που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ θα εκδοθούν μετά τον Νοέμβριο, όπως πληροφορείται ο «Ε.Τ.» και θα έχουν τα ποσά ανταποδοτικής και εθνικής σύνταξης με τους παλιούς συντελεστές. Με την ψήφιση του νέου νόμου θα γίνει εκ νέου επανυπολογισμός με τους νέους συντελεστές που θα βελτιώνουν την ανταποδοτική .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025