Υψηλές θα είναι οι αυξήσεις στις γήρατος που αναμένονται μέσα στο 2025 καθώς µε τον νέο τρόπο προσδιορισµού θα περιλαµβάνουν τη µέση αύξηση των από το 2002, καθώς και µέρος του πληθωρισµού.

Προσεχώς η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραµέως θα συστήσει επιτροπή που θα μελετήσει µε τον νέο τρόπο υπολογισµού της ετήσιας αύξησης το τελικό μέγεθος της αύξησης, η οποία για το 2025 θα ενσωµατώνει τη µέση αύξηση της τελευταίας εικοσαετίας και µέρος του πληθωρισµού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι αυξήσεις θα κυμανθούν γύρω στο 4%-5% για το 2025, µε τη µέση γήρατος να διαµορφώνεται από τα 816 ευρώ στα 857 ευρώ και το µέσο µηνιαίο εισόδηµα από συντάξεις να πηγαίνει από τα 1.014 ευρώ στα 1.065 ευρώ.

Σύμφωνα µε τα στοιχεία του 2024 έχει ήδη προηγηθεί αύξηση 5% στις συντάξεις, ανεβάζοντας τις µέσες αποδοχές πάνω από τα 1.000 €.

Ποιους αφορά

Οι επωφελούμενοι των αυξήσεων θα είναι οι δηµόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόµενοι στις Ένοπλες ∆υνάµεις και τα Σώµατα Ασφαλείας λόγω του νέου µισθολογίου, αλλά και οι εργαζόµενοι του ιδιωτικού τοµέα που υπογράφουν κλαδικές συµβάσεις.

Σύµφωνα µε τον νόµο, οι υπάλληλοι και λειτουργοί του ∆ηµοσίου καθώς και οι στρατιωτικοί οι οποίοι θεµελιώνουν δικαίωµα σύνταξης εξ ιδίου δικαιώµατος, ανικανότητας ή κατά µεταβίβαση, δικαιούνται ανταποδοτικό µέρος σύνταξης, που προκύπτει µε βάση τις συντάξιµες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα κατ’ έτος ποσοστά αναπλήρωσης.

Για τον υπολογισµό του ανταποδοτικού µέρους της σύνταξης λαµβάνεται υπόψη ο µέσος όρος των µηνιαίων αποδοχών, που προκύπτει από το ασφαλιστικό έτος 2002 και έως την έναρξη καταβολής της σύνταξης του υπαλλήλου ή λειτουργού του ∆ηµοσίου ή του στρατιωτικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025