Ερμαια στην εγκληματική βία, στην αυθαιρεσία και στην παραβατικότητα είναι τα ελληνικά . Ενδεικτικά, κουκουλοφόροι με καταδρομικές επιθέσεις σπέρνουν τον πανικό, όπως συνέβη τις προηγούμενες ημέρες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ατομα κάνουν χρήση ναρκωτικών μέρα μεσημέρι μπροστά στη Νομική Σχολή αλλά και σε γωνιές του ΑΠΘ. Εκτός από το παρεμπόριο που επεκτείνεται μπροστά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ, η πρώην ΑΣΟΕΕ), νέα πληγή άνοιξαν στο Ιδρυμα οι ναρκομανείς, που το επισκέπτονται από το γειτονικό Πεδίον του Αρεως.

Το εμβληματικό Πολυτεχνείο έχει απολέσει το θεσμικό του εκτόπισμα στην πρωτεύουσα, καθώς τα ιστορικά του κτίρια στην οδό Πατησίων αποτελούν βραδινά ορμητήρια για επιθέσεις εξωπανεπιστημιακών κατά των ΜΑΤ. Ολα τα πανεπιστημιακά κτίρια συσπειρώνουν στοιχεία ανομίας, κάτι που θεωρείται αδιανόητο για ΑΕΙ ευνομούμενης χώρας. Ως πότε η κυβέρνηση θα κωφεύει στις εκκλήσεις πανεπιστημιακών, φοιτητών και της κοινωνίας που ζητούν άμεσα λύσεις; Πλέον εξοργίζει η τακτική της ανέξοδης, λεκτικής καταδίκης των περιστατικών βίας και των όσων άλλων καταγράφονται πέριξ των ΑΕΙ.

Ενδεικτικά, η Σύνοδος Πρυτάνεων υπογράμμισε ότι «τέτοιου είδους γεγονότα δεν είναι σε θέση να τα διαχειριστούν τα πανεπιστήμια». «Η βία δείχνει να κλιμακώνεται. Προέχει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι αυτή η μορφή βίας συμβαίνει μόνο στη χώρα μας. Αυτό θεωρώ πως είναι το σημείο εκκίνησης ώστε να μπορέσουμε να εξαλείψουμε το πρόβλημα. Δεν πρέπει να συνηθίσουμε τη βία στα ΑΕΙ, δεν μας τιμά. Τα πανεπιστήμια είναι φορέας προόδου», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο πρύτανης του Αχιλλέας Ζαπράνης.

«Η κυβέρνηση είναι αρμόδια να προστατεύσει τα πανεπιστήμια, τα οποία δεν έχουν το προσωπικό για κάτι τέτοιο. Οσο συνεχίζονται τα περιστατικά βίας χωρίς να λαμβάνονται μέτρα, τόσο μεγαλώνει η ευθύνη της κυβέρνησης. Τέτοια φαινόμενα είναι που καταλύουν το άσυλο στα ΑΕΙ», τόνισε στην «Κ» ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) Στάθης Ευσταθόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο απαιτούνται λύσεις που έχουν εφαρμοστεί στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως π.χ. κάποιου είδους πανεπιστημιακή υπηρεσία για την τήρηση του νόμου και ο έλεγχος με κάρτα των εισερχόμενων στα ΑΕΙ.

Οι Αρχές, πάντως, δείχνουν να θέλουν τα ΑΕΙ έρμαια της παραβατικότητας, καθώς δεν παρεμβαίνουν ούτε σε ζητήματα όπως το παρεμπόριο έξω από το ΟΠΑ, το οποίο μάλιστα φαίνεται να επεκτείνεται. Την περίοδο των Χριστουγέννων το «φαινόμενο» θα ενταθεί γύρω από την πλατεία Ομονοίας, με δεδομένο ότι για 15 ημέρες κλείνει το και χάνεται το ακαδημαϊκό «καταφύγιο». Η πρόσφατη απόπειρα που έκανε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) για αντιμετώπισή του έμεινε στις καλές προθέσεις των αρμοδίων. «Ο πρύτανης του ΟΠΑ δήλωσε θετικός, αλλά σαφώς δεν είναι μόνο ζήτημα των πρυτανικών αρχών» ανέφερε στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του ΕΣΑ, Σταύρος Καφούνης, ο οποίος ζήτησε και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αθηναίων Γεώργιο Καμίνη και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

Εως τώρα, το αποτέλεσμα είναι μηδέν.

Το μείζον ζητούμενο βέβαια είναι η ριζική αντιμετώπιση του παρεμπορίου. «Ο μεγαλύτερος τζίρος γίνεται στα τσιγάρα, αλλά υπάρχουν και είδη ρουχισμού, τσάντες, ψευτοπράγματα», παρατηρεί στην «Κ» ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Γιακουμάκης. Τα είδη παρεμπορίου φθάνουν με μικρά βαν, με αυτοκίνητα αλλά και με ταξί. «Υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα γύρω από το παρεμπόριο», παρατηρεί ο κ. Καφούνης. Και τονίζει: «Το παρεμπόριο είναι παντού. Απλώς, το ΟΠΑ είναι ειδικός προορισμός γιατί προστατεύεται από το άσυλο».

Ιδρυμα… αποθήκη

Οταν ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας ήταν υπουργός στο Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη τη διετία 2012-2014, είχε γίνει απόπειρα αντιμετώπισης του παρεμπορίου στο ΟΠΑ, ωστόσο προκαλούνταν επεισόδια σε κάθε επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων. Τα ΜΑΤ έφθαναν έξω από το Ιδρυμα, αλλά οι πωλητές τρέχοντας έβρισκαν «άσυλο» εντός του Ιδρύματος, με εξωπανεπιστημιακά στοιχεία να τους παρέχουν προστασία. Αυτή η ιδιότυπη συνεργασία ενισχύει τα επιχειρήματα εκείνα για τον τυχόν ρόλο (οφέλη;) που μπορεί να έχουν στην αλυσίδα του παρεμπορίου οι εξωπανεπιστημιακοί οι οποίοι έχουν καταλάβει χώρους εντός του ΟΠΑ. Μάλιστα, διδάσκοντες του ΟΠΑ αναφέρουν στην «Κ» ότι συχνά έχει παρατηρηθεί είδη παρεμπορίου να αποθηκεύονται μέσα στο Ιδρυμα. «Ομάδα εξωπανεπιστημιακών τους προστατεύει, ενώ γίνεται και μοίρασμα στα πόστα πέριξ του πανεπιστημίου» παρατηρεί, μιλώντας στην «Κ», ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), Θάνος Τσαγκάρης. «Πρέπει να γίνει προσπάθεια σε βάθος ενός έτους» συμπληρώνει.

«Το πανεπιστήμιο δεν διαθέτει μηχανισμό να πατάξει το παρεμπόριο», λέει στην «Κ» ο πρύτανης του ΟΠΑ, Εμμανουήλ Γιακουμάκης. Οπως παρατηρεί ο πρόεδρος του ΕΣΑ, Σταύρος Καφούνης, «προτείναμε ο δήμος να περιορίσει τον χώρο του πεζοδρομίου μπροστά στο ΟΠΑ, ίσως με μεγάλες τσιμεντένιες γλάστρες, ώστε να είναι δύσκολο να απλωθούν τα παράνομα εμπορεύματα. Σκεφτήκαμε το ΟΠΑ να κλείσει την είσοδό του επί της οδού Πατησίων, ώστε οι παράνομοι να μη βρίσκουν καταφύγιο μέσα στο Ιδρυμα σε τυχόν επιχείρηση των αρμόδιων διωκτικών αρχών. Ζητήσαμε την ένταση των αστυνομικών επιχειρήσεων, ώστε να σταλεί το μήνυμα ελέγχου των χώρων γύρω από το ΟΠΑ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025