Σε τρία μέτωπα φαίνεται να επικεντρώνονται οι μεγάλες δυσκολίες για την κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των δανειστών και μέχρι την επάνοδό τους στις 14 Νοεμβρίου.
Τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά και η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης αποτελούν τους τρεις φακέλους σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στα οποία έγινε κάποια πρόοδος, αλλά παραμένουν εκκρεμότητες. Στα υπόλοιπα μέτωπα της διαπραγμάτευσης σύμφωνα με την ίδια πηγή υπήρξε πολύ μεγάλη πρόοδος.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις ότι γίνονται παράλληλες διαπραγματεύσεις στην Αθήνα για το ζήτημα της χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου, ο ίδιος αξιωματούχος απάντησε:
“Όχι, καμία παράλληλη διαπραγμάτευση δεν γίνεται με το ΔΝΤ” και εξήγησε ότι όλες οι συζητήσεις γίνονται ταυτόχρονα. Επεσήμανε ότι το Ταμείο κάποια στιγμή θα παρουσιάσει στο διοικητικό του συμβούλιο, εάν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, ένα νέο MEFP (σσ. μνημόνιο ΔΝΤ για τα κράτη που χρηματοδοτεί).
Διευκρίνισε, πάντως, ότι προς το παρόν το ΔΝΤ δεν έχει αναφερθεί σε κανέναν όρο που να συνδέεται με νέο MEFP. Εκτίμησε ότι αν κατατεθεί MEFP στο δ.σ. του Ταμείου, θα γίνει μετά από μία συμφωνία για το χρέος. Και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προηγηθεί staff level agreement, δηλαδή συμφωνία επί της αρχής με τους δανειστές.
Νωρίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των συζητήσεων και οι επικεφαλής των Θεσμών αναμένονται στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις υποστήριξε πως το Ταμείο συζητά για ένα πιθανό νέο πρόγραμμα της Ελλάδας.
«Είμαστε εντός της διαδικασίας της δεύτερης αξιολόγησης του ESM. Την ίδια στιγμή συζητάμε την πιθανότητα ενός χρηματοδοτικού προγράμματος, το οποίο θα μπορούσε να συμπεριλάβει τη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, για νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ» δήλωσε ο Ράις.