Ξεκινώντας από το θέμα των πατεντών, θέμα που θα απασχολήσει άλλωστε και την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πόρτο, ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε πως «υπάρχει μια πάρα πολύ συγκεκριμένη τοποθέτηση, που έχει διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό ήδη από τον Απρίλιο του 2020, και από τον εκπρόσωπό μας στα διεθνή fora, τον καθηγητή κ. Μόσιαλο, ότι τα εμβόλια συνιστούν ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, δηλαδή θα πρέπει να ενισχυθεί ο Τρίτος Κόσμος και οι αναπτυσσόμενες χώρες»

Στη σύγκριση των θέσεων που είχαν διατυπώσει για τις πατέντες των οι κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό, «Παραπολιτικά 90,1». Όπως είπε, ο μεν πρωθυπουργός «εγκαίρως είχε διατυπώσει την άποψη σε σχέση με το ότι πρέπει να καταστεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό το εμβόλιο», ενώ στον αντίποδα και «πολύ καθυστερημένα, δέκα μήνες μετά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διετύπωσε μια άποψη εντελώς απρόσφορη: να παραχθούν τα εμβόλια στην Ελλάδα». Το μεγάλο ραντεβού για την επιστροφή στην κανονικότητα «το έχουμε ήδη ξεκινήσει», δήλωσε επίσης προσκαλώντας, για άλλη μια φορά, τους πολίτες να εμβολιαστούν «με το πιο σύντομο εμβόλιο».

Ξεκινώντας από το θέμα των πατεντών, θέμα που θα απασχολήσει άλλωστε και την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πόρτο, ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε πως «υπάρχει μια πάρα πολύ συγκεκριμένη τοποθέτηση, που έχει διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό ήδη από τον Απρίλιο του 2020, και από τον εκπρόσωπό μας στα διεθνή fora, τον καθηγητή κ. Μόσιαλο, ότι τα εμβόλια συνιστούν ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, δηλαδή θα πρέπει να ενισχυθεί ο Τρίτος Κόσμος και οι αναπτυσσόμενες χώρες». Εξάλλου, αιτιολόγησε, «είναι προς το οικουμενικό συμφέρον να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε επαρκείς δόσεις».

Κληθείς δε, να σχολιάσει όμως τις διαφορετικές προσεγγίσεις ευρωπαίων ηγετών στο ζήτημα, υπογράμμισε την ελληνική στάση, που συνίσταται στο ότι «εμείς είμαστε τοποθετημένοι ότι θα πρέπει να υπάρξει επαρκής διοχέτευση σε όλες τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, αυτό σημαίνει ότι το αγαθό θα πρέπει να καταστεί προσβάσιμο, να υπάρξουν επαρκείς γραμμές παραγωγής στον κόσμο (…) και σε απολύτως προσιτές τιμές για όλο τον κόσμο».

Βεβαίως, διευκρίνισε, «η πνευματική ιδιοκτησία, οι πατέντες, είναι κάτι που υφίσταται από αιώνων με σκοπό να ενθαρρύνεται η καινοτομία και η έρευνα», εν τούτοις «όταν έχουμε συνθήκες πανδημίας, θα πρέπει να υπάρχει μια ειδική διαχείριση των πραγμάτων έτσι ώστε να έχουμε πολύ γρήγορη διάχυση των καινοτόμων εμβολίων και φαρμάκων», είτε με συμφωνία των εταιρειών που παράγουν τα εμβόλια είτε με αγορά μέρους των δικαιωμάτων αυτών θα πρέπει να υπάρξουν πολλαπλές γραμμές παραγωγής σε περισσότερα σημεία του κόσμου, συμπέρανε.

Στο θέμα της σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επί του συγκεκριμένου πεδίου, ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε ότι «ο πρωθυπουργός εγκαίρως είχε διατυπώσει την άποψη σε σχέση με το ότι πρέπει να καταστεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό το εμβόλιο κατά τρόπο εύλογο και δίκαιο». Στον αντίποδα και «πολύ καθυστερημένα, δέκα μήνες μετά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διετύπωσε μια άποψη εντελώς απρόσφορη: να παραχθούν τα εμβόλια στην Ελλάδα έτσι ώστε να καλυφθεί ο πληθυσμός».

Η άποψη αυτή του Α. Τσίπρα έχει δύο προβλήματα, σύμφωνα με τον Γ. Γεραπετρίτη. «Πρώτον, είναι εντελώς αδύνατο, οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες είχαν δηλώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές. Και, δεύτερον, ο κ. Τσίπρας ασχολήθηκε με ένα ζήτημα, το οποίο ήταν εντελώς λάθος. Το ζήτημα δεν είναι σήμερα να οργανώσουμε την παραγωγή στην Ελλάδα για μετά από δύο χρόνια, το ζήτημα είναι να υπάρχει επαρκής παραγωγή εμβολίων σε όλες τις χώρες του πλανήτη».

‘Αλλωστε, «το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα. (…) θα πρέπει να επέλθει ανοσία στον παγκόσμιο πληθυσμό» και τούτο γιατί λόγω της κινητικότητας ακόμη και οι πράσινες περιοχές κάποια στιγμή καθίστανται κόκκινες, επιχειρηματολόγησε ακόμη καταλήγοντας: «Η ανοσία δεν μπορεί να είναι εθνική, αλλά οικουμενική».

Παράλληλα, όπως εξήγησε στη συνέχεια, «από τον Σεπτέμβριο μπαίνουν στη μάχη δύο ακόμη εμβόλια, και ευρωπαϊκής παραγωγής, θα υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών», ως εκ τούτου από το φθινόπωρο θα υπάρχει πολύ μεγάλη επάρκεια εμβολίων με ισοσκελισμό προσφοράς και ζήτησης.

Κληθείς να σχολιάσει το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή» («Πολιτικοί απατεώνες με πατέντα», είναι ένας από τους τίτλους της εφημερίδας), ο υπουργός Επικρατείας απάντησε σημειώνοντας ότι «οι πομπώδεις τίτλοι διαμορφώνουν ενδεχομένως ένα καθεστώς παραπληροφόρησης, αλλά δεν έχουν κανένα απολύτως αντικείμενο. Η πραγματικότητα διαψεύδει τους τίτλους και οι τίτλοι κάποια στιγμή θα πρέπει να ανταποκρίνονται και στο περιεχόμενο, καλώ τους αναγνώστες να διαβάσουν το περιεχόμενο του σημειώματος της εφημερίδας για να κατανοήσουν τα πραγματικά (γεγονότα)».

Στο θέμα των περιοριστικών μέτρων, το μεγάλο ραντεβού για την επιστροφή στην κανονικότητα «το έχουμε ήδη ξεκινήσει. Είναι όμως ένα ραντεβού που δεν είναι στιγμιαίο, αλλά διαρκές και περιοδικό. Η λογική μας είναι ότι προχωράμε βήμα βήμα, (πρέπει) να μετράμε τις συνέπειες του κάθε ανοίγματος έτσι ώστε να μπορούμε να πορευόμαστε με ασφάλεια», είναι η θέση της κυβέρνησης.

Ενώ για τις υπερτοπικές μετακινήσεις ειδικότερα, που θα ξεκινήσουν από το Σαββατοκύριακο 15 – 16 Μαΐου, αρκεί να το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως διευκρίνισε, εξήγησε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περιορισθούν μόνο σε εκείνους που έχουν εμβολιαστεί, καθώς κάτι τέτοιο «δεν είναι ορθό». Ενώ για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης αυτοδιαγνωστικού τεστ πριν τη μετακίνηση είπε πως «είναι κάτι που θα εξετασθεί όταν έλθει η ώρα», αλλά ως τώρα «δεν έχει αξιολογηθεί». Ενώ και το μέτρο της αποστολής γραπτών μηνυμάτων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Γενική θέση της κυβέρνησης είναι πως «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», ενώ με αφορμή την επίθεση που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. όταν είχε πει σε προηγούμενη συνέντευξή του, ότι το γραπτό μήνυμα διατηρείται και για παιδαγωγικούς λόγους, ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε:

«Ας ενημερωθούν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ – ευτυχώς έχουν πολύ ικανούς νομικούς – τι σημαίνει παιδαγωγική λειτουργία του νόμου για να καταλάβουν ότι αυτό έχει μια αξία από μόνο του. Το μήνυμα το οποίο εκπέμπεται, είναι δεν εφησυχάζουμε. Όσο ανοίγουν οι δραστηριότητες, θα πρέπει να εξακολουθούν να υπάρχουν οι όποιοι περιορισμοί, να δίνουν την αντίληψη στους πολίτες ότι θα πρέπει να προσέχουν. Δεν έχουμε περάσει τον κάβο», υπογράμμισε στο «δια ταύτα».

Ερωτηθείς, τέλος, για τη σημερινή είδηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την οποία στα άτομα κάτω των 40 ετών θα χορηγείται άλλο εμβόλιο αντί εκείνου της AstraZeneca, ο υπουργός αφού θύμισε ότι την ίδια στιγμή η Γερμανία αποφασίζει το να χορηγείται σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό, τόνισε: «Η στάση της Ελλάδας είναι η πιο συνεπής. Μετρώντας τα επιστημονικά δεδομένα του AstraZeneca, σταθμιζόμενο δεν παράγει κινδύνους για τους άνω των 30 -και αυτό πράξαμε», με την ταυτόχρονη διαβεβαίωση, «δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να στοιχειοθετούν είτε την ανάγκη είτε την επιλογή για αλλαγή του εμβολίου στη δεύτερη δόση».

Σε κάθε περίπτωση, «εμείς μελετάμε τα επιστημονικά δεδομένα, ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Έχουμε ειδικό επιτελείο υγειονομικών, που ασχολείται μόνο με τα εμβολιαστικά θέματα, υπό την κυρία Θεοδωρίδου, νομίζω ότι έχουμε επαρκή κατανόηση του φαινομένου».

Και, κλείνοντας με το κυβερνητικό μότο, «το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο σύντομο εμβόλιο», αντέτεινε ότι «αυτό δεν το λέμε επειδή θέλουμε να …απεμπλακούμε από τα AstraZeneca όπως μας κατηγόρησε η αντιπολίτευση με ένα λόγο που δεν θα ήθελα να χαρακτηρίσω. Το τείχος ανοσίας δημιουργείται με όλα τα εμβόλια. Σταθμιζόμενοι οι κίνδυνοι είναι απειροελάχιστοι», δήλωσε, ως εκ τούτου, «όχι, δεν αλλάζει η πολιτική μας», συμπέρανε, με το επιπλέον επιχείρημα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη εμβολιάσει 30 εκατ. πολίτες του με το AstraZeneca.

«Μπαίνουν και νέα εμβόλια στη φαρέτρα μας, το μονοδοσικό της Johnson&Johnson, καλώ όλο τον πληθυσμό να εμβολιαστεί με το πιο σύντομο εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Γεραπετρίτης κλείνοντας τη συνέντευξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025