Συντάξεις: Δείτε παρακάτω τι είπε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος», στο Open TV.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «το ένα θα είναι το ξεπάγωμα των αυξήσεων για όλες τις συντάξεις από 1/1/23. Θα έχουμε και την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους – φυσικά και για τους δημοσίους υπαλλήλους – κάτι που θα έχει θετική αντανάκλαση στους συνταξιούχους».
Επισήμανε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν μία άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση, η οποία δημιουργεί πίεση στις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και φυσικά στους κρατικούς προϋπολογισμούς, που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν όσο γίνεται τις συνέπειες αυτής της ενεργειακής κρίσης.
Σε τι επίπεδα εκτιμάται ότι θα κινηθεί η αύξηση στις συντάξεις; «Θα πρέπει να περιμένουμε να κλείσει ο χρόνος. Η αύξηση είναι συνάρτηση της αύξησης του ΑΕΠ και της αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή. Αυτά προστίθενται και διαιρούνται δια δύο. Αυτό προβλέπει η νομοθεσία και αυτό θα εφαρμόσει και η κυβέρνηση. Οσο ψηλότερα πάνε αυτά, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι αυξήσεις. Βέβαια, η αύξηση του ΑΕΠ είναι θετικό νέο, η αύξηση του τιμαρίθμου δεν είναι, γενικότερα μιλώντας».
Στην ερώτηση αν αναμένεται οι αυξήσεις στις συντάξεις να κυμανθούν πάνω από 5%, τόνισε: «Δεν θέλω να πω. Κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για την αύξηση του ΑΕΠ και για την αύξηση του τιμαρίθμου. Είναι σαφές, πάντως, ότι θα πρόκειται για μια σημαντική αύξηση».
Η αύξηση αυτή θα αφορά και τους νέους συνταξιούχους; «Η αύξηση αυτή αφορά όλους τους συνταξιούχους. Βεβαίως, κάποιοι που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα δουν τελικά αύξηση στις τσέπες τους, αλλά θα δουν ένα ροκάνισμα της προσωπικής τους διαφοράς, πράγμα το οποίο θα τους φέρει σε ευμενή θέση για την επόμενη αύξηση», υπογράμμισε ο υπουργός.
«Και οι προσωπικές διαφορές και το τρόπος υπολογισμού της αύξησης είναι κληρονομίες από το παρελθόν, είναι συμφωνίες που είχαν γίνει ήδη με την προηγούμενη κυβέρνηση και την τρόικα και αυτά εφαρμόζονται τώρα», επισήμανε.
Τι θα συμβεί με αυτούς που θα βγουν στη σύνταξη από δω και πέρα; «Εντάσσονται κι αυτοί στον ίδιο μηχανισμό. Θα πάρουν μία σύνταξη και στη συνέχεια κάθε χρόνος που θα περνάει θα γίνεται αναπροσαρμογή της σύνταξής τους με βάση τον μαθηματικό τύπο».
Στη ΔΕΘ θα ανακοινωθεί κάτι αναφορικά με τα αναδρομικά; «Τα δύο μέτρα στα οποία αναφέρθηκα, έχουν ένα μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Σε σχέση με τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν ίσως και το μεγαλύτερο βάρος. Αν εξαιρέσει κάποιος τα μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών και την ενέργεια».
Διευκρίνισε ότι για «θα έχουμε από 1/1/23 και τον επανυπολογισμό στο πλαίσιο της τέταρτης δόσης, για τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, άρα κι αυτό θα οδηγήσει σε πρόσθετες αυξήσεις για κάποιους συνταξιούχους. Δηλαδή, θα υπάρξουν κάποιοι, οι οποίοι θα έχουν κέρδος και από την αύξηση των συντάξεων και από τον επαναυπολογισμό και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης».
Αναφορικά με τα αναδρομικά, υπογράμμισε ότι το ζήτημα «έχει κριθεί στα δικαστήρια. Η κυβέρνηση εφάρμοσε την απόφαση του ΣτΕ το καλοκαίρι του 2020, σε σχέση με περικοπές που είχαν γίνει την περίοδο 2015-2016, σε κύριες/επικουρικές συντάξεις και Δώρα. Είχε ξεκαθαρίσει τότε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και ο πρωθυπουργός αργότερα στη Βουλή ότι θα υπήρχε επέκταση του μέτρου και υπήρξε. Όχι μόνο σε αυτούς που προσέφυγαν, αλλά και σε όσους δεν είχαν προσφύγει, για τις κύριες συντάξεις. Είχε ξεκαθαριστεί όμως από τότε ότι δεν μπορούσαμε να καλυφθούν όσοι δεν προσέφυγαν για τις επικουρικές και τα Δώρα, διότι δεν άντεχε ο προϋπολογισμός και η οικονομία», επισημαίνοντας ότι το ΣτΕ δικαίωσε την κυβέρνηση.
Για τους συνταξιούχους που δεν πήραν τα προηγούμενα αναδρομικά από τους συντελεστές αναπλήρωσης και δεν θα πάρουν ούτε αυτά, θα υπάρξει κάποια μέριμνα; «Για τους χαμηλοσυνταξιούχους υπήρξαν τα έκτακτα βοηθήματα Χριστούγεννα και Πάσχα. Ο προϋπολογισμός έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, τα χρήματα τα βρίσκουμε από τους φορολογούμενους, δεν τα φέρνει ο κ. Σταϊκούρας από το σπίτι. Πρέπει να γίνει μία δίκαιη κατανομή».
Αναφερόμενος στις εκλογές, τόνισε ότι «θα γίνουν του χρόνου την άνοιξη. Κάθε κυβέρνηση θα ήθελε να μοιράζει λεφτά. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οφείλουμε να είμαστε και νοικοκύρηδες».
Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, τόνισε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία από 1/1/ 23 για τον καθορισμό του, με διαβούλευση. Προφανώς θα λάβουμε υπόψη την ανάγκη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και συνολικά της οικονομίας, από τη μία πλευρά, αλλά και τις ανάγκες των εργαζομένων για την καθημερινότητά τους».
Σχετικά με την περσινή αύξηση του κατώτατου, τόνισε: «Ηταν σημαντική. Πήγε από τα 650 ευρώ που τον παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτη φάση στα 663 ευρώ και στη συνέχεια στα 713 ευρώ. Αν προσθέσετε και το όφελος που είχαν οι εργαζόμενοι από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ήταν μια αύξηση πάνω από 11%».
«Θα δούμε τα καινούργια στοιχεία, την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα, τον τιμάριθμο, τις αντοχές της οικονομίας και θα αποφασίσουμε», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.